середа, 14 листопада 2012 13:10

Казки допоможуть краще пізнати свою дитину

Казки допоможуть краще пізнати свою дитину
Можна з дитиною придумати нову казку і нового героя. Фото: happyticket.com.ua

Вінницький дитячий психолог Наталя Маценко радить спілкуватися зі своїми дітьми через казки. Це допоможе зрозуміти внутрішній світ свого малюка, побачити наскільки у нього розвинена фантазія та як він поводитиметься у різних ситуаціях. Кореспонденту Gazeta.ua спеціаліст розповіла як правильно використовувати метод казкотерапії.

"Кожна казка розкриває певні риси характеру героя через його поведінку, - розповідає Анна Маценко. - Візьмемо казку "Колобок".  Ми бачимо, що головний герой вибрав одну лінію поведінки — самовпевнену, безтурботну. Але в якийсь момент такий варіант не проходить і його з'їдають. Як це можна використати. Наприклад, ви із сім'єю їдете в подорож чи в гості. Попереду — довга дорога. Тут можна із дитиною пофантазувати. Нехай уявить, що Колобок став великим і злим. Що тоді буде? Дитина вам одразу видасть кілька варіантів — що він не тільки втік від ведмедя, зайця, вовка, а ще й поборов їх. Таким чином дитина навчається через казку шукати вихід із ситуацій у повсякденному житті".

Можна із дитиною  придумати нову казку і нового героя. Це допоможе розвинути уяву.

"Якщо дитина погано іде на контакт, не хоче думати, питайте у неї: а якої форми буде наш герой? А скільки у нього буде очей? А ніг? А хвостик у нього буде? А де він житиме?А як його звати? А що він їсть? Припустимо, дитина каже: їсть одну моркву. За це можна уже зачепитися і будувати сюжет. Ви кажете: а ти знаєш, що, щоб поїсти моркви, нашому герою треба її здобути. І починаєте фантазувати: він її купує, вирощує, приносить здалеку".

Із 4-5 років дитині можна запропонувати скласти казку про себе. Це спеціальна вправа, завдяки якій психологи бачать наскільки дитина соціально-адаптована, як у неї розвинені мовні навики.

"Ця вправа починається із завдання. Ви даєте дитині початок казки та кінцеве завдання. Наприклад: жив-був зайчик, у нього була хатинка. А закінчитись казка має тим, що у зайчика з'явилось багато друзів. Одна дитина детально опише цю хатинку — що у ній якого кольору, де стоїть. Це означає, що фантазія у неї розвинена добре. Інша всю казку вмістить у 4-5 речень. Таку вправу можна використовувати у будь-якому віці. Є три напрямки, у яких творяться казки — подвиги, пошук скарбів та пошук кохання. В якому напрямку дитина писатиме казку, того і найбільше потребує".

 

Зараз ви читаєте новину «Казки допоможуть краще пізнати свою дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути