субота, 19 березня 2016 11:54

3 простих способи уникнути післяпологової депресії

3 простих способи уникнути післяпологової депресії

Післяпологова депресія - абсолютно нормальний, проте не найприємніший стан для молодої мами. Його причини криються не стільки в об'єктивних фактах, як у ставленні до них. Про це пише сайт 4 mama.

Змінимо відношення - зміняться й емоції.

Попереджений - озброєний

Найкраще, коли вагітність не є для вас несподіванкою. У таких випадках післяпологова депресія виникає рідше, бо радість від материнства переважує весь негатив. Однак, навіть якщо ви дуже хочете дитину, потрібно віддавати собі звіт у тому, що на вас чекає.

Часто буває, що майбутня мама абсолютно не думає, які труднощі її чекають. Тут має місце когнітивний дисонанс очікуваного і реального, і тоді навіть бажання мати дитину не врятує від пригніченості через невиправдані очікування.

Ви маєте бути добре проінформованими про всі можливі складнощі, щоб легко їх подолати. Під час вагітності читайте будь-яку доступну інформацію: статті лікарів, спілкуйтеся з майбутніми і такими, що відбулися, мамами в спільнотах. Не обов'язково переймати їхній стиль догляду та виховання, тут важлива психологічна складова.

Ваші проблеми не унікальні

Навіть у найбільш гармонійних сім'ях, де дитину бажали обоє батьків, мати може відчувати себе самотньою і покинутою.

Чоловік пішов на роботу, а ви залишилися в добровільному ув'язненні з маленьким джерелом турбот і занепокоєнь. Повернувшись із роботи втомлений, чоловік не проявляє тієї уваги до вас і дитини, якої ви так хочете.

У такі моменти не соромтеся говорити про свої почуття з цього приводу. Навіть якщо чоловік не зможе приділяти багато часу дитині, він дасть вам зрозуміти, що ви не кинуті напризволяще, і, швидше за все, проявить свою готовність підтримати вас. У такі моменти гарно допомагає "підключення" до виховання близьких родичів, а також няні.

Антидепресантом може послужити ведення власного блогу на тему материнства. Зробити це просто - достатньо завести профіль на Instagram або LifeJournal. Якщо ви не скритна особа, це відмінний спосіб поділитися зі світом своїми емоціями і досвідом, а також отримати такий необхідний вам відгук.

Насолоджуйтесь моментом і додайте емоцій

Якщо в думках ви вже прокручуєте, як і коли будете боротися із зайвою вагою, чи візьмуть вас назад на роботу або як знайти нову, скільки років ви не зможете бути надані самій собі і так далі, то перестаньте це робити негайно.

У вас є заслужений час "зробити паузу" у кар'єрній гонці. Насолоджуйтеся повною мірою всією красою спілкування з дитиною: гуляйте в парках, грайте, дивіться з нею мультики, читайте казки, насолоджуйтеся створенням домашнього затишку.


Часто післяпологова депресія обгрунтована фізіологічно (знижується кількості певних гормонів, а це позначається на настрої). Постарайтеся забезпечити себе емоціями: дивіться пригодницькі або романтичні фільми, читайте книги, тренуйтеся вдома і у фітнес-центрах. Пам'ятайте, щастя - як м'яз, його потрібно тренувати, тому вчіться отримувати задоволення від всіх етапів свого життя.

Зараз ви читаєте новину «3 простих способи уникнути післяпологової депресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути