вівторок, 24 грудня 2013 09:46

"Зберігайте спокій і гостріть вила"
5

У графіті, що зображує голову чоловіка з червоною цяткою на лобі, українські правоохоронці розгледіли портретну схожість із президентом Віктором Януковичем. Цятку потрактували як кривавий слід від пострілу
Фото: фото: Gazeta.ua
 Каркас недобудованої ялинки на київському майдані Незалежності протестувальники оздобили плакатами і прапорами України та ЄС. ”Євромайдан – це коли у твоїй столиці найкрасивіша ялинка у світі”, – наліпки з таким написом розповсюджує Громадський сектор Євромайдану
Наліпка на одному з виходів зі станції метро ”Майдан Незалежності”. З’явилася після того, як її в розпал мирних протестів на Майдані кілька разів закривали: мовляв, правоохоронці отримали повідомлення про замінування станції
Активісти Громадського сектора Євромайдану розробили серію веселих картинок із героями коміксу Love is… новозеландської художниці Кім Ґроув. Вони відомі передусім зі вкладишів у гумовій жуйці. В українському варіанті герої коміксу розповідають, що ”Євромайдан це…” Варіантів є вже з півтора десятка
Спортсмен із Білої Церкви 20-річний Вадим Тітушко на прізвисько Румин, 18 травня під час акції опозиції ”Вставай, Україно!” в Києві побив журналістку Ольгу Сніцарчук. Прізвище Вадима відтоді стало загальною назвою найманців влади для провокацій під час політичних акцій або рейдерських захоплень. ”Поганий той гопник, що не мріє стати тітушком”, – стверджує інтернет-словник сучасної української мови ”Мислово”

Що зачепило вухо й око українців упродовж 2013 року

Цятка на лобі в чоловіка, схожого на Віктора Януковича, – таке графіті на стінах будинків у Сумах поширили молоді місцеві жителі. Правоохоронці угледіли, що червона цятка нагадує дірку від кулі в голові. Авторів графіті – громадських активістів 24-річного Володимира Никоненка та 20-річного Ігоря Ганенка – притягли до суду. 14 січня Никоненко отримав рік колонії, а Ганенко – рік і вісім місяців позбавлення волі. 28 березня Апеляційний суд Сумської області підтвердив вирок. Після цього зображення голови з кривавою цяткою на лобі з'явилися в Києві, Одесі, Сумах, Севастополі, Львові, Миколаєві, в Броварах Київської області та Кривому Розі.

"Я ненавиджу Укравтодор" – серія протестів водіїв проти державної корпорації, що опікується автошляхами. Почалися після створення активістом у мережі Facebook однойменної групи. 18 лютого під стіни корпорації на столичній вул. Фізкультури кількасот розлючених шоферів принесли чиновникам поламані деталі власних машин.

Члени групи розповсюджували наклейки на авто з написом "Я ненавиджу Укравтодор", розклеювали їх по місту та орендували білборди.

"Вхурделило" – так назвали березневі заметілі на каналі СТБ. Рекордний снігопад у ніч проти 23 березня в Києві призвів до транс­портного колапсу на тиждень. Заметені дороги не прибирали. Працювало тільки метро. У той час тодішній голова міськдержадміністрації Олександр Попов із дружиною був у Відні. Домовлявся щодо проведення Днів Києва в австрійській столиці.

"Повна Срака" – охрестили в соц­мережах той час – зі снігом і без Попова.

24 березня прес-служба держ­адміністрації відзвітувала на своєму сайті, що дороги міста цілком очищені. І вивісила минулорічну фотографію з Москви, де КамАЗи прибирають від заметів широку вулицю.

"Четвертий місяць зими в подарунок" – іще одна народна назва того періоду на початку весни, коли Київ "вхурделило".

"Тітушки" – найманці-провокатори, які за гроші удають провладних мітингувальників, залякують і б'ють демонстрантів. Термін походить від прізвища спортсмена Вадима Тітушка з Білої Церкви. 18 травня 2013 року під час акції протесту "Вставай, Україно!" в Києві він напав на журналістів. У євромайданних сутичках групи тітушків стали третьою силою – разом із протестувальниками і силовиками.

"Врадіївські ґвалтівники" – міліціонери з райцентру Врадіївка на Миколаївщині. 26 червня троє чоловіків затягли в авто 30-річну Ірину Крашкову, вивезли її в лісосмугу, побили і зґвалтували. За два дні затримали лейтенанта міліції Дмитра Поліщука і таксиста Сергія Рябіненка. А 2 липня – капітана Євгена Дрижака. У Врадіївці відбулися масові акції з вимогою, щоб ґвалтівники не уникли покарання. Люди штурмували райвідділок міліції – вибили ворота, розтрощили міліцейські автомобілі та розгромили приміщення. 29 листопада міліціонерам дали від п'яти до 15 років ув'язнення.

"Врадіївка повстала, повстане й Україна" – тогочасне гасло, менш як за п'ять місяців до Майдану.

"Зберігайте спокій" – популярний напис на футболках цього літа в Україні. Оригінальний плакат із написом Keep calm and carry on – "Зберігайте спокій і робіть своє" – вперше випустило британське міністерство інформації 1939-го. Він мав підбадьорювати населення країни під час Другої світової війни. Надрукували їх тоді 2,5 млн. 2000 року британський видавець Стюарт Менлі випадково знайшов ящик цих плакатів серед мотлоху, прид­баного на аукціоні. Став продавати їх колекціонерам старовини, випускав сувеніри. Напис тиражували в усьому світі. Наприклад, він з'явився на обкладинці однойменного альбому валлійського гурту Stereophonics.В Україні став популярний завдяки плакатам і футболкам дизайнера Іллі Стронґовського. Він переосмислив фразу в українських реаліях. Серед найуспішніших: "Зберігайте спокій і гостріть вила" та цитати з Івана Франка й Івана Малковича: "Зберігайте спокій і лупайте сю скалу", "Зберігайте спокій та крихітну свічечку букви Ї". На "Книжковому Арсеналі" у травні футболки цієї серії продавали від 150 грн.До Майдану Стронґовський розробив новий варіант: "Я українець і не можу зберігати спокій".

"Беги, Петя, беги", – цей вислів з'явився після того, як 9 серпня екс-ректор Податкової академії та колишній нардеп-"регіонал" Петро Мельник утік з-під варти. За п'ять днів до того його спіймали на отриманні хабара 120 тис. грн. Суд посадив чиновника під домашній арешт та постановив надіти на нього електронний браслет. За два дні Петро Мельник його скинув і зник. Як зняв пристрій із руки – невідомо. Міліціонери стверджують, що браслет був непошкоджений.Україну Мельник покинув із паспортом свого брата, а до Білорусі в'їжджав за власним. Звідти полетів до Австрії, потім – до США, де живуть його донька й перша дружина. Заарештувати там його не можуть: Україна не має підписаної із США угоди про екстрадицію злочинців.

"Таможенный союз – это однополые драки" – контраргумент на адресу противників євроінтеграції, надто зациклених на тому, що в деяких країнах Євросоюзу узаконені одностатеві шлюби – "однополые браки".

Мутний союз – вживане прихильниками євроінтеграції перекручення назви "Митний союз".

Тайожний союз – популярна серед прибічників асоціації з ЄС слово­сполучення, похідне від "Таможенный союз".

Бидлом назвала українських школярів солістка Національної опери Катерина Абдуліна, 36 років. 2 вересня вона написала на сторінці у Facebook: "Отдала ребенка в русскую гимназию и еще ни разу не пожалела. Все предметы по-русски, все предельно ясно и понятно. Да в общем-то контингент родителей и детей резко отличается от быдлячих украинских школ. Я рада, что моя дочь учится среди морально здоровых детей. А не среди быдла".

Коли Абдуліна давала коментар для одного з телеканалів, активісти з громадської організації "Братство" облили її майонезом. 7 вересня оперна діва вибачилася за свої слова. Мовляв, її сторінку зламали хакери й сфальшували допис. Між тим 13 серпня 2012-го співачка писала у Facebook: "Я своего ребёнка отдаю в русскую школу) мову у себя дома я не вынесу!" І ще, тоді ж: "Мой ребёнок не будет лишён возможности изучать Великую русскую литературу, а не читать ваших быдлячих писмеников про село!"

За місяць щодо Абдуліної порушили кримінальне провадження за "порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії". Слідство триває. Співачці загрожує до п'яти років в'язниці.

"Я не Повєткін, я Котлєткін", – такий жарт з'явився після того, як 5 жовтня російський боксер Олександр Повєткін програв бій з українцем Володимиром Кличком у Москві на очах у 20 тис. росіян довкола рингу. "Руський витязь" – так себе називав Повєткін перед боєм. Він язичник. На лівій руці має татуювання у вигляді так званої Зірки Русі (Квадрата Сварога). Тож одразу після його поразки кілька українських радіостанцій склали билину-кпин "Як витязь на чудище двоКличкове ходив".

"Батя, я стараюсь", – запевнила президента Віктора Януковича його дружина Людмила 9 жовтня. Того дня їй виповнилося 64 роки. А чоловік полетів до Туреччини на переговори, тож привітав дружину телефоном.

– Подзвонив мій чоловік, Віктор Федорович, і сказав: "Ну, як ти?" Кажу: "Нічого". "Ну, давай, – каже, – працюй, а я – на Туреччину". Як ото один чоловік говорить: "Лягли курсом на Туреччину". "А ти, – каже, – працюй. Добре працюєш?" Я кажу: "Батя, я стараюсь". Отака в нас розмова"."Батя" – розмовне від "батько". У кримінальників "батя" – той, хто керує групою в'язнів у тюрмі. На Донбасі так кажуть на досвідчених шахтарів. Батею Януковича називають від часів його роботи завгаражу в Єнакієвому Донецької області.

– Єнакієве може сміливо сказати: "Вікторе Федоровичу, ми з вами", – заявив мер міста Валерій Олійник на мітингу 2 грудня. Критикував Євромайдан у Києві, який повстав проти їхнього земляка. – Дорогі мої, я бажаю вам здоров'я, жити завжди своєю головою і розуміти, що Батя ніколи своїх дітей не зрадить.

Гасло "Батя, я стараюсь" стали активно обігрувати на Євромайдані: "Батя, ти перестарався", "Батя, хочу стати сиротою. Постарайся", "Батя, йди до Люсі".

"Я этих урок загрызу зубами, когда выйду!" – вигукнув до дружини екс-нардеп-"регіонал" Ігор Марков у Печерському суді столиці. Його затримали 22 жовтня за звинуваченням у хуліганських діях під час акцій протесту під Одеською міськрадою 2007 року. Тоді він із групою активістів із його проросійської партії "Родіна" побив мітингувальників, які були проти встановлення в місті пам'ятника Катерині ІІ.

Ігор Марков виступав проти євроінтеграції, агітував за Митний союз."Віктор Янукович дохідливо пояснив, що чекає на інтеграторів до МС. Показав, що не зупиниться ні перед чим. Марков – людина обласкана російською православною церквою, Кремлем. Має державні нагороди Російської Федерації. По суті, це виклик Кремлю і особисто Путінові. Це означає, що всіх емісарів Москви спіткає така доля", – казав тоді політтехнолог Тарас Березовець.

Екс-нардепа відправили на два місяці до Лук'янівського слідчого ізолятора. Янукович невдовзі стрімко дав задній хід щодо євроінтеграції та змінив вектор на проросійський. Однак Марков досі сидить. 16 грудня Печерський суд подовжив йому термін перебування в СІЗО на три місяці та 22 дні.

Євромайдан розпочався в Києві 21 листопада о 22.30. Так охрестили мітинг протесту на столичному майдані Незалежності проти непідписання Віктором Януковичем Угоди про асоціацію з ЄС. Згодом євромайдани поширилися по всій Україні та в державах Європи і Північної Америки.

Майданувати люди виходять переважно на центральні площі міст. Противники майданівців називають їх "майданутими".

"Україну в Європу, Януковича в ж*пу!" – це гасло на Євромадані з'явилося після того, коли президент відмовився підписувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

"Навіть пес за ЄС!" – такий напис на нашийник свого собаки почепило подружжя киян, вирушаючи з ним на Євромайдан. Інші господарі на жилеті свого пса написали: "Я не "Беркут". На людей не кидаюсь".

"Чорна п'ятниця" перейшла у "криваву суботу" – ніч із 29 на 30 листопада. У США "чорною" називають останню п'ятницю осені. Після Дня подяки переважна більшість магазинів організовують акції зі значними знижками. Це початок різдвяного розпродажу. Покупці займають черги з ночі – щоб устигнути вхопити найкраще. Чорним цей день обізвали в 1960-х водії – через забиті транспортом і пішоходами вулиці.

У Києві цьогоріч також провели широку рекламну кампанію "чорної п'ятниці". А наступної ночі, на суботу, силовики, зачищаючи Майдан від протестувальників, били їх до крові. Понад три десятки людей потрапили до лікарень.

"Зека на йолку" – одне з жартівливих гасел Євромайдану. У ньому є натяк на кримінальне минуле Віктора Януковича, який замолоду двічі відсидів. У грудні 2010-го податковий Майдан також розігнали через "підготовку до новорічних свят". Янукович тоді, пояснюючи причину, не міг згадати слово "ялинка" і зрештою сказав "йолка". Коли ж під тим самим приводом – треба ставити новорічну ялинку на центральній площі столиці – побили студентів із Євромайдану в ніч проти 30 листопада, "йолка" стала символом протесту. Мітингувальники розібрали її й конструкції використали для зведення барикад. А каркас прикрасили прапорами й революційними плакатами.

"Янукович – підарешт!" – гасло з наліпок, надрукованих партією "Демократичний альянс". Фразу придумав журналіст Дмитро Гнап. Написання "підарешт" разом, а не окремо, як того вимагає правопис, сподобалось авторові тим, що співзвучне з нецензурним словом, яке, у свою чергу, асоціюється зі ставленням українців до президента.

"Беркутушки" – так стали називати бойовиків спецпідрозділу "Беркут", силами якого влада розганяє мирні протести українців. Утворене поєднанням слів "беркут" і "тітушки".

Варіант – "беркутята". Щільне скупчення спецназівців називають "чорна ікра" – через їхні чорні шоломи.

"Ленін упав від заздрощів: він зробив одну революцію, а Янукович – дві", – сказав лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк про повалення у Києві мітингувальниками пам'ятника більшовицькому вождеві 8 грудня. Кількадесят чоловіків за допомогою троса стягли скульптуру з постаменту. Виконавців демонтажу не знайшли. Відповідальність на себе взяло об'єднання "Свобода".

Ленін стояв на початку бульв. Шевченка, навпроти Бессарабського ринку, із 1946-го. Голову забрали в табір Євромайдану, від решти скульптури з карельського граніту шматки на сувеніри відбивали чотири дні. Що залишилося – забрали вночі комуністи.

"На столичний номер 102 вкотре подзвонив невідомий і сказав: "В мітрі бімба!" – такий анекдот із пародією на недолугу українську прем'єра Миколи Азарова розповідали після того, як із 9 грудня влада кілька разів закривала центральні станції столичного метро. Мета – ускладнити протестувальникам доступ до Майдану. Мовляв, надійшло попередження про замінування. Тепер на Майдані та в соцмережах прем'єр-міністра часто кличуть Бімба, Коля Бімба, Ніколя Бімба. У Facebook 12 грудня з'явилась офіційна сторінка Бімби. За тиждень її вподобали 9400 людей.

Ще один анекдот про героя тієї сторінки:

– Альо, міліція? У вагіні бімба!

– Мыкола Янович, это вы?

– Ні, ці анінім.

"Україна встане – Янукович сяде" – ­такий плакат тримав середнього віку чоловік на майдані Незалежності 30 листопада, після нічного розгону "Беркутом" мирних мітингувальників. Стояв із ним на гранітному виступі вздовж проїжджої частини навпроти Будинку профспілок. До вечора в центрі Києва зібралися десятки тисяч людей, а наступного дня – кількасот тисяч.

"Я – крапля в океані, який змінить Україну" – ініціатива київських дизай­нерів, що об'єднались у спільноту "Страйкплакат". Вони запустили сайт kraplya.com – тут кожен може зареєструватися і дізнатись, як допомогти Євромайдану. Наприклад, розказати про ініціативу сусідам, вивісити на балконі український прапор. Також на сайті є шаблони плакатів. "Одна людина не в змозі протистояти диктатурі та змінити долю країни, проте їй під силу здійняти хвилю, від якої підніметься океан, – ідеться на kraplya.com. – Для цього треба не бути осторонь. І виказувати свій протест – на Майдані, на роботі, у соціальних мережах, на вулицях. Ми – за євро­інтеграцію. Ми проти злочинного уряду, ми проти побиття жінок, дітей та журналістів, проти нахабної брехні прямо нам в очі. Ми хочемо покласти цьому край. Нехай побачать нашу силу. Ми громадяни України, й ми кажемо – досить!"

Зараз ви читаєте новину «"Зберігайте спокій і гостріть вила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути