понеділок, 04 травня 2015 07:55

Мигдальне печиво з ваніллю запікають півгодини

Автор: ФОТО: Олег ЖМАЧЕНКО
  Італійське печиво кантучині запікають великим бруском. Нарізують на сухарики, коли охолоне
Італійське печиво кантучині запікають великим бруском. Нарізують на сухарики, коли охолоне

— Італійське печиво кантучині популярне в Україні. Але в магазині тепер задороге, бо везуть із-за кордону. Можна зробити вдома, — каже кухар Світлана Яценко з пекарні "ПирогоМанія" на Оболоні в Києві. Готує там різні види печива. Кантучині замовляють найчастіше.

Змішує в невеликій мисці сухі складники: дві склянки просіяного борошна, 3/4 чашки цукру й 1/4 чайної ложки солі.

— Всипаю також дві чайні ложки пекарського порошку, пів чайної ложки кориці та півчашки мигдалю. Перемішую ложкою. Щоб печиво було ароматнішим, мигдаль можна трохи підсмажити. У невеликій чашці збиваю виделкою три яйця і дві чайні ложки ванільної есенції. Додаю до сухих складників і ще раз добре перемішую. Викладаю тісто на посипаний борошном стіл. Замішую дві хвилини. Спершу сипуче, але по мірі замішування поступово стає гладеньким. Розділяю його на дві рівні частини. З кожної формую "колоду" по 25 сантиметрів завдовжки. Розігріваю духовку до 180 градусів. Вистеляю деко пергаментом. Кладу "колоди" на деко й злегка приминаю. Мають вийти бруски приблизно 25 сантиметрів завдовжки, 5 заввишки і 2 завширшки. Ставлю в духовку й запікаю півгодини. Готові мають бути не м'які, а тверді.

Дістає випічку з духовки. Викладає на решітку, аби охолола півгодини. На дерев'яній дошці нарізує бруски на тонкі сухарики 0,5 см завтовшки. Викладає на деко й підсушує у вимкненій, але теплій духовці хвилин десять. Удруге чекає, доки охолонуть, і подає до чаю або кави.

— Інше популярне серед замовників печиво — "Татьянки". М'яке й водночас доволі хрустке. Із солодким безе зверху. Готувати теж нескладно. Відділяю білки від жовтків із трьох яєць. Білки ховаю в холодильник. Важливо, щоб були холодні. Півтори склянки просіяного борошна ретельно розтираю з 200 грамами вершкового масла. Маса має бути однорідна й трохи в'язка. Вмішую пів чайної ложки соди, погашеної оцтом. Всипаю 250 грамів якісного творога, пропущеного крізь м'ясорубку. Додаю трохи борошна, аби вийшло м'яке пластичне тісто, що не липне до рук. Замішую і загортаю в прозору харчову плівку. Це не дасть верху затверднути. Ставлю в холодильник на добу. Якщо нема часу, потримайте тісто в холоді хоча б ­30–40 хвилин.

Тим часом готує безе. Дістає з холодильника білки і збиває в піну. Всипає по півсклянки цукру і ледь подрібнених волоських горіхів. Збиває, поки піна стане міцною і не падатиме, якщо перевернути миску догори дном.

— Дістаю з холодильника тісто, ділю на чотири рівні частини. Кожну по черзі розкочую на столі, посипаному борошном. Має вийти прямокутний пласт завтовшки 1–3 міліметри. Що тонше розкачати тісто, то вишуканіше буде печиво. Кожен пласт намащую шаром безе і згортаю в окремі рулетики. Ріжу їх на скибки по 5 сантиметрів завтовшки. Якщо хочете хрусткості, зробіть тонкими, у два сантиметри. Викладаю на деко, змащене маслом. Кладу на відстані 5 сантиметрів одне від одного, бо при запіканні збільшиться. Духовка має бути розігріта до 160 градусів. Запікаю 35 хвилин, доки печиво стане рум'яне, а кухнею пошириться запашний аромат. Подаю теплим, але не гарячим.

Зараз ви читаєте новину «Мигдальне печиво з ваніллю запікають півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути