неділя, 24 квітня 2016 19:45

Топ-6 страхів перед пологами і як з ними боротися - експерт

Топ-6 страхів перед пологами і як з ними боротися - експерт

Протягом всієї вагітності ви можете бути спокійною як удав, але чим ближче пологи, тим тривожніше стає на душі. Як подолати страх перед пологами? Чому їх не варто боятися? Заспокойтеся. Страх - це нормальне почуття. Головне - щоб він не переростав в паніку.

Чого саме бояться майбутні породіллі і як побороти свої ірраціональні страхи, розповідає перинатальний психолог Наталя Мовчан.

Страх перший: невідомість

Всі бояться перших пологів, не дивлячись на тонни прочитаних книг і отриманих консультацій. Щоб заспокоїтися, потрібно зробити три речі:

• аналізувати всю отриману інформацію щодо себе,

• поспілкуватися з подругами, у яких в недавньому часі були вдалі пологи,

• тренуватися розслаблятися, адже ваше тіло з самого початку знає про пологи на рівні рефлексів набагато більше вас, головне - не заважати йому.

Страх другий: біль

Ультимативне твердження, що пологи - це найстрашніший біль у вашому житті, змушує тремтіти майбутніх породіль. Перинатальна психологія для цього стану використовує інше слово - дискомфорт під час пологів. Дискомфорт - це терпимо. А головне - тимчасово. Скільки б не тривали пологи, три години або тринадцять, в масштабах майбутнього життя з народженою дитиною це мізерно мало!

Крім того, науково доведено, що страх тільки підсилює біль - погіршується приплив крові до родових шляхів, як результат – потуги йдуть погано, розкриття повне, а біль неймовірний. Щоб вирішити цю проблему, доведеться повністю розслабитися. Боїтеся злякатися? Починайте тренувати релаксацію, як і будь-який умовний рефлекс, задовго до пологів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акро-йога під час вагітності: активна мама вразила весь світ

Страх третій: самотність

Жінки, які не беруть в родзал партнера, бояться залишитися один на один зі своїми питаннями, страхами і невмінням. Насправді одна ви точно не будете: по-перше, поруч постійно - лікарі, кваліфіковані фахівці, завдання яких - допомогти і направити. По-друге, поряд з вами кожну секунду - ваш малюк.

Страх четвертий: про здоров'я і життя дитини

Всі мами хочуть народити здорового малюка, і правильні пологи дійсно дуже важливі для цього. Тому нехай цей страх послужить для вас приводом діяти активно: виберіть лікаря, якому довіряєте, і по максимуму дайте відповідь на всі свої питання про пологи до їх початку - за допомогою фахівців, книг, інтернету.

Страх п'ятий: транспортний

Багато жінок бояться народити, не доїхавши до пологового будинку. Насправді шансів на такий розвиток подій досить мало! В середньому вистачить години, щоб дістатися навіть в інший кінець міста. Головне - заздалегідь продумати всі моменти, що стосуються транспорту, і підготувати сумку з речами для себе і малюка.

Страх шостий: косметичний

Багато породіль бояться того, що лікарі та акушери побачать їх під час пологів в самому непривабливому вигляді. Однак варто запитати себе: що такого в вас буде під час пологів, чого ці фахівці не бачили раніше? Кожен день ці люди супроводжують під час пологів десятки жінок, тому не варто переживати про те, що насправді практично не має значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-15 весняних образів для вагітних

Зараз ви читаєте новину «Топ-6 страхів перед пологами і як з ними боротися - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути