неділя, 04 серпня 2013 16:11

Кожна 100-а сім'я в Україні заморожує пуповину дитини

Кожна 100-а сім'я в Україні заморожує пуповину дитини
Фото: maxybaby.net.ua

3,9 тис гривень заплатили кияни Андрій і Мирослава Тимоніни за забір і зберігання пуповинної крові після народження їхнього доньки Меланії.

"Перед народженням донечки ми домовилися з лікарями про зберігання пуповини нашої дитини, - розказує Мирослава Тимоніна. – 3,9 тисяч гривень - це тільки аванс. Ціна по Києву – від 5 тисяч гривень. Але ми попали у період літніх акцій, тому отримали знижку. За контрактом, за зберігання доведеться платити щороку по 1200 гривень. Але для своєї дитини нічого не шкода. Лише б донька була здоровою".

Кров з пуповини зберігається аж до старості людини.

"Зберігати пуповину дитини у банку нам порадила гінеколог, коли я була на 6 місяці вагітності, - згадує Мирослава. – Лікар розповіла, що стовбурові клітини за рік-другий стануть головними ліками у боротьбі з багатьма важкими недугами. За кордоном стовбурові клітини вже пробують використовувати для вирощування органів. Хочеться, щоб нам пуповинна кров не пригодилася, а донька завжди була здоровою. Але коли навколо так багато дітей хворіють, то свою хочеться застрахувати від усіх бід".

"Не бачу необхідності зберігати пуповинну кров в Україні, - каже столичний акушер-гінеколог Олександр Баленко. – За торішньою статистикою, кожна 100 сім'я в Україні заморожує пуповину дитини. Але якщо у Штатах активно проводяться дослідження щодо застосування пуповинної крові у лікуванні важких і рідкісних хвороб, то в Україні на зберіганні пуповини просто заробляють гроші".

Тим, хто зголосився зберігати пуповину дитини, Олександр Миколайович радить подбати і про зберігання плаценти.

"Насправді куди краще подбати про зберігання плаценти. Там кількість стовбурових клітин у 10 разів більша, ніж у кістковому мозку. Кров з плаценти абсолютна чиста, бо не задіяна ні в яких процесах, що відбуваються в організмі жінки", - запевняє Баленко.

- Чи відповідає дійсності інформація про те, що за допомогою стовбурових клітин, що є в пуповинній крові, можна врятувати життя братам, сестрам і навіть батькам новонародженого?

"На відміну від вітчизняних вчених, іноземці вчаться використовувати стовбурові клітини в офтальмології і неврології, використовують їх під час складних операцій. Ізраїльські та німецькі медики і науковці, наприклад, пробують за допомогою стовбурових клітин лікувати діабет. Де-факто пуповинна кров дитини може допомогти врятувати її родичів: брата, сестру чи батьків. Але щоб здійснити таку операцію, українській сім'ї доведеться відправитися за кордон", - запевняє Баленко.

Зараз ви читаєте новину «Кожна 100-а сім'я в Україні заморожує пуповину дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути