вівторок, 27 травня 2014 18:00

Як захистити дитину від теплового удару, - поради фахівця

Як захистити дитину від теплового удару, - поради фахівця
http://prostomama.ru/

  З настанням спекотної погоди є ризик отримати тепловий удар. Особливо він небезпечний для малюків. Якщо вчасно не надати першу допомогу, дитина може померти. Про те, як виявити тепловий удар та запобігти його серйозним наслідкам розповіла дитячий лікар Лариса Семко.

  "Тепловий удар є наслідком перегріву організму. Отримати його можна не лише під палючим сонцем, а й вдома. Щоб запобігти цьому пару разів на день робіть в оселі вологе прибирання, провітрювання. Слідкуйте, щоб у дитини не було спраги. Регулярно давайте пити очищену воду. Тіло дитини час від часу протирайте вологими серветками або змоченим у прохолодній воді рушничком", - розповіла Лариса Семко.

  Фахівець зазначає, першими симптомами теплового удару в дитини є млявість та погане самопочуття.

  "Часто тепловий удар є наслідком зневоднення організму, тому він може супроводжуватися надмірною спрагою у малюка, відсутністю поту, слабким пульсом. Також через надмірний перегрів можлива блювота та судоми, різке підвищення температури тіла до 40 градусів. При тепловому ударі можливе почервоніння шкіри, схоже на сонячні опіки", - сказала лікар.

 Пані Лариса називає основні правила першої допомоги при тепловому ударі.

   "Якщо перегрів організму стався на вулиці, то дитину необхідно віднести у затінок, зняти взуття та розстебнути одяг. Це потрібно для того, щоб знизити температуру тіла маляти. Потім напоїти її прохолодною водою, але не крижаною. Дитина зможе застудитися та отримати запалення горла. Також ефективними будуть мокрі примочки. Або ж просто розтирання тіла вологою серветкою. У разі, якщо дитині не покращає — викликайте "швидку". Якщо ж тепловий удар стався вдома, то дитину можна "остудити" під прохолодним душем та напоїти водою. Якщо стан малюка досить тяжкий — відразу викликайте лікарів".

 Фахівець наголошує, при тепловому ударі дитині категорично не можна давати гарячі напої. Це може погіршити її стан.

 "Для того, щоб попередити влітку тепловий удар у малюка слід дотримуватися елементарних правил. Одягати дитину в легкий, просторий одяг з натуральних тканих. Голову прикривати хустинкою чи панамкою. На вулиці з малям краще гуляти вранці до обіду та ввечері, коли сонце не таке палюче. І, звичайно ж, слідкувати, щоб протягом дня дитина вживала достатню кількість рідини. В спеку це має бути в кілька разів більше, ніж зазвичай".

Зараз ви читаєте новину «Як захистити дитину від теплового удару, - поради фахівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути