Ексклюзиви
четвер, 26 грудня 2019 15:59

Укрзалізниця розробляє систему знижок на квитки

Субота, 14 грудня, 03:35

– Готуємося до важких часів, але Україна переможе, – вигукує музикант і доброволець 41-річний Андрій Антоненко в Печерському райсуді Києва. За кілька хвилин до того суддя зачитує ухвалу. "Ганьба", "Андрію, тримайся, Україна з тобою" – чути в залі. Антоненко слухає спокійно, усміхається друзям. Його арештовують на два місяці без права на заставу. Разом із кардіохірургом "Охматдиту" 40-річною Юлією Кузьменко, військовою медсестрою Яною Дугарь, 26 років, і подружжям добровольців 40-річною Інною та 41-річним Влади­славом Грищенками підозрюють в організації та вбивстві журналіста, виконавчого директора "Української правди" 44-річного Павла Шеремета. Його підірвали дорогою на роботу 20 липня 2016-го в автомобілі Subaru, що належав цивільній дружині Олені Притулі.

Конвоїри виводять Антоненка зі скляного загородження в наручниках.

"Антоненко Андрій захопився ультранаціоналістичними ідеями, культивував величність арійської раси й прагнув зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості", – йдеться у матеріалах справи. Його називають організатором злочинної групи. Замовник невідомий.

Яна Дугарь фотографувала розташування камер спостереження, де невдовзі вибухнула машина Шеремета, за висновками поліції. Ці ж камери через кілька днів зафіксували чоловіка та жінку, які вночі закріпили вибуховий пристрій на днищі автомобіля. Це нібито – Антоненко й Кузьменко. Вибухівку могли виготовити Грищенки, вважає слідство. Всі заперечують причетність. Алібі Дугарь і Кузьменко суд не враховує. Адвокати збираються подавати апеляції

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Музикант, доброволець 41-річний Андрій Антоненко в Печерському суді Києва виголошує промову. Його та ще чотирьох осіб підозрюють у підриві автомобіля журналіста, виконавчого директора ”Української правди” Павла Шеремета у липні 2016 року. Антоненко вини не визнає. Суд 13 грудня арештовує його на два місяці без права на заставу
Музикант, доброволець 41-річний Андрій Антоненко в Печерському суді Києва виголошує промову. Його та ще чотирьох осіб підозрюють у підриві автомобіля журналіста, виконавчого директора ”Української правди” Павла Шеремета у липні 2016 року. Антоненко вини не визнає. Суд 13 грудня арештовує його на два місяці без права на заставу

А в цей час:

– Петя, візьмеш легшу куртку. На таксі поїдемо до Борисполя. А там далі – тепло, – 30-річна Алла Гіновська із чоловіком-однолітком Петром перебирають розкладений на ліжку одяг. Жінка досушує вологі джинси феном для волосся. Збираються на тиждень відпочивати у Дубай в Об'єднаних Арабських Еміратах.

– Алло, мам. Ні, ще не виїхали, – відповідає на дзвінок. – Що з татом? Інфаркт? А хто ж біля нього в лікарні буде, крім тебе? – Алла кидає смартфон на ліжко. Лягає й заливається слізьми. Нерозбірливо пояснює чоловіку, що мати із хворим батьком зараз їдуть до лікарні на "швидкій". Потім нервово викидає з валізи купальники. Телефонує 30-річній сестрі чоловіка – у неї таке ж ім'я і прізвище. Та має 5-річного сина Петра. Тож змінювати в путівці доведеться лише дати народження, що зроблять в аеропорту з допомогою туроператора. Сестра погоджується. Переказує Аллі третину вартості путівки – на лікування батька. Збирається з сином на літак за півгодини.

– Це друга брама за годину, – львів'янин 34-річний Андрій Волчук виходить з авто. Серед дороги в селі Стоянів у Радехівському районі на Львівщині кинули ковані ворота. Неподалік видно подвір'я, де їх зняли. Просить дружину 32-річну Ольгу допомогти відсунути перешкоду.

– Не пощастило, – каже дружині, – більше на Андрія не плануватимемо поїздку. У селах досі хлопці роблять шкоду господарям, які не випускають гуляти незаміжніх дочок чи не дозволяють зустрічатися з хлопцем.

Подружжя замість двох годин до Луцька доїжджає за 3,5 год. Дорогою зупиняються ще двічі. Посеред дороги стояли віз і дерев'яний туалет.

34-річний Олексій Лепешко заносить до будинку 101 троянду для своєї дівчини 22-річної Юлії Кондратьєвої.

– Сьогодні рік, як познайомилися. Готувався. Обручку вибрав за кілька місяців. Квіти замовив на дванадцяту ночі, але власник магазину проспав. Опівночі вибіг надвір, ніби покурити. Простояв півгодини. Мав адресу продавця. Поїхав серед ночі до нього. А там триметровий паркан. Майже годину стукав. Тоді написав записку – як надумає віддати квіти, заплачу лише половину. І тут виходить заспаний господар із букетом, – розповідає Олексій.

За квіти дає домовлених 2,9 тис. грн. Продавець повертає 500 грн за невчасну доставку. Букет везе велосипедом. Кладе на ліжко. Юлія прокидається, й Олексій дарує їй обручку з діамантом. На освідчення відповідає "так". Півгодини шукають, куди поставити квіти, бо відро з водою під вагою троянд перевертається. Лишають у бочці з-під квашеної капусти.

Київ має запропонувати зміни до Мінських угод

Ключове питання "нормандської зустрічі" в Парижі 9 грудня – тема кордону. Прописане в Мінських угодах – пастка.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель казала, що домовленості треба адаптувати до реалій. Тож маємо прописати механізм взяття кордону під контроль, який би нас влаштовував. Ідеальний – українська сторона отримує кордон без будь-яких умов. Оптимальний – до моменту проведення місцевих виборів на окупованих територіях. Можливий – взяття кордону з Росією під контроль до виборів спільно з ОБСЄ чи миротворцями. Треба наполягати на найбільш вдалому форматі для України. Зрозуміло, росіяни відмовляться. Але під тиском західних партнерів буде шанс знайти компроміс.

Олег СААКЯН, політолог

Математика не потрібна співакові

Рішення обов'язково здавати зовнішнє незалежне оцінювання з математики – правильне. Однак є три обставини, без яких тестування втратить сенс.

По-перше, завдання повинні різнитися для учнів, які планують поглиблено вивчати цей предмет, і решти. По-друге, ЗНО з математики для студентів коледжів і технікумів – не є хорошою ініціативою. Для чого здавати цей предмет учневі мистецького коледжу, співакові? По-третє, знизився рівень складності тесту з математики і поріг "склав/не склав". Повинен бути якісним.

Рік математики не врятує становище. Україні необхідно оновлювати кадри, матеріально-технічну базу й підручники. Наскільки швидко вдасться збудувати нову систему освіти – залежить від політичної волі, фінансування і грамотного менеджменту.

Ігор ЛІКАРЧУК, екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти

  Дональду Трампу в Конгресі США затвердили обвинувачення у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню щодо ”українського скандалу”. Американському президентові загрожує імпічмент. ”Іноді телефонний дзвінок може бути страшніший за балістичну ракету”, – жартує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Дональду Трампу в Конгресі США затвердили обвинувачення у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню щодо ”українського скандалу”. Американському президентові загрожує імпічмент. ”Іноді телефонний дзвінок може бути страшніший за балістичну ракету”, – жартує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

3344 мирних жителів загинули з початку російської агресії на Донбасі 2014 року, заявили в Організації Об'єднаних Націй. Майже 7 тисяч цивільних отримали поранення

847 жінок президент нагородив званням "Мати-героїня". Це українки, які виховали п'ятьох і більше дітей

59 осіб отримали обвинувальні вироки за злочини проти учасників Революції гідності. Всього прокуратура направила до судів 195 обвинувальних актів щодо 298 підозрюваних

Колега пригостила салатом із грибів. Уночі мені стало зле, викликала "швидку". Мусила брати лікарняний. Начальник нервував, бо в ті дні були важливі переговори. Колега мене замінила й отримала підвищення.

Галина ЦИМБАЛЮК

Я пізня дитина в батьків. Малим не відпускали далі двору. В університет вступив проти їхньої волі. Коли поїхав мандрувати країною, батько заставив вернутися, бо мати при смерті. Виявилося, збрехав. Кажуть, народили мене, аби доглядав їх на старості.

Віктор ЮРКІВСЬКИЙ

Батько має звичку перебирати речі й викидати їх. Але робить це неуважно, не перевіряє кишень. Все згрібає в мішок. Так на звалищі опинилися мої сережки з діамантами, тисяча доларів і документи на машину. Знайшли лише останні.

Ірина ТОВЧУН, 27 років, село Геронимівка, Черкаський район

Традиційну косівську мальовану кераміку внесли до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Її виготовляють у місті Косів на Івано-Франківщині та в околицях.

Укрзалізниця розробляє систему знижок на квитки. Стосуватиметься поїздів "Інтерсіті" та "Інтерсіті+", далекого прямування.

Міністерство цифрової транс­формації відкрило гарячу лінію для підприємців у вигляді онлайн-чату через Telegram і Viber. Функціонує цілодобово. Запити обіцяють обробляти протягом 15 хв. На запитання про бізнес відповідатимуть представники міністерства й урядового контактного центру.

Із 2021 року учні обов'язково здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання з математики.

Перший український продукт за географічним значенням зареєструвало Мінекономіки України. Це бренд "Гуцульська овеча бриндзя". Виготовляють з овечого молока на високогірних пасовищах у Карпатах. Сировари з інших регіонів не зможуть так називати свій продукт, навіть якщо роблять за подібною технологією.

"Спільна сільськогосподарська політика Європейського Союзу – одна з причин, чому Україна ще довго матиме проблеми з приєднанням до ЄС. Там сільське господарство – дотаційне. Україна має величезну аграрну галузь. Її вступ призведе до банкрутства Європи", –

Джон ВІТТІНГДЕЙЛ, член парламенту Великої Британії

 

Дружина пробила колесо машини, коли почула, що поїду провідати дітей від першого шлюбу. Перед цим прочитала повідомлення від колишньої: "Швидше приїжджай, я наварила борщу і спекла пирогів із горохом та часником".

Олег ЗАДОЯН, 42 роки, Хмельницький

Подружка пішла на пологи з чоловіком. Зомлів, потім розплакався. Місяць боявся взяти дитину. Відвідує психотерапевта. Вдруге народжуватиме сама.

Юлія КАРПЕНКО, 27 років, Ужгород

Мати розбирала старі фото та знайшла картку баби з незнайомцем. Та розповіла, що на фото справжній материн батько. Його направили на роботу в Сибір, там пропав. Баба вийшла заміж за іншого.

Ольга ПЕТРУК, 40 років, Івано-Франківськ

Сестра вперше за два роки приїхала додому з Італії. Мала повертатися автобусом. 9-річна донька не відпускала її, і та запізнилася. Потім дізналася, що автобус потрапив в аварію із загиблими.

Наталя МОСКАЛЕНКО, 30 років, Тернопіль

У 50 років почала купувати кольорові шкарпетки зі смішними принтами. Така дрібниця. А життя стало цікавіше й веселіше.

Юлія КОСТЮК, Вінниця

Зараз ви читаєте новину «Укрзалізниця розробляє систему знижок на квитки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути