пʼятниця, 22 січня 2016 16:59

"Чим довша спідниця, тим більше енергії землі можна отримати"
15

Дарія Столяренко, педагог, 24 роки Народилася в селі Федунка, Шишацький район, Полтавська область. У 10 років переїхала у село Яреськи. Батько диригент, мама — бухгалтер, працювала також вчителем музики і режисером у сільському клубі. Дарія закінчила Шишацьку обласну гімназію-інтернат для обдарованих дітей. Танцювала у двох колективах "Зірки надії" та народний танцювальний колектив "ЮМАНА". Навчалася в музичній школі по класу фортепіано. Закінчила Полтавський національний педагогічний університет ім. В.Г. Короленка за спеціальністю "хореографія". Працює з 12 років. Підпрацьовувала офіціанткою, танцювала з колективом на корпоративах, розклєювала оголошення, працювала піджейкою в клубі. Перша постійна робота - у Львівській майстерні шоколаду. 5-й рік працює у Дитячому центрі розвитку "Вулик Ідей" . Викладає хореографію. Аніматор на дитячих святах, ведуча свят, дитячих фестивалів. Працює хореографом у клубі "Романтик" столичного Подільського району Захоплюється в'язанням, вишиванням, бісероплетінням, малюванням по склу, валяннм з шерсті. Вегетаріанта. Принципово не носить хутра. Ходить в гори. Зараз перечитує Світлану Ройз "Практичне дитинознавство", Гаррі Чемпен "5 мов коання" і “Анастасію” Володимира Мегре. Слухає інді, рок, джаз. Живе в Києві
Фото: Андрій Шматов

Дитячий педагог Дарія Столяренко два роки не носить джинсів. Щодня одягає довгі спідниці, які шиє з яскравих тканин. Деякі - зі штор.

- Два роки тому захопилася стилем 50-х: приталений силует і пишна спідниця довжиною нижче колін. Втомилася перепрацьовуватися, поспішати — захотіла розслабитися і відчути себе жіночно.

Першу спідницю сонцекльош пошила собі півтора роки тому — з яскраво-жовтого сатину у крупні квіти. Серед спідниць вона обійшлася мені найдорожче — купила на неї три метри дорогої тканини: по 150 гривень метр. Плюс пошив. Усі запитували, чи я її не зі штори пошила. Спочатку ображалася. А потім вирішила: це ідея. Мені завжди потрібно багато тканини на пишні спідниці. Не хочеться витрачати півзарплати на одяг. А вдягатися гарно я люблю.

Для другої спідниці сонцекльош купила блідо-бірюзову штору. Спідниця вийшла бюджетна і гарна. Вклалася в 150 гривень.

Шиє мені одяг подруга. Вона бухгатлер за освітою. Модель придумую чи піддивляюся якісь елементи у моді 50-х. Малюю і шлю їй через соцмережі.

Червона спідниця — це фірмова річ. Це навіть більше ніж червона сукня — більш універсальна. Червона сукня зобов'язує і розрахована на одну подію в день. А спідницю можна комбінувати з кольоровими чобітками, шкарпетками.

Червона спідниця — теж зі штори. Вшиті кишені в пишній спідниці — це зручно і не обтяжує образ. Кишені не відбирають граційності. Якщо вшити назовні — образ буде більше мішкуватим.

До червоної спідниці пасують тканинні сережки у вигляді ляльоок-мотанок, які зробила сама.

Зараз хочу носити однотонні речі. Тому що під них я можу дозволити собі вдягати біжутерію.

Де ще береш тканини для пишних суконь і спідниць?

Бабусині склади — це як знахідка зараз. Тканина зараз дуже дорога — по 200-300 гривень метр, а на сукню чи довгу спідницю потрібно 2-3 метри. Тканину своєї бабусі я вже всю поперешивала. Бабуся мого хлопця подарувала мені багато старенької добротної ще радянської тканини.

Так захопилася тканинами, що шукаю їх тепер і на секонді. Навіть у "Хумані" знаходжу трикотажні тканини, з яких шиють футболки. Тепер щоразу забігаю туди і шукаю просто тканину – беру величезний шмат, щоб на спідницю вистачило. Матиму унікальну річ. Пошила вже більше 20 суконь і довгих спідниць. Я їх вдало комбіную.

Як саме?

Весь мій одяг - повсякденняй. Мені подобається його універсальність. Всі довгі сукні і спідниці апріорі нарядні. Але з акуратними кедами і майкою з веселим принтом спокійно вдягаю спідницю на роботу.

Ту саму спідницю можу вдягнути на весілля до друзів. На урочистості до неї вдягаю туфлі на високому каблуку, вишукану блузку і біжутерію. Образ змінюється кардинально.

Під пишні спідниці часто одягають широкі блузки чи кофтини. Але мені такі не пасують. Широке з широким створює враження кулі. Широку спідницю має відтіняти вузька блуза. Тоді на контрастах створюється красивий образ.

Це універсальний одяг, в якому можна піти на роботу. А якщо хтось запросив раптово увечері на концерт – я можу на нього піти не переодягаючись. А була б у джинсах – мусила б заїжджати додому.

Єдину спідницю не вдягаю на щодень — блідо-блакитну, поділ якої вишила вручну. Цупку тканину для неї мені подарувала мені бабуся мого хлопця. Тканина старенька, добротна, радянська, зі старих запасів. У мене була мрія мати довгу спідницю з вишивкою. Минулого року, коли прихворіла, два дні вишивала вдома її поділ товстою темно-синьою ниткою швом вперед голкою: вишила знак берегині. Виглядає здалеку як візерунчастий мотив по подолу. Зблизька ж можна розрізнити, що це образ жінки у формі трикутника гострим кутом догори. Це сильний оберіг: такий трикутник – давній жіночий символ, який ніби "заземлює" енергію жінки.
По низу прошила оксамитову стрічку – таку в 50-х на народних спідницях нашивали. Її і зараз продають в магазинах.

Спідниця менше зобов'язує ніж сукня. Її завжди можна відтінити кофтинкою, а сукня грає сольно. Тому до моделювання суконь ставлюся особливо ретельно.

Як змінює самооцінку жіночний образ?

Чим довша спідниця, тим більше можна набрати енергії землі. Жінки беруть енергію від землі, а чоловіки — з космосу. Це як мій захист і купол. В короткій спідниці важче брати енергію з землі. Чим довша — тим легше.

Після суконь якщо одягаю щось коротке і відкриваю коліна, почуваюся дуже оголено і виклично. Некомфортно. Постійно хочеться коліна прикрити. Короткі сукні тільки вдома ношу для свого хлопця. Тепер стала розуміти, як раніше чоловіки впадали в захоплення від вигляду жіночої литки. В довгій спідниці почуваюся такою ж звабливою, як жінки в коротких сукнях і з декольте.

Відколи півтора роки тому пошила свою першу спідницю, вдягаю штани не частіше ніж раз на два місяці.

Шорти влітку вдягнула раз. Проїхалась на велосипеді в майці. Мені присвистували вслід. Коли мені свистять, коли я в довгій сукні, я розумію, що це дійсно за образ, а не за мої ноги.

Свої джинси я всі повіддавала друзям. Залишила троє. Мій хлопець іноді просить вдягнути джинси. Кажу йому, що це його якась смілива фантазія.

Тепер коли я вдягаю штани – почуваюся дуже незвично. Мені в штанях хочеться бігати і багато працювати. В спідниці стаю розслабленою, спокійною, врівноваженою, і знаю, що мені нікуди поспішати не треба і що я цілком маю право на це відчуття. Тепер мені більше хочеться наводити затишок вдома, готувати. Роботу обмежила до 5 годин на день.

Весь час намагаюся бути заплетеною. Волосся — це енергетика і зв'язок з космосом. Якщо його розпустити — енергію віддаю всім. Відповідно воно і набирає багато чужої. Походила по місту — волосся набралося всього. Помітила, що коли хочу зосередитись, відразу зав'язую хвіст. Це ніби зберігає сили.

Дотримуватися такого стилю взимку складно?

На сильний мороз пошила свитку, яку по-народному називаю ще "юпкою". Покрій підгледіла у книжці "Український народний костюм" Катерини Матейко. Крій кінця 19-початку 20 століття. На кнопках. Зі скошеним бортом.

Шинельну тканину на свитку мені подарував дідусь мого хлопця – він колишній військовий. Дідусеві 80 років. Тканині цій років 50. Раніше дуже добротні і товсті шинельні тканини були. Зараз таких не знайдеш. Свитка майже не згинається. Тримає форму. І зовсім не продувається.

Свитку обшила зеленою стрічкою. Хотіла ще жовтою, але жовтої готової не знайшла, тому оверлочила все вручну жовтою ниткою.

Застібається на кнопки: їх можна перешивати як зручніше — залежно від того, худнеш чи набираєш вагу.

Подобаються сакральні речі, в яких все не просто так. На спинці свитки я вишила дерево роду — візерунок підгледіла на рушниках. Квіти, дерево роду, - це збірний образ із рушників. Дубові листочки — це чоловіча сила. Виноградні листочки — символ родини і міцних зв'язків. Важко було вишивати. Тому що тканина дуже цупка.

Складки починаються від талії. Хоча в народних моделях — ще на спинці. Однак так дрібно призібрати в складки цю товсту тканину не змогла.

Три метри тканини на свитку пішли. Важить кілограми два з половиною.

Зараз ви читаєте новину «"Чим довша спідниця, тим більше енергії землі можна отримати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути