пʼятниця, 29 квітня 2016 05:35

Справжню паску готують із молитвою

Автор: фото надане ПАТ ”Концерн хлібпром”
 

Напередодні світлого Великодня чимало господинь готують паску як головний атрибут свята. Але що ми знаємо про традиції її випікання?

Найвідоміший народний кулінар Дарія Цвек, яка зналася на давніх традиціях приготування, описувала ритуал випікання великодньої паски так:

"Жінки колись дотримувалися особливих звичаїв. Господиня молилася при замісі й на тісті долонею робила знак хреста. Перед замісом мука повинна бути загрітою біля печі, її два рази просіювали. Господиня вбирала чисту сорочку і довго мила руки. Усе робила з молитвою. Якщо паска вдавалася, то була гордість господині на все село. То був прогноз на цілий рік для сім'ї. А під час випікання — не можна було в хаті сісти, бо паска теж могла сісти".

Ми поцікавились у технологів ТМ "Хлібна хата", яких традицій дотримуються вони і які з них насправді обов'язкові, щоб паска вдалася.

— Що паска вимагає шанобливого, особливо бережного ставлення — не забобони, — розповідає Катерина Пастушенко. — Вона справді не любить протягів, різкої зміни температур. На нашому виробництві всі знають, що слід забезпечувати тепло та спокій без струшувань для паски, інакше вона не виросте.

Тому немає потреби потім пекти цю паску ще й удома. ­Натуральні складники, давні рецепти та збережена традиційна технологія виробництва дозволяють виготовити її такою, якою її пекли наші бабусі.

До того ж кожен вкладає у цей процес звичку готувати з молитвою. Адже ми розуміємо, що ці паски потім несуть до церкви, передають нужденним, а тепер ще й волонтери везуть їх на Донбас. Це справді особливий продукт для нашого народу й нашого підприємства.

Із сучасного додалися хіба що нові різновиди пасочок. Нині доступні цукати, шоколад, мигдаль. Тому, окрім класичних пасок із родзинками, можемо прикрасити великоднього кошика ще й такими цікавинками. Проте це та ж сама справжня українська паска, вдало доповнена відповідно до сучасних смаків.

Зараз ви читаєте новину «Справжню паску готують із молитвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути