пʼятниця, 08 квітня 2016 18:12

7 важливих кроків, які допоможуть дитині подолати агресію

7 важливих кроків, які допоможуть дитині подолати агресію

Багато батьків періодично стикаються з проблемою агресивності у власної дитини. Діти з раннього віку можуть виявляти агресію і гнів по відношенню до оточуючих. Така лінія поведінки також часто спостерігається в підлітковому віці, і тут без втручання батьків ніяк не обійтися.

Найчастіше дитина починає проявляти агресію з тих пір, коли починає бути відносно самостійною. Потрапляючи в колектив (дитячий садок, школу, літній табір), дитина починає спілкуватися з однолітками і самостверджуватися, і часто саме агресія вибирається в якості завоювання авторитету.

Причини дитячої жорстокості

Причинами агресивної поведінки дитини є моральні складнощі, які вона не в змозі подолати в силу недостатньої психологічної зрілості. Дитина може зіткнутися з труднощами в спілкуванні з однолітками, її можуть дражнити або навіть застосовувати по відношенню до неї фізичне насильство. У ці моменти спрацьовує інстинкт самозахисту, і дитина може почати проявляти агресію.

Важливе значення в розвитку дитячої агресії відіграє ситуація в родині. Якщо батьки часто з'ясовують стосунки у присутності дитини і, що особливо небезпечно, займаються рукоприкладством - не дивно, що дитина починає переймати таку лінію поведінки.

На розвиток дитячої агресії також може вплинути гіперопіка, або, навпаки. брак уваги з боку батьків. Це ті крайнощі, які спонукають дитину або захищатися від надмірної любові, або всіма способами привертати до себе увагу дорослих.

Найчастіше агресивна дитина не задоволена своїм життям. Вона відчуває страх і дискомфорт під час спілкування з іншими, невпевнена в собі, замкнута.

Що робити, якщо дитина проявляє агресію

1. Основним методом в боротьбі з агресією є любов. Батькам потрібно якомога більше говорити з дитиною, обговорювати з нею те, що трапилося і розповідати, як правильно потрібно чинити в тій чи іншій життєвій ситуації. У жодному разі не можна ображати або принижувати дитину. Не переходьте на особистості, пояснюйте тільки ситуацію, можливі варіанти виходу з обставин, що склалися і наслідки, до яких може привести агресія.

2. Не намагайтеся заглушити емоції дитини, вони повинні знаходити вихід. Запишіть її на боротьбу або в іншу спортивну секцію, де вона зможе випускати накопичений негатив.

3. Не з'ясовуйте відносини при дитині. Будь-які конфлікти між батьками відображаються на дітях, які стають їх свідками. Якщо ви бачите, що сварки не уникнути, знайдіть спосіб розібратися в ситуації так, щоб дитина цього не бачила.

4. Діліться з дитиною власним досвідом. Розповідайте про те, як ви вели себе в її віці, як справлялися з труднощами. Вона не повинна відчувати себе самотньою.

5. Обійми - ефективний метод боротьби з дитячою агресією. Так вона відчує себе захищеною, їй буде простіше ділитися своїми проблемами.

6. Похвала. Коли дитина отримує позитивні відгуки про себе і свою поведінку, вона прагне до гарних вчинків. Їй необхідно розуміти, що добре, а що погано.

7. Зберігайте спокій. Якщо ви впадете в стан злоби разом з дитиною, це тільки погіршить ситуацію.

Якщо ви зможете встановити з дитиною довірливі відносини і переконати її в своїй безумовній любові, то вам не доведеться боятися ні за її безпеку, ні за стан оточуючих її людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 важливих кроки, які допоможуть дитині стати відповідальною

Зараз ви читаєте новину «7 важливих кроків, які допоможуть дитині подолати агресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути