середа, 21 листопада 2012 13:08

"Дитина розвиватиметься нормально і без дитячого садка" - психолог

"Дитина розвиватиметься нормально і без дитячого садка" - психолог
Фото: us.org.ua

Столичний психолог Тетяна Корнієнко каже, все більше батьків відмовляються віддавати дитину в дитячий садок. Замість цього виховують дитя вдома.

"Більшість дітей розвиватимуться нормально й без дитячого садка. Вони виростають абсолютно нормальними. Це залежить лише від батьків, особливо в перші роки життя дитини."

У 3,5 років більшість дітей не готові до розлуки з мамою. У багатьох формується відчуття, що батьки кинули їх напризволяще. Деякі, навпаки, радіють спілкуванню з одноліткам.

"Тому якщо вагаєтеся, віддавати дитину в дитячий садок чи ні, сходіть туди разом зі своїм нащадком. Нехай дитина подивиться, як граються разом діти, як снідають чи обідають. Подивіться, як реагує на цей процес ваше дитя."

Не гірше за однолітків дитина може розвиватися і вдома. Вчити дитину читати й писати може допомогти бабуся, дідусь.

"Тоді діти ростуть більш прив'язаними до родини, тяжіють активніше спілкуватися з рідними. В цьому випадку важливо сформувати у дитини відчуття, що батьки й бабуся з дідусем — гарний приклад і авторитет."

Найкраще віддавати дитину в садок, де формують невеликі групи, по 5-7 дітей.

"Є хоча б мінімальна гарантія того, що кожній дитині приділять достатньо уваги. У великих групах діти часто лише "відбувають присутність", коли батьки на роботі."

Психолог розповідає, були випадки, коли в дитячих садках діти самі відмовлялися їсти, бо замість сніданку чи обіду їх годують самими лише тістечками.

"Звичайно, харчуватися вдома значно краще. Крім того, у дитсадку діти часто травмуються. Будь-яку дитину може щось розізлити. Тоді вони можуть вдарити однолітка. Коли вихователька не догледіла, діти лазять по деревах, падають і травмуються."

Якщо дитину в садок ви не віддали, дозволяйте їй регулярно спілкуватися з однолітками, каже Тетяна.

"Окрім прогулянок, коли з дитиною спілкуєтеся лише ви, відпускайте дитя гратися з іншими у дворі. У віці 5 років формуються навички комунікації, тому така практика — надзвичайно важлива."

Замість дитсадку 4-5 річну дитину радить віддати на заняття в центр дитячої творчості.

"Там проводять значно менше часу, ніж у дитсадку. Це створить у дитини відчуття невимушеності заняття, оскільки в дитсадок примушують ходити щодня незалежно від бажання. А вчитися танцям, малюванню чи співу треба лише два-три рази на тиждень. Це приноситиме більше радості, аніж розчарування. Розпитайте в дитини, що їй подобається найбільше — можливо, ви мало знаєте, чого прагне ваше дитя."

 

Зараз ви читаєте новину «"Дитина розвиватиметься нормально і без дитячого садка" - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути