четвер, 03 листопада 2011 15:48

За які злочини варто карати на смерть?

 

14,3 відсотка українців вважають, що треба страчувати державних чиновників за хабарі в особливо великих розмірах. Такі дані дослідження Інституту Горшеніна в жовтні. Відновлення смертної кари за тяжкі злочини проти особи підтримують 38,4 відсотка. Близько чверті громадян уважають цю міру покарання допустимою у разі зґвалтування неповнолітніх. А 14,9 відсотка - виступають за страту виробників наркотиків і наркодилерів. Ввести смертну кару за замах на життя президента хотіли б 3,8 відсотка, за державну зраду - 3,2 відсотка опитаних. 30,8 відсотка українців проти відновлення смертної кари.

- Порівняно з 2009-м кількість людей, які вважають, що смертну кару не можна застосовувати за жодних обставин, зменшилася десь на 5 відсотків, - каже Володимир Застава, директор департаменту комунікацій Інституту Горшеніна.

Ми запитали у читачів: за які злочини варто карати на смерть?

За узурпацію влади. Кілька років тому, за Ющенка, йшлося про можливе скасування конституційної реформи. Тоді ще опозиціонер Янукович сказав, що це неможливо, бо то була б узурпація влади. А став президентом - скасував. На смерть я карав би не тому, що він це зробив, а для того, щоб іншим було зась. Тоді народ повірив би, що може на щось впливати, а можновладці зрозуміли б нарешті, що влада - це не годівниця, а праця.

Максим ДЯЧЕНКО, 31 рік, IT-спеціаліст, Одеса

Смертною карою замінив би довічне ув'язнення. В камеру для "довічників" потрапляють ті, на чиїх руках кров не однієї жертви. За ґратами вони продовжують жити й отримувати триразове харчування за рахунок платників податків, серед яких і родичі убитих ними.

Олександр АВРАМЕНКО, 21 рік, студент, Київ

Страту треба відновити, але після того, як судова система України почне працювати нормально, а не як бюро замовлень. Страчавати людину за крадіжку, нехай навіть у державних масштабах, не гуманно. Посадити на 15-20 років без права на апеляцію - можна. При цьому всі депутати й чиновники не повинні мати ніякої недоторканності. Бо вона суперечить рівності людей перед законом.

Михайло БУРЧАК, 37 років, підприємець, Ужгород

За умисне вбивство. Ніхто не має права забирати життя в іншої людини - якою б вона не була.

Алла ЛІШУНОВА, 25 років, психолог, Донецьк

За педофілію й злочини сексуального характеру.

Микола ПОЛИВ'ЯНИЙ, 27 років, Дніпропетровськ

За хабарі, навіть невеликі. Карав би всіх: міліцію, ДАІ, лікарів, а особливо чиновників. Узяв 10 тисяч гривень хабара - смерть.

Антон ЧОНКА, 24 роки, програміст, Харків

Лише за військові злочини. Генерала Краснова радянська влада відпустила під чесне слово. А він повторив свої злочини, співпрацював із Гітлером. Треба було його розстріляти одразу. У Беслані головнокомандувач Путін дозволив стріляти фугасними снарядами по школі. Понад 300 дітей згоріли заживо. Це він так із терористами боровся.

Наталія ВОРОНОВА, 37 років, письменниця, Севастополь

За теракт розстрілював би на центральній площі міста, щоб усі бачили.

Євген ПОЛЯКОВСЬКИЙ, 19 років, студент, Вінниця

За педофілію, бо жодне покарання не спокутує назавжди зламане дитяче життя. Коли працювала в школі, якийсь маніяк зґвалтував 9-річного хлопчика прямо в під'їзді його будинку. Півроку батьки водили хлопця по лікарнях і психологах - не помогло.

Лариса САФІУЛЛІНА, 42 роки, викладач вузу, Київ

Стріляв би водіїв, які чхають на правила і їздять п'яні. На моїх очах такий на мікроавтобусі збив людину на Троєщинському перехресті. Чоловік переходив на зелене світло, а той летів на червоне.

Ігор ЄРМОЛАЄВ, 47 років, менеджер із продажів, Київ

За будь-який повторний злочин. Якщо людина зробила одне й те саме двічі, вона не зупиниться. По собі знаю.

Сергій КОШИНСЬКИЙ, 29 років, таксист, Івано-Франківськ

За злочини, що будь-яким чином ущемляють народ і негативно позначаються на розвитку України. Під страту, за моїми мірками, потрапляють усі політики без винятків.

Віктор КОНОНСЬКИЙ, 42 роки, фотограф, Київ

Зараз ви читаєте новину «За які злочини варто карати на смерть?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути