четвер, 09 вересня 2010 12:42

"Без Фернандіньйо на шансах "Шахтаря" можна поставити хрест"

 

15 вересня донецький "Шахтар" стартує в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Команда вп'яте братиме участь у цих змаганнях. Жодного разу "гірникам" не вдалося дістатися плей-офф. Тепер перед командою стоїть завдання не тільки пройти групу, а й зіграти в чвертьфіналі найпрестижнішого європейського клубного турніру

Про перспективи єдиної української команди у Лізі чемпіонів говоримо з колишнім тренером донецького "Металурга" Олександром Севідовим, 41 рік.

Чого не вистачало "Шахтареві" для подолання групового етапу?

- Досвіду участі в поєдинках такого рівня та концентрації у вирішальні моменти. Тільки два спогади: протистояння з "Севільєю" 2007 року, нехай воно й було під час Кубка УЄФА, та домашній матч із "Барселоною" 2008-го, коли "гірники" за 3 хвилини до кінця зустрічі пропустили два голи.

Гру команди визначають бразильці. Добре, що вже немає Елано та Ілсіньйо - вони відверто не хотіли грати. Потрібний баланс мають забезпечити молоді Вілліан та Дуґлас Коста з мудрим Фернандіньйо.

Усі кажуть, що в "Шахтаря" - прохідна група. Але ж позаторік теж реально було випередити португальський "Спортінґ" та швейцарський "Базель". Не вдалося.

- Мабуть, тоді команда й головний тренер Луческу стомилися одне від одного. Діяли "заіржавіло". А по-друге, Фернандіньйо важко опановував позицію опорного півзахисника. Без нього й тоді, й тепер - на шансах "Шахтаря" можна ставити хрест. У донеччан немає ще одного такого тонкого гравця. Та й у відборі жоден із бразильців не працює так, як Ферна.

2007 року "Шахтар" придбав Лукареллі та Кастільйо. Сьогодні вектор селекції змінили. Це виправдано?

- Так. Придбання Лукареллі й Кастільйо були іміджевими. Вони приїхали заробити гроші - і все. А нинішні молоді бразильці дбатимуть і про те, щоб засвітитися в Європі.

У чемпіонаті України в "Шахтаря" мало матчів високого рівня. Наскільки це заважає успішному виступу в Лізі чемпіонів?

- Звичайно, в англійського "Арсенала" у цьому плані перевага. Але з іншого боку, у одній восьмій фіналу грали й турецькі, і російські, і грецькі команди. Той же "Арсенал" випав із когорти грандів єврофутболу. Уже немає Берґгкампа, Вієйра, Петі, Овермарса. Якщо нинішній лідер "канонірів" - Андрій Аршавін, то з таким клубом можна боротися.

Донеччани сповідують атакувальний футбол. Чи зможе команда перебудуватися, якщо треба буде "засушити" гру?

- Є сумніви. Крен у бік атаки очевидний. Туди ж спрямовані й крайні захисники - Срна та Рац. Гравця типу Єзерського в команді зараз немає. Хіба що Ракицького перевести вліво, але не думаю, що Луческу вчинить так.

Ще більша проблема - нестача кваліфікованих опорників та посередні центральні захисники. До того ж, через травму в першому матчі не зіграє Чигринський. Крім Кучера, його замінити нікому. На боці Кучера - досвід таких матчів. А проти нього - часті індивідуальні помилки.

Чигринського замінити ніким, крім Кучера. На боці Кучера - досвід таких матчів. А проти нього - часті індивідуальні помилки

Позиційна гра в обороні - мабуть, найслабше місце "Шахтаря". Якщо ти не швидкісний - сиди ближче до воріт. Але що робити, якщо не можеш читати гру? Кривцов ще молодий - у 19 років центральні оборонці рідко розкриваються. Кобін - універсальний солдат, і на будь-якій позиції є футболісти, які можуть зіграти краще за нього.

Правда, воротар - надійна ланка. П'ятов майже не помиляється.

Наскільки серйозні проблеми "Шахтаря" в нападі?

- Ставку роблять на Едуардо. Але він, скоріше, шостий півзахисник, ніж форвард, і втратив форму після важкої травми. Луїс Адріано не росте, а на Морено навряд чи можна всерйоз розраховувати.

Чи достатня в команди лава запасних для посилення гри?

- Так. Є Мхітарян, є Алекс Тейшейра.

Луческу знімуть, якщо донеччани не подолають груповий турнір?

- Не думаю. Треба буде виборювати "золото" в чемпіонаті України. Крім того, шанси вийти в групи в "Шахтаря" високі. Можливо, як ніколи.

 



П'ять найкращих матчів "Шахтаря" в Лізі чемпіонів


1. "Славія" (Прага, Чехія) - "Шахтар" - 0:2. 22 серпня 2000 року
"Гірники" під керівництвом Віктора Прокопенка вперше взяли участь у найпрестижнішому клубному європейському турнірі. Українському віце-чемпіону слід було обіграти другу команду Чехії, щоб потрапити до групового етапу. Донецький матч виграла "Славія". Основний час поєдинку в Празі закінчився внічию, а на першій компенсованій хвилині гол Андрія Воробея перевів гру в додатковий час. Там м'яч Сергія Ателькіна вивів "Шахтар" до групового турніру Ліги чемпіонів.

2. "Шахтар" - "Арсенал" (Лондон, Англія) - 3:0 7 листопада 2000 року
Перша перемога "гірників" над грандом європейського футболу. Ателькін, Воробей та Бєлік забили Тейлору по м'ячу. Щоправда, "Арсенал" прилетів до Донецька другим складом.

3. "Шахтар" - "Барселона" (Іспанія) - 2:0 7 грудня 2004 року
Виграш дозволив підопічним Мірчі Луческу обійти шотландський "Селтік" і кваліфікуватися до 1/16 фіналу Кубка УЄФА. "Дублем" відзначився Джуліус Агахова. Перші два місця посісти було малореально - у групі, крім "Барселони", виступав італійський "Мілан".

4. "Бенфіка" (Лісабон, Португалія) - "Шахтар" - 0:1 3 жовтня  2007 року
Гол Жадсона дозволив "Шахтареві" очолити турнірну таблицю групи з максимальним результатом після двох матчів. Але всі наступні поєдинки "гірники" програли.

5. "Барселона" - "Шахтар" - 2:3 9 грудня 2008 року
Чемпіон України обіграв на "Ноу Камп" майбутнього переможця турніру. Двічі відзначився Гладкий, раз - Фернандіньйо.




Суперники "Шахтаря" у груповому турнірі Ліги чемпіонів


"Арсенал" (Лондон, Англія)

У чемпіонаті Англії 2009-2010 команда посіла третє місце. Найкращий клуб прем'єр-ліги початку "нульових": сезоні 2003-2004 закінчив без поразок у чемпіонаті. Але з 2005 року не може виграти жодного трофея.

"Брага" (Португалія)

Віце-чемпіон країни. У клубі грає 12 бразильців. Улітку до італійської "Дженоа" продали Едоардо - основного воротаря португальської збірної. Це не завадило пройти іспанську "Севілью" у матчах плей-офф за вихід до групового турніру

"Партизан" (Белград, Сербія)

Чемпіон Сербії. За право зіграти в груповому турнірі пройшов у серії пенальті бельгійський "Андерлехт".


Календар матчів

Перший тур

15 вересня (середа)

"Шахтар" - "Партизан"

"Арсенал" - "Брага"

Другий тур

28 вересня (вівторок)

"Брага" - "Шахтар"

"Партизан" - "Арсенал"

Третій тур

19 жовтня (вівторок)

"Арсенал" - "Шахтар"

"Брага" - "Партизан"

Четвертий тур

3 листопада (середа)

"Шахтар" - "Арсенал"

"Партизан" - "Брага"

П'ятий тур

23 листопада (вівторок)

"Партизан" - "Шахтар"

"Брага" - "Арсенал"

Шостий тур

8 грудня (середа)

"Шахтар" - "Брага"

"Арсенал" - "Партизан"

Зараз ви читаєте новину «"Без Фернандіньйо на шансах "Шахтаря" можна поставити хрест"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути