Ексклюзиви
четвер, 26 грудня 2019 15:59

Ворог сильний і здаватися не збирається. Але перемога буде нашою
5

ГОЛОВНІ ПОДІЇ, СЛОВА ТА ЕМОЦІЇ 2019 РОКУ

А

Автокрісла для дітей у легковиках зробили обов'язковими. За перевезення малечі до 12 років без них штрафують на 510 грн.

При лобових зіткненнях діти на задніх сидіннях вислизають із-під паска безпеки. Пробивають головою переднє скло, ламають череп об передню панель чи розтрощують шию об передні крісла. Цього року 126 малюків загинули в аваріях.

Після запровадження штрафів служби таксі стали частіше відмовляти пасажирам із дітьми та брати доплату 50–60 гривень.

В інтернет-магазинах, за аналітикою google, запит "купити автокрісло" в Україні посів друге місце. На першому – "купити айфон 11".

Б

Белько Олексій погрожував 18 вересня підірвати столичний пішохідний міст до Труханового острова. Виїхав на нього кабріолетом Opel Astra. Зробив це через нещасливе кохання. Був під дією наркотиків.

42-річний кримчанин – учасник АТО. З другого пострілу рушницею збив поліцейський дрон. Правоохоронці арештували його без застосування сили за 1 год.  44 хв. Вибухівки не знайшли.

Белько перебуває під арештом до 12 січня 2020 року.

В

"Вийди отсюда! Розбійник. Плохо чуєш мене?" – сказав новообраний президент 41-річний Володимир Зеленський під час наради в Борисполі на Київщині 10 липня. Вигнав із зали секретаря Борис­пільської міської ради Ярослава Годунка.

Вислів став мемом. У Житомирі випускають шкарпетки з цією цитатою.

Шостий президент України – наймолодший глава держави за 28 років. На інавгурації перейшов на російську мову. Під час промови розпустив Верховну Раду.

У перші 100 днів президентства на ключові державні посади призначив людей із "95-го кварталу" і бізнес-партнерів. Адміністрацію президента перейменували на Офіс. Важливі заяви робить через відеоролики. Записував їх на біговій доріжці, в електромобілі Tesla Model X.

Фото Зеленського з'явилося на обкладинці американського журналу Time від 16 грудня. Під ним напис: "Людина посередині. Український президент Володимир Зеленський про те, як бути між Путіним і Трампом".

Вбили за мову 36-річного Артема Мірошниченка в Бахмуті Донецької області. 29 листопада на нього напали, бо в розмові з місцевими не перейшов на російську. За тиждень Артем помер.

16-річним нападником виявився студент педагогічного училища. В суді просив надати йому російськомовного перекладача.

"Кожен із нас може сказати: "Артем Мірошниченко – це я". Кожного україномовного хоч трошки в житті "били за мову" в різних формах, – написала в соц­мережі письменниця 59-річна Оксана Забужко. – І ніколи ні разу нікого не було покарано. І не відмахнуться зараз – мовляв, "ах, та то просто гопота", "де ваші свідки, що то за мову"? Ми всі свідки – всі, скільки нас є, мільйони україномовних".

"З ворогом розмовляють або мовою зброї, або – досвідчених дипломатів. Росія – ворог. З цією країною неможливі фінансово-­економічні відносини", – написав у Facebook міністр оборони України 43-річний Андрій Загороднюк на початку листопада.

Через місяць генсек НАТО Єнс Столтенберг, 60 років, сказав: "Ми не створюємо списків ворогів. Але бачимо: самовпевнена Росія застосувала військову силу проти України".

Автор: Сергій Старостенко
  25 травня у Києві відкрили міст, що з’єднує сквер Арки дружби народів і  Володимирську гірку. Його довжина майже 212 метрів. На спорудження витратили 275 мільйонів гривень
25 травня у Києві відкрили міст, що з’єднує сквер Арки дружби народів і  Володимирську гірку. Його довжина майже 212 метрів. На спорудження витратили 275 мільйонів гривень

Г

Голки, шило, свердло, плоскогубці й лезо – найпоширеніші знаряддя тортур російських найманців на Донбасі. У понад 165 в'язницях утримують 244 наших військових і волонтерів. Більшість із них катують, повідомили працівники СБУ.

– Око пошкодили, – розповідає волонтерка 42-річна Ірина Бойко. 103 дні пробула в полоні в Антрациті Луганської області. – Чеченець намагався вийняти ложкою. Коли побачив, що око на місці, спробував вдруге. Ось шрами від свердла – тіло пробивали ним понад 20 разів. Коліна розбиті молотком.

"Горіла хата палала, в Лондоні жінка плакала", – співав хор ім. Григорія Верьовки 20 жовтня в шоу "95 кварталу" на телеканалі "1+1". У жартівливій пісні йшлося про пожежу в будинку колишнього керівника Національного банку 55-річної Валерії Гонтаревої в селі Гореничі на Київщині.

Його підпалили 17 вересня невідомі. Дім на 300 "квадратів" вигорів за 28 хв. Був зведений в японському стилі, коштував 11 млн грн. Це третій нещасний випадок для Гонтаревої протягом року. У ніч на 5 вересня в Києві згорів автомобіль її невістки, у серпні екс-керівника НБУ збила в Лондоні машина.

Ґ

"Ґлово" – латинськими літерами написано на квадратних жовтих рюкзаках понад восьми тисяч українських кур'єрів. Міжнародна служба доставки запрацювала у п'ятьох містах. Її працівники пересуваються пішки, велосипедами, моторолерами й автомобілями. Їм замовляють переважно їжу та ліки. Послуга коштує від 69 грн, час доставки – 35 хв. Розробили сервіс у Барселоні. Звідти поширився на великі європейські міста. Найдивніше замовлення, яке отримували українські кур'єри, – забрати дитину із садка.

Д

"Дим" – єдина україномовна пісня, що потрапила до сімки найпопулярнiших серед українців в youtube за 2019 рік. Її виконує гурт "Время и стекло". На перших двох сходинках – російський виконавець Артур Пирожков із композиціями "Зацепила" й "Алкоголичка". У першій п'ятірці рейтингу є одна українська співачка – Настя Каменських із піснею "Попа, как у Ким".

"До перемоги ще дуже далеко. Ворог сильний і здаватися не збирається. Але перемога буде за нашою стороною. У нас немає вибору. Слава Україні!", – каже режисер 43-річний Олег Сенцов в аеропорту "Бориспіль" 7 вересня. Виходить останнім із літака, який привіз 35 українських полонених із Росії.

11 політв'язнів і 24 моряків обміняли на громадян РФ, які воювали на Донбасі, та українців, які співпрацювали з ворогом.

317 політичних в'язнів продовжують сидіти в російських тюрмах.

Е

Екзистенцiйний – цей прикметник став словом року, за версією міжнародного онлайн-словника Dictionary. Його часто використовували в дискусіях про природні катаклізми, у розмовах про загибель 22 людей від 21-річного стрілка у США. Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден назвав Трампа "екзистенційною загрозою Америки". Після цього пошукові запити слова зросли більше як на тисячу відсотків.

Dictionary дає два визначення поняття: "стосується існування" й "природа людського існування, визначена вільним вибором індивіда".

Є

Євробляхерам тричі за рік продовжили пільговий період для розмитнення авто на іноземних номерах. Втретє Рада зробила це 5 грудня. За рік розмитнили понад 150 тис. машин. Найдорожча оформлена "євробляха" – Porsche 911 TURBO S 2013 року вартістю 1,93 млн грн. За українські номери власник заплатив 766,1 тис. грн.

Ж

"Життя любить сильних" – сказав 13 грудня голова Івано-Франківської обласної ради 55-річний Олександр Сич. Він намагається побороти рак. За місяць до цього про онкологічну хворобу повідомила телеведуча 54-річна Алла Мазур.

Близько мільйона українців мають онкозахворювання.

З

За Крим не загинув жоден солдат. 10 тисяч людей не стало у цій незрозумілій війні", – каже співак 46-річний Олег Винник. Він знявся в російському відео разом із тими, хто підтримує окупацію України.

Під час захоплення Криму 2014 року загинули двоє українських військових.

îЗеленою кнопочкоюî називав народну депутатку від "Слуги народу" 48-річну Олену Криворучкіну її співрозмовник, записаний у телефоні як "Любимый". 3 вересня ЗМІ опублікували фото її листування в парламенті. – Кнопочка зеленая, где ты? Лен, разлюбила меня, наверное.

– Я люблю тебя. Неприкосновенность сняли. Теперь хочу заниматься с тобой любовью день и ночь. Я на заседании Верховной Рады.

Зелений колір став частиною іміджу партії "Слуги народу" і кандидата в президенти Володимира Зеленського.

Автор: REUTERS
  Президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон та глава Росії Володимир Путін (зліва направо) 9 грудня у Парижі провели переговори тривалістю дев’ять годин. ”Нормандська зустріч” відбулася вперше за три роки
Президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон та глава Росії Володимир Путін (зліва направо) 9 грудня у Парижі провели переговори тривалістю дев’ять годин. ”Нормандська зустріч” відбулася вперше за три роки

И

Икати, ирій та Ирод – такий варіант написання цих слів передбачає новий правопис. Діє з 3 червня. "И" використовується в деяких словах іншомовного походження – "ир", "Кім Чен Ин".

Нова редакція Українського правопису замінила версію 1992 року. Повернули багато особливостей "харківського" правопису 1928-го.

І

Івасюка вбили. Такий висновок слідчого експерименту Київського науково-дослідного інституту судових експертиз оприлюднили 19 червня. Злочин проти українського пісняра Володимира Івасюка довели через 40 років. За радянською версією, він повісився.

– Не міг так укоротити собі віку. Навіть натренована людина, яку ми залучали, не змогла зав'язати пояс на гілці висотою 1,7 метра і залізти в зашморг. Щонайменше біля нього були ще двоє, – каже Олександр Рувін з Інституту судових експертиз.

53 музичні твори і 107 пісень написав Володимир Івасюк. Найвідоміші – "Червона рута", "Я піду в далекі гори", "Водограй".

Ї

Їдкий дим охопив Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу 4 грудня. У навчальному корпусі сталася пожежа. Постраждали 47 людей, 16 загинули. Одна студентка, тікаючи від небезпеки, стрибнула з вікна п'ятого поверху й упала на рятувальника Сергія Шатохіна на пожежній драбині. Обох не стало.

За тиждень через неполадку газового генератора загорівся дитсадок "Мандарин" в Одесі. А два роки тому спалахнув дитячий табір "Вікторія", де загинули троє дівчат.

Й

"Йди до мене, йди до мене. Ти один-єдиний. Даруй мені любов", – співала англійською Maruv на національному відборі Євробачення. Справжнє ім'я Ганна Корсун, 27 років. Мала представляти країну на пісенному конкурсі в ізраїльському Тель-­Авіві. Відмовилась підписувати контракт із Національною телекомпанією України. Містив умову не гастролювати в Росії.

Під час фіналу Нацвідбору на запитання ведучого Ганна сказала: "Не можна всю Росію судити по президенту. Адже там живуть чотири мільйони людей. Чи чотири мільярди". Сергій Притула сказав: "Чотири мільярди – це мрія їхнього президента, а чотири мільйони – всіх українців".

Від участі в Євробаченні відмовилися всі учасники нацвідбору.

К

"Квантовий стрибок Шевченка" – називалась виставка на станції Тараса Шевченка столичного метрополітену. Ілюстратор Олександр Грехов зобразив письменника в популярних образах масової культури – Гаррі Поттера, Дарта Вейдера, робота Бендера з мультсеріалу "Футурама", Фріди Кало, Девіда Бові, Людини-павука, Термінатора, Альберта Ейнштейна. Портрети мали висіти з 10 лютого по 10 березня. За тиждень після відкриття виставки вінничанин Юрій Павленко на прізвисько Хорт порізав картини ножем. Назвав це псевдомистецтвом і наругою.

Через місяць український бренд шкарпеток і білизни Sammy Icon створив колекцію футболок із 13 картинами проекту.

"Кому ми потрібні, якщо не потрібні одне одному", – говорять герої драми "Додому" режисера 27-річного Нарімана Алієва. Двоє синів кримського татарина Мустафи після окупації півострова поїхали в Київ. Старший Назім гине на Донбасі. Батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого Аліма. Разом везуть у Крим тіло, щоб поховати за мусульманськими традиціями. Такий сюжет стрічки. Брала участь у 72-му Каннському кінофестивалі. Отримала гран-прі Х Одеського кінофестивалю та Національну премію кінокритиків "Кіноколо" за найкращий фільм. Претендент від України на премію "Оскар".

Курс долара під кінець року став рекордно низький. У січні-лютому американську валюту купували за 27 грн, зараз за 23,30. Однак ціни знизилися тільки на деякі фрукти. Пальне, електроніка й решта товарів, які Україна закуповує за валюту, не подешевшали.

Падіння долара пояснюють великими надходженнями від українських заробітчан – $9,7 млрд активною купівлею державних облігацій іноземцями, а також позитивними очікуваннями від уряду й президента. Востаннє такий курсовий стрибок був у липні 2015-го після затишшя на війні, стабілізації внутрішньої політичної ситуації.

– Куме, а ви чули, мольфар казав, що Путін помре в українське націо­нальне свято.

– А в яке?

– Коли помре, тоді і буде загальнонаціональне свято.

Л

Лох

– Мне 42-й год. Я же не лох какой-то. Я тебе пришел и сказал – оружие убери, – говорить президент Володимир Зеленський у селищі Золоте-4 Попаснянського району на Луганщині 26 жовтня. Звертається до одного з ветеранів АТО, які виступають проти відведення українських військ від лінії розмежування.

2 жовтня частини відвели у Станиці Луганській, 29 жовтня – біля Золотого-4, 9 листопада – біля Петрівського Старобешівського району на Донеччині.

Після розведення загинули більш як 20 наших військових, поранені понад 40.

М

– Мама любит скорость, – каже народний депутат від "Слуги народу" 38-річний Олександр Дубінський. Так пояснює журналісту, навіщо матері Toyota Land Cruiser за майже $50 тис., два Mercedes і Maserati. Журналістське розслідування про це опублікувала програма "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Нардеп, його дружина Леся Цибко і мати Алла Березовська мають 24 квартири, два будинки, 17 автомобілів і 70 соток землі. Загальна вартість майна – $2,5 млн. Дубінський володіє 10 автомобілями, сім із яких – Mercedes. Купив упродовж останніх п'яти років.

"Маріо" – ресторан, біля якого вбили 3-річного Олександра – наймолодшого із п'ятьох дітей підприємця і депутата Київської обласної ради 47-річного В'ячеслава Соболєва. 1 грудня чоловік із сином, 10-річною падчеркою та дружиною 38-річною Інною їхав автівкою Range Rover. Коли зупинились на світлофорі, кілер із готелю навпроти вистрелив у В'ячеслава. Куля влучила хлопчику в голову.

Імовірного стрілка 20-річного Андрія Лаврегу та його спільника 18-річного Олексія Семенова затримали наступного дня. Обидва воювали на Донбасі. Суд Києва арештував обох без права на заставу.

Мовний патруль

– Це мовний патруль! Скажіть, яка літера в алфавіті йде після Г?

– Д.

Чути постріли з ґанку.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Він визначає українську єдиною державною та офіційною мовою країни. Ранні версії законопроекту передбачали створення мовних інспекторів. Цю норму вилучили. Виконання закону контролюватиме уповноважений із захисту мови.

Автор: Дмитро Скаженик
 

Н

– "Нормандську зус­тріч" провели, бо Зеленський щиро прагнув зустрітися з Путіним. Очевидно, після перемовин у Парижі український президент зрозумів, що в Росії немає бажання домовлятися, – каже публіцист Віталій Портников.

"Нормандська зустріч" відбулася 9 грудня. Лідери України, Росії, Німеччини та Франції зібралися вперше за три роки. Переговори тривали 9 год. Зеленський із Путіним розмовляли близько години, із них 10‑15 хв. віч-на-віч.

Домовилися про припинення вогню на Донбасі під цілодобовим спостереженням місії ОБСЄ, обмін полоненими, яких утримують бойовики, за формулою "всіх на всіх". Розведення сил на трьох додаткових ділянках. Не змогли погодити питання українсько-російського кордону на окупованих територіях та місцевих виборів. Путін продовжував наполягати на прямому діалозі між Києвом та квазі-республіками, амністії бойовиків.

О

"Охрана отмєна"– хіт виконавиці Jerry Heil. Під цим ім'ям співає відеоблогерка з Василькова Київської області 24-річна Яна Шемаєва.

– Попросила підписників написати фрази, що їх дратують, – розповідає Яна. – Обрала вираз відомий кожному, хто ходить до супермаркету, – "охрана, отмєна". За 5 хв. відео набрало 10 тис. переглядів. Пісня про зраду. Героїня знаходить у свого хлопця чек. Він купив шоколадку за 300 грн і подарував іншій. А вночі називає її чужим ім'ям.

П

Пресñмарафон тривалістю 14 год. провів 10 жовтня Володимир Зеленський у столичному Kyiv Food Market. Поспілкувався з 300 журналістами. Це стало національним рекордом. Під кінець марафону президенту кололи ліки, щоб не втратив голос.

Павія – місто в Італії, де 16 липня українського нацгвардійця 29-річного Віталія Марківа засудили до 24 років тюрми. Його вважають винним у загибелі італійського фотографа Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова біля Слов'янська на Донеччині у травні 2014-го.

Перебуваючи на горі Карачун, за версією прокурорів, Марків передав інформацію про журналістів українській армії. Від мінометного обстрілу двоє загинули, а французький репортер Вільям Рогелон був поранений.

– Віталія судили за сумнівними підозрами. Ніяких записів, що довели б його співучасть в обстрілі, немає, лише слова свідків, – каже адвокат українця Раффаелле Делла Валле.

Cуд відбувався у рідному місті Рокеллі, присяжними були місцеві. Вони могли знати родину загиб­лого. Обвинувачення просило 17 років ув'язнення, суд ухвалив максимальний термін.

У заключному слові на суді Марків сказав: "Я – солдат і патріот своєї країни. Вірю у правосуддя".

Розгляд апеляції очікують навесні 2020 року.

Р

"Ріксос–Прикарпат–тя" – назва п'ятизіркового санаторію в курортному місті Трускавець на Львівщині. Із 28 липня по 4 серпня там діяла "Школа депутатів", де навчалися 270 представників партії "Слуга народу".

Такий тренінг проводили вперше. Народні обранці їхали з Києва до Трускавця чотирма купейними вагонами. На тижневе навчання витратили 10 млн грн.

"Слуга народу" – перша українська партія, де жоден депутат до виборів не працював у Верховній Раді.

"Росія нам потрібна. А про кров забудуть", – заявив олігарх Ігор Коломойський, 56 років, в інтерв'ю американському виданню The New York Times 17 листопада.

– Вони – сильніші. Ми повинні покращувати наші відносини. Люди хочуть миру, хорошого життя, вони не хочуть воювати. А ви, – Америка, – змушуєте нас і навіть не даєте грошей за це, – казав журналістам.

45% українців вважають війну на Донбасі російською агресією з використанням місцевих бойовиків. Про це свідчить опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології за листопад. 17% визначають війну як громадянську, в якій одну зі сторін підтримує Росія. 13% називають це війною Заходу з Росією.

За час розв'язання росіянами війни в Україні й окупації наших територій загинули понад 13 тис. людей, за даними ООН.

Автор: Сергій Старостенко
  Режисер Олег Сенцов обіймає доньку Аліну на злітній смузі аеропорту ”Бориспіль”. 5 років і 4 місяці провів у російській в’язниці. 7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін полоненими. На батьківщину повернулися 11 наших політв’язнів і 24 моряки, яких росіяни захопили разом із кораблями у листопаді торік
Режисер Олег Сенцов обіймає доньку Аліну на злітній смузі аеропорту ”Бориспіль”. 5 років і 4 місяці провів у російській в’язниці. 7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін полоненими. На батьківщину повернулися 11 наших політв’язнів і 24 моряки, яких росіяни захопили разом із кораблями у листопаді торік

С

"Стадіон так стадіон", – сказав у відеозверненні 3 квітня президент 54-річний Петро Порошенко кандидату в президенти Володимиру Зеленському.

Погодився провести дебати в національному спорткомплексі "Олімпійський". Відтоді фразу Порошенка вживають як синонім до "гаразд, нехай буде по-твоєму".

Під час передвиборчої президентської кампанії 2019 року вперше кандидати здавали кров на аналіз, спілкувалися одне з одним за допомогою відеороликів і дебатували на стадіоні.

У другому турі за Володимира Зеленського проголосували понад 73% українців.

"Скляний міст" – називають пішохідний міст у центрі Києва неподалік Українського дому. Його звели цьогоріч. Об'єднали дві паркові зони – Володимирську гірку і площу біля арки Дружби народів. Елементи мосту зроблені з надміцного броньованого скла.

– Витримує більше тонни, – сказав міський голова Києва Віталій Кличко і пострибав на скляній панелі з братом-боксером Володимиром.

Наступного дня скло тріснуло від пострілу знизу. Менш як за місяць ним проїхався позашляховик Mercedes. Власника знайшли й оштрафували.

Міст звели за п'ять місяців. Перший проект такого будівництва в цій частині міста архітектори запропонували 1919 року.

Т

Тлявова Кирила, 5 років, убили з гвинтівки 3 червня в Переяславі-Хмельницькому на Київщині п'яні поліцейські. Стріляли по банках у дворі біля приватного будинку. У дитину влучили випадково. Куля ушкодила мозок, роздробила кістки черепа й спричинила крововиливи. Кирило помер. Двох поліцейських посадили на 10 років.

"Трубу прорвало" – назва анонімного телеграм-каналу, де 19 листопада оприлюднили аудіозаписи, нібито зроблені в кабінеті керівника Державного бюро розслідувань Романа Труби.

Одного зі співрозмовників називає Андрієм та Андрієм Йосиповичем. Можливо, це керівник Офісу президента Андрій Богдан. Припускають, на записах є голос його заступника Андрія Смирнова. Той дає вказівки, кого допитувати, кого "підвісити", а кого "доганяти". Ймовірний керівник ДБР також обговорює, що п'ятий президент Петро Порошенко не прийшов на допит, і що під час візиту МВФ не треба чіпати Приват­банк і НБУ.

На початку грудня Верховна Рада звільнила Романа Трубу з посади.

У

Унітази, радіостанції, розетки та кухонні плити викрали росіяни з двох артилерійських катерів "Бердянськ", "Нікополь" і буксира "Яни Капу", які повернули Україні 18 листопада. Ці судна разом з екіпажами окупанти захопили торік.

– Гаразд, плиту вкрали – вона інверторна, дорога. Але навіщо плафони з лампами виносити? Хоча то таке. У мене залишилась одна пара білизни з 20. Ото нащо вам ношені трухани? – каже моряк 20-річний Андрій Ейдер.

Ф

"Фіктивним листуванням" назвав народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету з питань зовнішньої політики 48-річний Богдан Яременко листування у Верховній Раді з повіями. На світлинах видно, що в телефоні користується двома чатами знайомств, читає анкету 32-річної Аліни. Домовляється з нею за ціну – 100 доларів за годину.

Спочатку заявляв, що хотів спровокувати медійників, потім вимагав кримінального покарання для них. Журналісти оприлюднили й інші фотодокази. За півтора місяця Яременко переписувався з чотирма жінками – коментував їхню білизну, смаки алкоголю й обговорював місце зустрічі. Він одружений, має двох дітей.

Х

"Хлопчики" – так називали виконавців контрабандної схеми, яку курував заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони 49-річний Олег Гладковський. У журналістському розслідуванні Bihus.Info йшлося, що найвищі чиновники оборонної сфери отримували відкати з постачання російських контрабандних деталей для військової техніки, переплачуючи за них.

У жовтні Гладковського посадили в СІЗО в іншій справі – за зло­вживання владою, недостовірне декларування та порушення під час проведення тендерів. Випустили під заставу у 10,6 млн грн.

Справжнє прізвище Гладковського – Свинарчук. 1998 року працював заступником директора корпорації "Укрпромінвест" Олексія Порошенка – батька Петра Порошенка. Він придумав назву "Богдан" для автобусів. Був у Партії регіонів. Після 2014-го взяв прізвище матері.

Ц

Цибуля – тепер ознака багатства й достатку. Не кожен має гроші на те, щоб у нього смерділо з рота, жартували у соцмережах у травні. Через неврожай в Україні весною подорожчали овочі. Найбільше – цибуля, у шість разів, порівняно з 2018 роком. Кілограм продавали за 39‑50 грн. Це було у кілька разів дорожче від бананів, мандаринів чи апельсинів.

– Цемах може надати багато цінної інформації. Повідомити, хто віддавав накази збити Boeing 777 над Донбасом, – каже Христо Ґрозев, журналіст-розслідувач сайту Bellingcat.

Володимир Цемах – уродженець міста Сніжне на Донеччині. Із 2014 року воював на боці ДНР. Був командиром протиповітряної оборони Сніжного. Причетний до збиття з російського ракетного комплексу "Бук" пасажирського літака 17 липня 2014-го. У катастрофі загинули 298 людей.

27 червня СБУ провела спецоперацію на окупованій території й ареш­тувала Цемаха. Тоді загинув розвідник Олександр Колодяжний.

7 вересня Цемаха видали Росії в рамках обміну полоненими.

Автор: Володимир Казаневський
 

Ч

"Чашка прем'єра" – відео­блог прем'єр-міністра 35-річного Олексія Гончарука. Запустив його в youtube у жовтні, розмістив 11 відео.

Середній вік міністрів українського уряду – 39 років. Вони на шість-десять років молодші за колег із країн Балтії, Білорусі і в середньому на 20 – за міністрів в Іспанії або Португалії. Вісім урядовців навчалися у США.

"Чорнобиль" – британсько-американський серіал про аварію на Чорнобильській атомній електростанції у квітні 1986-го. Став найпопулярнішим в історії телебачення, за версією IMDb – найбільшої бази даних фільмів в інтернеті. Отримав найпрестижнішу американську телепремію Еммі як кращий міні-серіал. Знімали в Україні та Литві. У фіналі останньої п'ятої серії Львівський муніципальний чоловічий хор "Гомін" виконує церковний піснеспів "Вічная пам'ять".

У жовтні потік туристів у Чорнобильську зону перевищив 100 тисяч.

Ш

Шоу навколо справи Шеремета

називають затримання й обшук імовірних виконавців убивства журналіста, виконавчого директора сайту "Українська правда". Його підірвали дорогою на роботу 20 липня 2016-го в автомобілі.

12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють п'ятьох людей – військову медсестру Яну Дугарь, кардіохірурга Охматдиту Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків. За версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, Антоненко допомагав, а Дугарь фотографувала на мобільний камери відеоспостереження поблизу.

На брифінг у справі вийшли генпрокурор Руслан Рябошапка, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, президент Володимир Зеленський.

Слідство не надало жодного прямого доказу, каже адвокат Костянтин Рибачковський, 45 років.

– Поки я оперувала трьох дітей, готувався мій арешт. Вчора зруйнували моє життя і кар'єру. Що мають думати батьки, які довіряли мені життя дітей? Що я хірург-убивця? Хто такий Шеремет, дізналася в день його загибелі, з новин, – каже на суді Юлія Кузьменко.

Із 16 по 22 грудня вона мала дев'ять запланованих операцій на серці дітям від 2 місяців до 10 років. Операції відклали.

Щ

Що таке томос? – найчастіше цьогоріч запитували українці в пошуковій системі google. На другому місці – "Що таке подагра", на третьому – "Що таке формула Штайнмаєра".

Ь

БороданЬ Устим –

так називали бота у Telegram. Його запустили вперше в Україні перед президентськими виборами. Відповідав на запитання щодо кандидатів та їхніх програм, декларацій, оточення. Міг порадити, як шукати себе у списках виборців, змінювати місце голосування тощо. Бот мав профіль бородатого чоловіка з написом Ustym.

Ю

Юзік звільнився з "95-го кварталу" і став одним із 254 народних депутатів від партії "Слуга народу". Справжнє ім'я Юрій Корявченков. Він найбільший з акторського складу "Кварталу". Зріст 199 см, а вага 200 кг.

Я

"Я вірю у величне майбутнє України" – такі слова академіка Володимира Вернадського написані на купюрі 1 тис. грн. Портрет ученого помістили на лицевому боці банкноти. На тильному – будинок Національної академії наук. Купюру ввели в обіг наприкінця жовтня.

Втретє в Україні вводять гроші таким номіналом. Вперше це було 1918 року за Гетьманату Павла Скоропадського, вдруге у 1990-х із купонами.

Із вжитку вилучили 1, 2, 5 коп. Відтепер найдрібніша монета – 10 коп.

Зараз ви читаєте новину «Ворог сильний і здаватися не збирається. Але перемога буде нашою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути