пʼятниця, 23 квітня 2010 07:02

Із березового соку роблять шампанське

Киянин 35-річний Володимир Семенко кілька років поспіль збирає березовий сік. Робить із нього домашнє шампанське.

— Тільки-но пройдуть морози і на березах з"являться перші бруньки, надрізаю кору дерева та ставлю внизу пластикову пляшку. За день із дерева збираю 2–3 літри соку. Рецепт березового шампанського мені розказала бабуся. Такий напій продавали в Росії на початку ХХ століття. Тепер його не роблять.

Семенко розливає сік у літрові скляні пляшки та додає по шматочку лимона з цедрою, але без зернят. Інакше шампанське згіркне. Кидає п"ять-шість родзинок та винний камінь завбільшки як горошина. Це кришталик, що утворюється на дні бочки, коли бродить домашнє вино. Насамкінець додає чайну ложку коньяку чи столового спирту. Закорковує пляшки та заливає воском. Ставить їх на півтора місяця до погреба.

— Під час бродіння у пляшці видно невеликі бульбашки. Готовий напій має гарно пінитися, бути приємним на смак та солодким. Як біле магазинне шампанське.

Володимир Семенко робить із березового соку і горілку.

— 3 літри соку засипаю кілограмом цукру і додаю 100 грамів дріжджів. Закриваю та ставлю в тепле місце на три тижні. Воно бродить, доки не стає прозорим. Щодня настоянку потрібно збовтувати. Потім переганяю брагу через апарат та очищую її. Виходить не гірше купованої горілки на бруньках. Для темнішого кольору додаю 10–20 підсмажених зерен ячменю.

Зараз ви читаєте новину «Із березового соку роблять шампанське». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути