середа, 29 лютого 2012 17:57

Росіяни скуповують цілі вулиці на індійських курортах

Депутат індійського штату Гоа Шантарам Наїк 21 лютогого заявив, що місцеву курортну зону треба рятувати від російських й ізраїльських туристів. "Росіяни та ізраїльтяни окупували деякі села, причому це не можна назвати ідеальним туризмом, - каже політик. - Вони відкривають там бізнес, порушуючи місцеві закони, зокрема про обмін валют. Цю прекрасну землю треба захистити. Не можна допустити, щоб місцеві населені пункти ставали "Російським селом" чи "Ізраїльським селом".

Іноземні туристи часто залишаються довше, ніж це дозволяють їхні візи. Раніше за таке їх штрафували на 100-200 доларів і висилали з країни. Три роки тому влада почала діяти жорсткіше й садити порушників за ґрати. Також почастішали випадки вандалізму й шахрайства за участю туристів. Через це Індією поповзли чутки, що в Гоа орудує російська мафія

Ратан НІЯЗІ, 54 роки, поліцейський, Васко-да-Гама:

- Відколи почали з'являтися "російські" села, у штаті почалися проблеми з організованою злочинністю. То хтось сидить тут півроку за двотижневою візою, то партію наркотиків візьмемо, то повії якісь заразні. Зробити з цим нічого не можна, бо щоразу винних викуповують. Жодного разу ще справа не дійшла до суду.

Раніше в курортних містах головною проблемою були крадіжки, спроби зґвалтувань. Зараз кілька хлопців повернулися з Арамболя. Кажуть, щовечора виїздили втихомирювати якісь гульки. Вони всі закінчуються бійками. Приїжджі ігнорують наші заборони купувати алкоголь після 22.00. Демонстративно накривають столи в себе в дворі. А потім їхні сусіди з місцевих скаржаться. Поліцейські нічого не можуть вдіяти, бо хто піде вдвох з кийками проти шістьох-сімох п'яних росіян? Якщо намагаєшся затримати, кричать, що звернуться до консульства. А нам не потрібно зайвої уваги, перевірок. Ми чекаємо, доки закінчиться бійка, а тоді питаємо, чи треба викликати лікарів. Зазвичай відмовляються.

Падма НАЇР, 37 років, рієлтор, Панаджи:

- Коли в північній Африці почалися революції, сподівалися, що в нас купуватимуть нерухомість європейці. Ми зрозуміли, що можна на 10 відсотків підняти ціни. Були домовленості з кількома німецькими інвестиційними компаніями. Але замість німців і французів цілі вулиці почали скуповувати росіяни. Серед них стало модним не просто їздити відпочивати до нас, а й мати тут дім. Був період, коли ми щотижня продавали по два будинки росіянам. Щоб якось це припинити, власник агентства скомандував підняти ціни ще на 15 відсотків, але покупці почали скаржитися. Вони ж усі між собою знайомі - власники фірм, якісь мафіозі, їхні дружини.

Нам невигідно зараз працювати в таких курортних регіонах, як Гоа. Знаючи, що ми перепродуємо нерухомість росіянам та ізраїльтянам, власники просять шалені гроші. Будівлю, що раніше коштувала 25 тисяч доларів, зараз віддають щонайменше за 40 тисяч. Те саме й з дешевими халупами - ціна виросла з 6 до 10 тисяч. Ми не зможемо їх потім вигідно продати. Але й перекупники з'явилися російські. Вони знаходять покупців серед своїх - і швидше, ніж ми.

Ітар КАШТІ, 27 років, власник готелю, Ашвем:

- Місцеві незадоволені росіянами, бо ті витіснили їх із найприбутковіших сфер бізнесу. Торгівля сувенірами, бари, салони відпочинку, дайвінг і екскурсії зараз у руках росіян. Хоч ми й удома, нам залишилися тільки вакансії прибиральників. У сусідньому пансіонаті навіть йогу для туристів проводить якась Тетяна.

Мій брат працював барменом у барі на пляжі чотири роки, зараз звільнився. Набридло терпіти хамство. Хоче влаштувався на роботу в готелі в сусідньому селі. Там більшість туристів - японці.

Юлія РЕДЬКО, 29 років, домогосподарка, Беналіум:

- Ми купили будинок за 60 тисяч доларів. Пощастило, бо такий самий тоді продавали на 25 тисяч дорожче. Півроку ми живемо тут, а одну з московських квартир здаємо, півроку - навпаки. Чоловік працює з елітною сантехнікою. Може керувати бізнесом із будь-якої точки світу. На місцях у нього перевірені люди.

Ми з подругами були на багатьох курортах. Коли народилися діти, зрозуміли, що краще осісти в одному місці й улаштуватися там із комфортом. Європейські курорти відкинули, бо там усе надто дорого. Тут хороший інструктор із плавання для дітей, тренерка бебі-йоги, косметолог, масажист. Цим людям ми довіряємо й можемо на них покластися. Ти не боїшся, що покоївка поцупить із номера фотоапарат чи гроші.

З місцевими складаються не дуже приязні стосунки. Вони не хочуть розуміти, що ми привозимо гроші й розвиваємо їхній регіон. До нас тут був один магазин на три села, а тепер є й супермаркет на виїзді, і центр для дітей, і сервіс став значно кращий.

Рама КАТХУ, 46 років, представник туристичного агентства, Гоа:

- Зараз багато туристів вирішують через нас питання з візами. Житло шукають самі. Потім до нас претензії з обох боків. Місцеві скаржаться, що приїжджі поводяться по-свинськи. Росіяни влаштовують скандали, бо на місці все виглядає зовсім не так, як було на картинці. А хіба ми винні, що їх обдурюють їхні ж земляки?

Минулого тижня був величезна буча, бо в Анджуні якісь молодики міняли рупії на фальшиві долари, ще й по дуже невигідному курсу. Росіяни не придумали нічого кращого, як звернутися до нас. Мовляв, вони через нас в'їжджали в країну, тому ми маємо вирішувати юридичні питання. Але вони ж не пішли міняти гроші в нормальний банк, а звернулися до своїх земляків-шахраїв.

Нічого поганого не бачу, коли разом відпочивають представники однієї національності. Це приваблює ще більше туристів, а, значить, і грошей. Але, коли з'являється мафія, це дратує всіх. Ми не мали проблем ні з німцями, ні з французами, ні з американцями. Але чомусь, коли є п'ятеро росіян чи громадян Ізраїлю, - чекай проблем.

Ольга РОМАНОВА, 50 років, Москва:

- Минулого тижня з чоловіком і дітьми повернулися з Гоа. Відпочивали 14 днів. Більшість туристів там - українці й росіяни. Бачила кількох німців і британців. Щойно  приїхали - були в шоці. Вулиці брудні, скрізь сміття. Індуси кажуть, що держава не забезпечує прибирання. Уздовж доріг - каналізаційні стоки. Будинки обідрані, брудні. А коли приїхали у свій готель на узбережжі - наче в інший світ потрапили. Скрізь прибрано, чиста вода в океані, пляж із рівних гладеньких камінців.

Гоа приваблює людей пострадянського простору хорошими цінами. Путівка на чотирьох обійшлася нам у 37 тисяч рублів (10 тис. грн. - "Країна"). На їжу й сувеніри витратили десь 600 доларів.

Працівники готелю й офіціанти, щоб сподобатися росіянам, називаються російськими іменами. Бармен Джиммі представився нам як Діма.

Санні ІКБАЛ, 24 роки, офіціант, Делі:

- Місяць працюю в кафе на узбережжі в Гоа. Відпочивальники добре платять. Продавці сувенірів, наприклад, навмисно завищують ціни й туристи ведуться. Не дуже любимо іноземців, але з них живемо.

Я за те, щоб вони приїжджали. Але коли починають тут крутити бізнес - це вже занадто. Хто вони тут такі, щоб ми ходили до них влаштовуватися працювати? Навпаки, це ми повинні їм видавати дозволи на роботу в нас. Уряд має діяти мудріше. Туристів не можна відлякувати такими заявами. Але порядок наводити треба.

"Росіяни - носії всіх можливих пороків. У момент, коли російські туристи приїжджають кудись, всі інші туристи тікають звідти"

Лаксмікант ПАРСЕНКАР, голова регіонального відділення Індійської народної партії в Гоа

40 000

російських туристів приїжджають щороку на відпочинок до штату Гоа. Обирають відсталішу сільську північ штату. На південь, де розташовані більшість дорогих курортів, росіяни майже не їдуть

Зараз ви читаєте новину «Росіяни скуповують цілі вулиці на індійських курортах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути