— Улітку люблю готувати легкі, але поживні супи із сезонних овочів. Вони добре втамовують голод і підходять тим, хто на дієті, — каже киянка Марина Савченко, 40 років.
М'який та ніжний суп з кабачків найбільше подобається дітям.
— Дрібно кришу дві великі цибулини. Кабачок нарізую кубиками, а морквину дольками. Одне стебло селери ріжу середніми шматочками, а друге тонко шинкую. Останнє відкладаю. Її додам у готовий суп.
Овочі змішує з цибулею. Вливає склянку води, варить 10 хв.
— Всипаю подрібнену зелень. Заливаю півтора літра курячого бульйону. Варю суп ще 10 хвилин, солю і перчу. Готовий подрібнюю блендером у пюре. Додаю 2 столові ложки нежирної сметани, перемішую. Подаю зі шматочками селери і гілкою петрушки.
Для лимонно-рисового супу готує курячий бульйон. У літрі води варить три гомілки.
— Як закипить, всипаю жменю промитого у кількох водах рису. Варю на низькому вогні 15 хвилин. Збиваю з сіллю два яйця, поступово вливаю до них 3 столові ложки соку лимона. Помішуючи суп, вливаю яйця. Солю і перчу. Подрібнюю пучок петрушки та кропу. Половину засипаю до супу, іншу лишаю на прикрасу. Варю ще з хвилину і швидко вимикаю. Настоюється хвилин 10. Тоді розливаю по тарілках та всипаю зелень, що лишилася. Влітку такий суп найсмачніший.
Молочний суп з овочами готує на вечерю.
— Не думала, що зелений горошок і молоко добре поєднуються, доки сусідка не пригостила супом. Хто не любить горошку, можна замінити консервованою кукурудзою. Тоді суп буде ще м'якшим на смак.
На дві порції дрібно шинкує по 60 г цвітної і білокачанної капусти. Велику картоплину ріже кубиками.
— Картоплю й капусту опускаю у киплячу воду на хвилину і відразу — в літр киплячого молока. Варю 15 хвилин. За 3 хвилини до готовності закладаю 3 столові ложки зеленого горошку з рідиною. Солю і перчу. Донька любить, коли ніжніший, то додає ще й чайну ложку цукру. Готовий суп заправляю вершковим маслом. Доки несу на стіл, воно тане. Виглядає гарно.
Коментарі