понеділок, 18 липня 2016 12:45

4 головні питання, які варто задавати дитині кожен день

4 головні питання, які варто задавати дитині кожен день

Для того, щоб дитина не відчувала себе тягарем для батьків, з нею потрібно щодня розмовляти. Довірливо, по душам, відкрито, щоби вона відчувала ласку та інтерес до свого життя. До таких ще дріб'язкових, але, за мірками її дитячої всесвіту, дуже важливих справ.

Психолог і письменниця Джеймі Харрінгтон сформулювала чотири питання, які потрібно задавати своїй дитині кожен день, повідомляє Ivona

"Задавайте вашому малюкові відкриті питання. Саме на такі питання ваша дитина не зможе просто відповісти "так"або "ні". Відкриті питання стимулюють дітей описувати свої почуття та оцінювати свої вчинки і вчинки інших людей. А батьки можуть дізнатися свою дитину краще і навчитися її розуміти", - радить Харрінгтон.

Питання, які варто задавати малюкові кожен день:

1. Як пройшов твій день?

Дитина не завжди охоче розповідає про те, що з нею сталося за день. Її можуть гризти якісь переживання, і схилити малюка до одкровень не так вже й просто. В такому випадку не наполягайте і не намагайтеся витягнути з неї відповідь негайно. Замість цього розкажіть, як пройшов ваш день, що було цікавого, поділіться з нею планами на завтра. Повірте, з часом навіть сором'язлива, потайна дитина почне з вами ділитися тим, що у неї на душі.

2. Як справи у твоїх друзів?

Ви можете запитати про якогось одного конкретного друга, якого ви знаєте, або про всіх друзів загалом. Наприклад: "Розкажи мені про своє кращого друга. Яку найприємнішу річ твій друг робив для тебе? А ти для нього? Чому ти з ним дружиш? Які якості ти цінуєш в ньому найбільше?".

3. Що хорошого сталося з тобою за день?

Навіть в день, коли на вулиці погана погода, або коли була складна контрольна робота з математики, щось хороше все одно трапляється. І ці моменти необхідно оживляти в пам'яті. А якщо все з рук геть погано, і ви помічаєте, що дитині важко впоратися з негативними емоціями, можна зробити щось спонтанне і приємне. Наприклад, сходити разом на морозиво або в кіно. Такі прості речі виведуть і вас, і дитину на хвилю позитивних емоцій.

4. Тобі потрібна моя допомога?

Всі ми знаємо, як іноді складно просити допомоги. Дитина, яка не звикла отримувати допомогу в дрібницях, навряд чи звернеться до вас по допомогу чи пораду в складній ситуації. Починайте з малого - запропонуйте допомогти прибрати в кімнаті, допоможіть з домашнім завданням і т.д. Не бійтеся розбалувати сина або дочку. Адже чим більше ви допомагаєте в дрібницях, тим вище ймовірність, що в разі серйозного конфлікту дитина прийде за порадою саме до вас.

Порада:

Слухаючи розповідь вашої дитини, не перебивайте її і не поспішайте виносити судження. Коментуйте тільки тоді, коли вас про це попросять. Не ігноруйте тілесний контакт, обійміть вашого малюка, або візьміть за руку. Якщо ви зараз в поганому настрої або у вас немає часу - чесно скажіть дитині про це і пообіцяйте поговорити з нею, як тільки звільнитеся. Тільки пам'ятайте про те, що обіцянки свої потрібно виконувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти дитині розвинути уважність: 5 важливих порад

Зараз ви читаєте новину «4 головні питання, які варто задавати дитині кожен день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути