четвер, 06 жовтня 2011 16:30

"Роми ніколи не підійдуть до чоловіка, який може дати в пику"

 

27 вересня в Болгарії заарештували циганського барона 69-річного Кирила Рашкова, відомого як цар Кіро. Минулого четверга його мікроавтобус наїхав на жителя села Катуніца 19-річного Ангела Петрова. За кілька годин хлопець помер від численних травм. Винуватець із місця події утік. Згодом затримали 55-річного водія, одного з наближених Рашкова. Самого барона звинувачують у тому, що погрожував жителям Катуніци фізичною розправою. Цар Кіро може сісти до в'язниці на 6 років.

Смерть Ангела Петрова спричинила в країні найбільшу за останні 14 років хвилю погромів. Болгари спалили будинки та автомобілі Рашкова й інших циган у селі. Місцевим допомогли фанати футбольного клубу "Локомотив" із найближчого міста Пловдив. Антициганські заворушення сталися ще в 14 містах. Поліцейські затримали близько 200 бунтівників. У них відбирали ножі, бейсбольні бити й шланги від пилососів. Після арешту Кіро протести почали стихати

Дімітр ХРІСТОВ, екскаваторник, 36 років, Бургас:

- Позаторік у дім мого вітчима, у маленькому гірському селі Руен, заселилася циганська сім'я. Вітчим звідти давно поїхав, як і більшість селян. Будинок стояв порожній. Час від часу ми навідувалися, щоб перевірити, чи ніхто нічого не поцупив. Якось вітчиму зателефонував один із місцевих. Повідомив, що у хаті поселилися цигани. Ми одразу поїхали й вигнали їх. Через якийсь час - та сама картина. Знову в нас ті ж цигани хазяйнують на подвір'ї. Виганяли їх кілька разів. Потім вони зникли невідомо куди. Але з собою забрали все, що могли. Вікна побили, двері виламали. Залізо здали на металобрухт.

Белла РАТОВІЦ, 43 роки, вчитель початкових класів, Софія:

- Я народилася в Пловдиві, але 40 років тому жоден барон не дозволяв собі так поводитися, як Кіро. Люди ніколи не хотіли сусідити з циганами, але якось уживалися. Нинішні протести незабаром ущухнуть, образи забудуться, і все буде як досі: цигани крастимуть усе, що погано лежить, а пловдивці кричатимуть, що виженуть їх.

Я не жалію тих, кого обдурили чи обікрали цигани. Якщо так сталося, ви самі в цьому винні. Роми ніколи не підійдуть до чоловіка, який може дати в пику. Думаю, болгари могли б у нас дечому навчитися. Наші будинки розкішніші, діти здоровіші, а люди щасливіші.

Атанаска, студентка, 21 рік, Софія:

- Цигани нахабні й хитрі. Тільки й знають, що красти й брехати. Владі такі люди вигідні. Вони всі живуть у злиднях, тому на виборах їхні голоси коштують дуже дешево. Одного не можу зрозуміти - чому проблема циган виникла саме зараз. Вони ж не від учора в нас живуть. І завжди промишляли тим самим.

У мене в класі було кілька циганчуків. Вони постійно прогулювали уроки. Коли приходили, від них смерділо на весь клас. Ніхто не хотів сідати з ними за одну парту. Раз на перерві у мене зник пенал. Потім хлопці розповідали, що ним гралися у дворі цигани.

Еміліо ТОРІН, 39 років, Добрич:

- Прикро, що мої брати так довели болгар, що ті проганяють їх із насиджених місць. Зазвичай люди обурювалися через заїжджих циган, а тут хочуть виселити табір, який живе там дуже давно.

Барон із Софії попереджав Кіро, що поводитися варто скромніше. Бо хоч у місті й є скрізь зв'язки, рано чи пізно це може закінчитися погано. Доходили чутки про пограбування,  зґвалтування, шалені перегони. Багаті цигани люблять дорогі машини й швидку їзду. Намагався втрутитися барон із Бухареста, але йому сказали, що болгарські цигани самі розберуться. Зараз без його допомоги не впоратися. Мабуть, у Пловдиві буде новий барон.

Георгій ЛЕКОВ, студент, 18 років, Пловдив:

- У нас цигани на кожному кроці. Вони ні на кого не зважають. Живуть за власними законами. Хочуть - крадуть, хочуть - кілька днів підмітають вулицю. Заради грошей вони здатні на все. У них інша культура. Бідніші живуть у халабудах. Дощані будки оббиті кольоровою тканиною. Цілими днями щось варять. Діти завжди замурзані. Ходять босі до перших морозів. Одного разу взяв удома старі чоботи й дав малому циганчукові. Той подивився на них, кинув під ноги й пішов. Навіть не подякував.

Грофо ГОРВАТ, 27 років, бухгалтер, Софія:

- У циган-збирачів, тобто злодіїв і жебраків, є правило - не красти там, де постійно живеш, щоб не розлючувати людей. Пловдивські роми вчинили ще гірше - поводилися, як  хазяї. Не дивно, що люди озлобилися. Вони й так не надто їх любили, а зараз просто ненавидітимуть.

Болгари вважають їх мало не первісними людьми, але це далеко не так. Хоч дехто не вміє читати, але всі цигани дуже практичні. Кожна ромка знає до копійки, скільки має отримати допомоги. Жебраки дуже добре продумують маршрути. Роми як ніхто вміють ховатися від поліції.

Якщо пловдивському табору доведеться переїжджати, їм буде важко знайти місце. По всій Болгарії територія поділена, а за кордоном їх ніхто не чекає. Я їздив і Німеччиною, і Італією, і Росією. Можу точно сказати, що в нас ромам живеться не найгірше.

Табір обгородили 3-метровим муром

У серпні влада італійського містечка Джуліано, неподалік Неаполя, постановила обгородити циганський табір бетонним муром заввишки 3 м. Там живуть близько 800 ромів. Відколи 30 років тому біля Джуліано виникло поселення циган, місцеві італійці намагалися не бувати на окраїні міста. Першими про проблему заговорили бізнесмени: соромно запросити на переговори партнерів, бо за вікнами циганський табір із глиняними пічками. Інші жителі Джуліано скаржилися, що цигани крадуть усе, що бачать.

Торік президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що виселятиме циганські табори прискореними темпами. Перед тим вони влаштували погроми у містечку Сент-Етьєн. Мстилися за одноплемінника, який загинув від рук поліцейських. Близько сотні циган влада відправила на батьківщину - у Болгарію й Румунію.

 

"Усе треба вирішити мирно. Загинула людина, а ви починаєте пригадувати кожну вкрадену миску й друшляк. Треба розбиратися зі злочинцями, а не з усіма, хто одного кольору з ними"

Славчо Атанасов, мер міста Пловдив

 

870 000 циган

живуть у Болгарії, за даними CIA World Factbook. Це друга, після турків, національна меншина країни. Національний інститут статистики Болгарії у липні оприлюднив дані, за якими циган у країні майже втричі менше - 325 тис.

 

Зараз ви читаєте новину «"Роми ніколи не підійдуть до чоловіка, який може дати в пику"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути