пʼятниця, 28 травня 2010 04:58

Овочеві соки краще пити після обіду

 

Співачка Руслана Лижичко, 36 років, щодня готує свіжовичавлені соки.

— Найбільше люблю апельсиновий, морквяно-яблучний, грейпфрутовий, ананасовий і гарбузовий. Використовую ручну соковижималку, зроблену ще за радянських часів. Вони труть грубіше, сік після них корисніший. Коли приїздить мама, то фреші готує вона.

Своєму чоловікові Олександрові Ксенофонтову співачка робить томатний сік.

— Беру звичайну терку і обережно натираю помідори, щоб сік був без шкірки. Трохи підсолюю. Найекзотичніші фреші куштувала в Африці. Вони були просто нереальних кольорів та дуже цікаві на смак. Пила сік із рамбутана — фрукта, схожого на каштани. Має такі ж колючки. Кажуть, він продовжує життя.

Наталія Самойленко, 33 роки, дієтолог київського Центру здоров"я, фруктові соки радить пити в першій половині дня. Овочеві — після обіду.

— Під впливом світла та повітря вітаміни дуже швидко руйнуються. Тому соки треба випивати одразу після приготування. Їх слід вживати як окрему страву, не змішувати з іншою їжею. Бо вона буде бродити, заважати травленню. Людям з підвищеною кислотністю шлунка краще пити овочеві соки. Якщо фруктові, то дуже солодкі. Бурякового не можна вживати більше 100 грамів. І він повинен відстоятися до 2 годин. У ньому є речовини, що знижують тиск. Велика кількість соку може призвести до колапсу.

Універсальними соками Самойленко називає яблучний і березовий. Вони не спричинюють алергії і добре перетравлюються.

— Яблучний містить калій, який необхідний для підтримки здоров"я серця. Березовий покращує видільну функцію нирок. Апельсиновий сік додає енергії. Після нього людина почувається бадьорішою, аніж після кави. Вишневий раджу вживати тим, хто хоче відновити організм після фізичного навантаження. Ягоди містять антиоксиданти, які потрібні втомленим м"язам.

За статистикою, в середньому українець випиває 18 л соку на рік. Тоді як житель країн Євросоюзу — вдвічі більше.

Зараз ви читаєте новину «Овочеві соки краще пити після обіду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути