понеділок, 23 лютого 2015 07:00

Гречані тюфтельки начиняють грибами або квасолею

Черкащанка 45-річна Валентина Синиця щороку дотримується Великого посту. Має рецепти страв із картоплі, голубців, тушкованої квасолі з овочами і грибами.

— Раніше не витримувала без м'яса, риби й молочного. Останні п'ять років обходжуся. Рецептом голубців поділилася кума. З картоплі — знайшла в своїх записах вирізки з журналу. З овочів з квасолею придумала, — розповідає Валентина Василівна.

Голубці жінка готує із гречкою або картоплею, додає сушені опеньки:

— Відварюю до напівготовності гречку і гриби. Їх беру чимало. Все разом трохи перебиваю блендером. Додаю ледь присмажені на олії цибулю й моркву. Підсолюю і перчу. Загортаю голубці. Перекладаю засмажкою із соусом та кількома столовими ложками борошна. Додаю води і ставлю в духовку. Для картопляних бульбу тру, як на деруни і віджимаю через марлю. Сік ставлю, щоб осів крохмаль. Його потім всипаю в картоплю. Далі, як у гречаний фарш, додаю гриби, цибулю з морквою. Заливаю підливкою, яку вже трохи на око підсолила й підсолодила. Тушкую до готовності.

Валентина Синиця готує картопляні та гречані тюфтельки. Начиняє їх грибами з морквою і цибулею.

— Картоплю натираю, як на деруни. Відціджую і крохмаль із соку повертаю назад. Додаю трохи борошна, щоб тісто трималося купи. Окремо для начинки відварюю порізані на кубики гриби, пасерую з морквою й цибулею. З картопляного тіста роблю заготовки, як на вареники. Всередину кладу начинку і зліплюю. Інколи додаю у фарш варену квасолю. Теж виходить смачно. З "вареників" формую кульки й обсмажую на олії. Перекладаю підливкою з томатним соусом і тушкую. Із гречкою так само. Тільки її перебиваю блендером до однорідної маси. Кульки з грибним фаршем обсмажую і заливаю підливою. Можна на дно влити трохи води. Тушкую 20 хвилин у духовці.

Ситною виходить тушкована квасоля з овочами і грибами.

Білу квасолю відварюю до готовності. Окремо на сковороді пасерую морожені кабачки, болгарський перець. Нарізую цибулю, моркву й капусту. Відварюю цілі сушені гриби. Можна й шампіньйони, гливи. Все складаю в гусятницю. Вливаю трохи томатного соусу, підсолюю, перчу й додаю цукру на смак. Готову страву розкладаю в банки і тримаю в холодильнику. Перед подаванням трохи підігріваю. Добре смакує як із картопляним пюре, так і без нього.

Зараз ви читаєте новину «Гречані тюфтельки начиняють грибами або квасолею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути