Ексклюзиви
вівторок, 23 лютого 2016 11:18

"Весь київський Хрещатик застелений нашим камінням. Правда, воно трохи радіаційне"

На початку 1990-х у Кіровограді працювали дві українські школи із 40. Зараз – одна російська, і та не може набрати свої класи, – розповідає педагог Віктор Громовий

– Я три терміни поспіль був депутатом обласної ради. І весь час говорив, що Кіровоград не треба перейменовувати, а потрібно повернути стару назву – Єлисаветград, – каже Віктор Громовий.

Але ця назва – від імені російської цариці Єлизавети. А зараз ми воюємо з Росією, що хоче нав'язати нам "русский мир".

– Це місто ніколи не було "русским миром". Воно завжди було наполовину єврейське. Це скоріше був єврейський світ. Також тут була велика українська культура, працював театр.

Чому треба повернути назву Єлисаветград?

– Це дозволить провести ребрендинг (змінити ідеологію назви, розробити нову програму розвитку. – Країна) міста. Відновимо занедбану Єлисаветградську фортецю. Це стане поштовхом для відродження міста.

Що можна зробити навколо назв Інгульськ чи Златопіль? У їхніх прихильників одна відмазка: аби не Єлисаветград. Ми проводили кілька опитувань. Більшості жителів – абсолютно по барабану. Але з активних – 77 відсот­ків висловилися за Єлисаветград.

Кіровоград розвиває свою інфраструктуру?

– Зараз певний застій, хоча малий бізнес потроху розвивається. Але за прорив говорити не доводиться. Тут значно нижча середня зарплата, ніж по Україні. 3 тисячі гривень – це вже нормальні гроші.

Є кілька великих заводів. Наприклад, "Червона Зірка" (виготовляє сівалки. – Країна). 20 років тому там працювали вісім тисяч людей, сьогодні – близько двох тисяч. Скорочення, оптимізація. Те саме на "Радію" (телекомунікаційне обладнання "Радій". – Країна). Деякі підприємства просто рухнули.

За містом видобувають граніт. Весь київський Хрещатик застелений нашим камінням. Правда, воно трохи радіаційне.

Кіровоград – чи не єдиний обласний центр в Україні, де немає "Макдональдза". Бо низька купівельна спроможність населення.

Ми таке собі Дике Поле. Мали шанс стати українською Америкою. Недавно був у штаті Небраска. Це точно Кіровоградська область. Ґрунти, клімат, заселявся в той же час. Але вони є вони, а ми не реалізували себе.

  Віктор ГРОМОВИЙ, 53 роки, головний редактор порталу ”Освітня політика”. Народився у селищі Нова Прага Олександрійського району Кіровоградської області. Закінчив історичний факультет Кіровоградського педагогічного інституту. Працював у школі № 6 у обласному центрі, у селі Созонівка Кіровоградського району, очолював гімназію імені Тараса Шевченка. Тричі обирався депутатом обласної ради. З 2006 року очолює координаційну раду Асоціації лідерів освіти України. Позаторік став головним редактором порталу ”Освітня політика”. Видав книжку ”Школа, школа…” Автор фільмів ”Американська школа”, ”Японська школа”, ”Шведська школа”, ”Ізраїльська школа”, ”Німецька школа”. Дружина Ірина – вчитель у гімназії. Виховують доньку Яну та синів Артема й Михайла
Віктор ГРОМОВИЙ, 53 роки, головний редактор порталу ”Освітня політика”. Народився у селищі Нова Прага Олександрійського району Кіровоградської області. Закінчив історичний факультет Кіровоградського педагогічного інституту. Працював у школі № 6 у обласному центрі, у селі Созонівка Кіровоградського району, очолював гімназію імені Тараса Шевченка. Тричі обирався депутатом обласної ради. З 2006 року очолює координаційну раду Асоціації лідерів освіти України. Позаторік став головним редактором порталу ”Освітня політика”. Видав книжку ”Школа, школа…” Автор фільмів ”Американська школа”, ”Японська школа”, ”Шведська школа”, ”Ізраїльська школа”, ”Німецька школа”. Дружина Ірина – вчитель у гімназії. Виховують доньку Яну та синів Артема й Михайла

2005 року ви казали, що для багатьох галичан Кіровоградщина це – глуха Росія, а для жителів Донбасу – степова Бандерівщина. Де зараз регіон?

– І зараз так є. Російських сепаратистів тут зроду не було. Коли працював у гімназії – проводили тижні національних культур. Російську представляли здебільшого інтелігентні євреї. Про поезію Срібної доби розповідали.

І ярих націоналістів немає?

– Як сказати. На початку 1990-х Кіровоград був страшенно русифікований. Працювали всього дві українські школи із 40. А зараз залишилась одна російська, і та не може набрати свої класи.

Область і місто говорять зараз українською?

– Область – так, Кіровоград – спірно. Заходиш у магазин – продавці між собою розмовляють українською. Але до тебе звертаються російською. В більшості випадків роблять це автоматично, бо так привчились.

Чого бракує місцевим жителям?

– Ми маємо прокинутись. Володимир Винниченко в своєму творі "Я народився в степах" описував особливості характеру жителів степів із нас. У нього дядько їде возом на волах, куняє і мух відганяє. Перед ним – степ широкий. Він сидить і мріє про щось. Поспішати немає куди. Оця сонна ментальність у нас залишилась.

У XVIII–XIX століттях це не було погано. Але в теперішньому світі сонливість шкодить.

Звідки взялась ця ментальність?

– Весь центральний регіон, по суті, був внутрішньою колонією України. Націонал-­патріоти розповідають, що Україна була колонією – Росії та Польщі. Я заперечую: Україна ніколи не була під ними. І Фінляндія не була. А от Узбекистан чи Таджикистан – так, були. Бо в Україні економічний і культурний рівень розвитку був значно вищий, ніж у Росії на початку. Це скоріше вони були під нами. Хоча, безумовно, Україна була пригнобленою територією, панував національний гніт. Але з погляду соціально-економічних відносин – ні.

Наша область – сировинний придаток решти України. Наприклад, у Радянському Союзі перших секретарів обкомів партії присилали до нас із Дніпропетровська. Фактично ми були придатком сусідньої області. Чоловік там проштрафився, по бабах пішов чи ще щось, і що з ним робити? Послом в Африку не відправиш. Ось їх і слали до нас. Ця сонливо-другорядна роль залишається. І якщо й далі так буде, то нас ліквідують як регіон.

Недавно лунали обережні заяви про те, щоб об'єднати Кіровоградщину з Кривим Рогом.

– Є подібні ідеї. Область як адміністративна одиниця була скроєна 1939 року. В царські часи більша частина території історично надежала до Херсонської губернії. Західні райони – це Поділля. На сході є місто Олександрія – це до Придніпров'я. Північ – це колишня Київщина. Більшовики абсолютно неприродним шляхом це все склеїли.

В політичному плані ми – міні-Україна. Під час помаранчевої революції за Януковича проголосувала тільки Олександрія. Західні райони – 90 відсотків за Ющенка. У центрі, в Кіровограді – 60–70 відсоткі, а північ і південь – 50 на 50 між ними обома.

В області є ще міста, які потрібно перейменувати?

– Є райцентр Ульяновка. Але чимало залежить від точки зору. Якщо говорити термінологією націонал-патріотів, то в нас 90 відсотків назв треба міняти. Бо вони колоніальні по суті. Наприклад, я народився у селищі Нова Прага Олександрійського району. Колись це було військове містечко. Названо на честь району Нова Прага, що у Варшаві. Це суто імперська назва, пов'язана з російською армією. Але якщо в селище приїдуть патріоти і скажуть, що треба повернути стару назву Петриківка – їх поб'ють ногами. Так само й Олександрія, названа на честь імператора Олександра. В часи козаків – Усівка. Тамтешні жителі також битимуть. У нас купа своїх Нью-Йорків – Новомиргород, Новоукраїнка, Новоархангельськ. Ці території заселялись у XVIII–XIX століттях і такі назви виникали.

Зараз читаю книжку ректора Кембриджа. Там описано конфлікт навколо британського колонізатора Сесіла Родза (ініціатор колоніальної експансії в Південній Африці. – Країна). Він був меценатом і водночас – завойовником в Африці. На університеті є присвячена йому табличка. І ось прогресивна частина викладачів і студентів вимагають зняти її. Але ректор вперлась і табличку залишили. Бо це – історія, і з цим треба змиритись.

Так само і нам потрібно змиритися. Бо ми тут були свого часу форпостом християнського світу. Зараз нам татари й турки – друзі, а у XVIII столітті було протистояння з ними. Нікуди не дінешся від цього.

Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович недавно сказав: шкодує, що в законі про декомунізацію немає розділу про деімперіалізацію.

– В Україні було три імперії: Австро-Угорська, Російська й Османська. Він усі три імперії має на увазі? Тоді треба половину назв змінювати по всій Україні. Ось є у нас село Аджамка (за 10 км від Кіровограда. – Країна) – суто татарська назва.

Наше козацтво йшло в форпості імперської політики Росії. Чого кубанські козаки опинились на Кавказі й що вони там робили? Чи походи в Туркестан. Вони були однією з головних сил в імперських амбіціях. Була ж приказка: "Кордон империи идет по луке седла казака".

Тобто колоніальну політику в Російській імперії проводили не тільки росіяни, а й наші козаки. На Кавказі саме вони витіснили чеченців і адигів у гори.

А скільки можна розповідати у школі про походи отамана Івана Сірка на Крим? Це була авантюрна політика, що провокувала походи у відповідь татар. Не треба акцентувати на цьому. Чи в поемі Тараса Шевченка "Гайдамаки", як Гонта в Умані євреїв вирізав. Сучасними словами це – релігійний екстремізм.

Українці готові сприйняти це?

– Не готові, звісно. Але німці, наприклад, пройшли шлях денацифікації та політику подолання минулого. Нам треба також розпочати це.

Зараз ви читаєте новину «"Весь київський Хрещатик застелений нашим камінням. Правда, воно трохи радіаційне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути