неділя, 26 червня 2016 23:00

Малюк перегрівся на сонці: перша допомога та профілактика

Малюк перегрівся на сонці: перша допомога та профілактика

Для того, щоб уберегти дитину від перегріву, необхідно якомога частіше бризкати на неї термальною водою, носити головний убір і намагатися по можливості знаходитися в тіні, розповіла кореспонденту ГолосUA лікар-педіатр Анна Кузєва.

Для профілактики сонячного удару слід якомога частіше поїти малюка звичайною водою (не компотом і не чаєм), одягати його в вільний одяг з натуральної тканини і обов'язково носити головний убір з широкими полями (кепку, панаму).

Найкраще, якщо дитина буде грати в тіні, але дітей завжди тягне на пригоди, тому утримати дитину від сонця все одно не вдасться.

Ознаки перегріву і перша допомога

Тепловий удар - це патологічний стан, обумовлений загальним перегріванням організму, що супроводжується підвищенням температури тіла, припиненням потовиділення і втратою свідомості. Сонячний удар - особлива форма теплового удару, що виникає від прямого впливу сонячних променів на голову дитини, пише Ivona

Якщо ви помітили, що дитина стала млявою, у неї з'явився озноб, нудота і блювота, більше трьох годин відсутнє сечовипускання - негайно відведіть її в прохолодне місце і викликайте швидку допомогу.

А поки можна надати першу допомогу:

Необхідно вкласти дитину таким чином, щоб ноги знаходилися трохи вище за голову, під кондиціонер або вентилятор. При їх відсутності необхідно обдути дитину, створивши вентиляцію за допомогою рук і, наприклад, журналу.

При початкових проявах теплового удару і збереженій свідомості дати пити глюкозо-сольовий розчин з розрахунку 50-100 мл на один кілограм ваги дитини. Можна використовувати стандартизовані розчини (регідрон, регідрон оптим, хумана-електроліт, ораліт, гастроліт) або приготувати таке питво самостійно. Для цього потрібно розчинити по ½ чайної ложки солі і харчової соди і дві столові ложки цукру в одному літрі води.

Педіатр також розповіла про інший метод, за допомогою якого можна остудити малюка - клізма на звичайній воді з температурою близько 20 градусів за Цельсієм.

Допоможе також лід або пляшки з водою з морозильної камери - класти їх слід не на дитину, а біля неї, створивши таким чином прохолоду.

Нагадаємо, дитині перебувати на відкритому сонці в жарку пору року рекомендується тільки в ранкові години до 11 годин і після обіду - починаючи з 16-ї години дня. Тривалість такого перебування збільшують від трьох-п'яти хвилин в перші дні до 20-30 хвилин в подальшому. Весь інший час рекомендується знаходитися в розсіяних сонячних променях - під навісом, тентом, парасолькою, в тіні дерев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегти малюка на природі: 8 найбільш отруйних рослин

Зараз ви читаєте новину «Малюк перегрівся на сонці: перша допомога та профілактика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути