вівторок, 17 грудня 2013 14:20

До року дитина має спробувати рибу, м'ясо і сир

До року дитина має спробувати рибу, м'ясо і сир
Фото: mama-pediatr.com

"Моїй донці тільки п'ятий місяць пішов, а мама вже заставляє підгодовувати її супчиками, - розказує киянка Ольга Назарук. - Не бачу у цьому необхідності, бо дитина гарно набирає вагу, харчуючись виключно моїм молоком. Боротися з мамою неможливо. Вона навіть купила міксер для подрібнювання супу. Боюся, щоб таке пюре не нашкодило моїй дитині".

Про особливості прикорму кореспондент Gazeta.ua поцікавився у столичного педіатра Катерини Хмельовської.

Коли варто починати прикорм?

"Найкраще це робити, коли дитині мине півроку, - говорить Катерина Сергіївна. - Саме з 6 місяців дитина може сама сидіти, її можна посадити у стілець для годування. Після 6 місяців малюк відчуває потребу  у додатковій їжі. Але паралельно з прикормом мама повинна годувати дитину грудьми".

Через що варто відкласти прикорм на пізніше?

"Перед введенням до раціону немовляти прикорму краще порадитися з дільничним лікарем. Відмовтеся від введення прикорму на певний час, якщо дитина має температуру чи проблеми з травленням".

З чого краще починати прикорм?

"Педіатри дають різні рекомендації. Я раджу матуся починати із овочевих супів-пюре. Наприклад, такі супи можна варити з кабачків, броколі і цвітної капусти. Багато мам роблять помилку, коли починають із фруктових соків та пюре. Коли дитина скуштує солодке, вона може відмовитися від овочів і постійно вимагатиме солоденьких фруктів чи кашки. З підбором прикорму треба бути обережним. Їжа, яку абсолютно нормально сприймає доросла людина, може спровокувати алергію або розлад кишечника у дитини".

Які продукти і з якими інтервалами варто вводити у раціон дитини?

"З семи місяців раджу давати яблучний сік. Спочатку серед різноманітності продуктів дитячого харчування у супермаркетах обирайте однокомпонентні соки. Не купуйте сік "яблуко + груша", бо тоді важко буде з'ясувати, на який з компонентів у дитини алергія, якщо вона таки проявиться".

Які продукти можна давати дитині до року?

"Раціон доповнюйте молочною кашею, кефіром, сметаною і сиром. До року дитина має спробувати рибу, м'ясо і сир. М'ясо можна вводити вже на сьомому місяці. Краще, якщо це будуть кролятина, м'ясо індика чи ягняти. Рибу теж обирайте нежирну - минтай або хек".

Що порадите батька, діти яких погано набирають вагу?

"Варто давати каші. Але не спішіть додавати до них молоко. У багатьох дітей на нього алергія. Будьте обережні з домашніми соками. Їх краще не давати дитині до року, бо це концентрований продукт, який може подразнювати незрілий травний тракт дитини. Коли даєте дитині супи-пюре, починайте з однієї чайної ложки раз на день. Слідкуйте за реакцією дитини. Якщо немає порушення стільця, газоутворення, зригування або висипань на шкірі, можна сміливо збільшувати порцію на 2-3 ложки в день. Після прикорму запропонуйте дитині груди".

Зараз ви читаєте новину «До року дитина має спробувати рибу, м'ясо і сир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути