понеділок, 22 грудня 2014 07:40

Кекси "Укропчики" просочують розчинною кавою

Автор: ФОТО: Таїса ОЛІЙНИК
  Синьо-жовті “укропчики” прикрашають меренгою, шоколадні — кремом та гранатом
Синьо-жовті “укропчики” прикрашають меренгою, шоколадні — кремом та гранатом

— Там, на фронті, хлопцям не вистачає кольорів, — каже киянка Олеся Гнатюк, 38 років. Вона — член "Кулінарної сотні", що робить домашню випічку для бійців АТО. — Тому намагаюся зробити мафіни та торти максимально красивими і яскравими.

Замішує тісто для кексів. У нього додає какао, ягоди, сухофрукти.

— Рецепт не складний. Збиваю три яйця та склянку цукру у блендері. Додаю чотири столові ложки олії та півсклянки сметани. Півчайної ложки соди гашу в оцті. Насипаю дві склянки борошна. Усе це блендером перемішую. Це основне тісто. Потім додаю есенції для запаху. Якщо тісто шоколадне, то амарето чи ром. У звичайне — ванільну. Якщо хочу кекси зі спеціями, достатньо чайної ложки кориці. Для ягідних — жменю родзинок, замороженої вишні, смородини. Ягоди та сухофрукти перемішую з тістом ложкою. Якщо блендером, усе розлетиться. Додаю насіння льону для шлунку, горіхи. З чорницями роблю для снайперів, бо добрі для зору.

У силіконову форму для кексів кладе паперові формочки. В кожну заливає тісто на дві третини. Отримує 12 штук. Ставить у розігріту до 180° духовку на 40–45 хв. Доки печуться, робить білковий та шоколадний креми.

— У сотейник кладу п'ять ложок сметани, чотири — какао і стільки ж цукру. Одну — вершкового масла. Можна додати 40 грамів шоколаду. Ставлю на маленький вогонь і помішую, доки стане рідким. Коли з'являються перші пухирі, називаю їх ліниві, тоді виключаю. Не бурлять, а роблять "пих-пих". Даю крему охолонути і — в холодильник, щоб схопився.

Із білків та цукрового сиропу робить крем "Італійська меренга".

— Важлива точна пропорція, тому все зважую на кулінарних вагах. Потрібно 80 грамів білка — десь три штуки. Цукру вдвічі більше — 160 грамів. А води вдвічі менше — 40. Насипаю в сотейник цукру й заливаю воду. Ставлю на вогонь, щоб цукор розчинився. У цей час наливаю білки в миску. Важливо, аби посуд був сухий. Ні краплі води, жиру не має бути. Як потрапить хоч трохи жовтка, білки не зіб'ються. Чекаю, коли вода закипить. 5 хвилин має покипіти. В цей час починаю збивати білки. Тоненькою струйкою під вінчик заливаю гарячий сироп. Ста градусів має вистачити, щоб убити мікроби. Сальмонела гине при 70. Продовжую збивати, доки миска не стане холодна. Меренга має бути така, щоб, коли виймаєш вінчик, крем стояв.

Ділить крем на дві частини. Одну фарбує в жовтий, другу — в синій.

— Для патріотичних мафінів використовую гелеві харчові барвники. Американські замовляла через інтернет. Соками не можна, бо меренга втратить консистенцію.

На кінчику ножа додає синій барвник у миску й розмішує ложкою. Повторює з жовтим, відставляє. Кекси просочує кавою.

— Роблю розчинну. Заварна не підходить, бо в тісті траплятимуться шматочки зернин. Наповнюю кавою медичний шприц на 20 міліграмів і вприскую в кекси. Тоді вони будуть не сухі. Можна брати соки й сиропи. Меренгу наношу кулінарними кульками з насадками, як фантазія дозволить. Зробила на кексах обличчя. Назву їх "Укропчики". Так само шоколадним кремом прикрашаю. Ще трохи тертим шоколадом посипаю і зернами гранату.

Кекси пакує в коробки, щоб відвезти волонтерам.

— Розповідали, що бійці один кекс ділять на чотири частини. Печива їм привозять багато, але хочуть домашнього. Відчувають, коли зроблене руками та з душею. Якщо хтось хоче допомогти, може приєднатися до нашої "Кулінарної сотні". Пекти або допомогти продуктами: яйцями, борошном, маслом чи фруктами.

Коржі перекладають ківі й вишнею

Для солдатів Олеся Гнатюк робить фруктові торти. Обкладає їх печивом та прикрашає фруктами. Три яйця і склянку цукру збиває блендером у великий мисці. Додає 3 ст. л. сметани.

— Якщо хочу шоколадний торт, кладу ще три столові ложки какао. Одну чайну розпушувача, чи половину — соди, гашеної оцтом. Склянку борошна. Усе це збиваю блендером. Розігріваю духовку до 180 градусів. Круглу форму змащую маслом або олією й посипаю манкою чи борошном. Манка більше подобається.

Ставить у духовку на 30–40 хв. Перевіряє зубочисткою. Якщо кекс готовий, має бути суха. Розрізає навпіл. Отримує два коржі. Їх змащує сирним кремом.

— Півкіло сиру збиваю з двома склянками сметани й півтори — цукру. Ванільну есенцію додаю, вареннячко. Для шоколадного просочую коржі кавою, як на мафіни. Світлий бісквіт поливаю цукровим сиропом ложкою. Крем мащу на коржі. Всередину дрібними кубиками можна порізати банан, ківі, морожену вишню. Прикрашаю торт фруктами.

Зараз ви читаєте новину «Кекси "Укропчики" просочують розчинною кавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути