вівторок, 23 липня 2013 12:20

Не хочеться, щоб нагадували, якою свинею ти була

У ТАБОРАХ ДЛЯ СХУДНЕННЯ ДІТЕЙ ЗМУШУЮТЬ БАГАТО ФІЗИЧНО ПРАЦЮВАТИ І ВЧАТЬ ГОТУВАТИ ЗДОРОВУ ЇЖУ

Щоліта неподалік китайської столиці Пекін організовують літній табір для товстих дітей. У спеціальній лікарні для схуднення вони проходять програму для зниження ваги, що триває від кількох тижнів до кількох місяців. За останні 10 років рівень дитячого ожиріння в Китаї зріс удвічі, особливо у містах, і становить 12 відсотків. Це означає, що на цю недугу страждають близько 120 мільйонів дітей і підлітків віком до 18 років. Так відбувається через поширення фастфудів та сидячого способу життя.Мережі короткотермінових і тривалих таборів для схуднення діють у США, Канаді та Західній Європі, де дитяче ожиріння найпоширеніше

ЛЮ Сай Фень, 18 років, студентка, Шанхай:

– ТРИ РОКИ ТОМУ В МЕНЕ РАПТОВО ПОМЕРЛА МАМА. У неї сталися два інсульти поспіль. У лікарні сказали: нам пощастило, що вона довго не мучилася. Уявіть: вам 15 років, у вас хороші стосунки з мамою, ви плануєте поїхати на австралійські острови, а натомість бачите, як вона помирає й нічого не можете вдіяти. Після похорону в мене почалася страшна депресія. Мене записали до психолога. Але ми з мамою багато читали й дивилися про психологію. На прийомі в мене було враження, що наперед знаю, що він говоритиме. Ці всі розмови не могли повернути маму. Тоді тато попросив мамину сестру приглянути за нами з братом – він боявся, що я можу скоїти самогубство. Вона почала готувати мамині страви. У мене в голові щось сталося і здавалося, що мама через їжу була з нами. Я почала неконтрольовано їсти. За півроку набрала 30 кілограмів і стала важити 86. Не думала ні про що, крім їжі. Тато звернувся до психіатрів. У приватній клініці я пробула півроку. Обійшлося без гіпнозу й хірур­гічних втручань, але після закінчення курсу лікар направив у табір для дітей із проблемами ваги.Нічого моторошнішого я в житті не бачила. 6річні важили по 50–60 кілограмів. Здебільшого це діти успішних батьків, яким не вистачає на них часу. Дуже ранній підйом, багато фізичної праці, несмачна їжа. Перші два тижні ми не розуміли, навіщо це все робимо. А потім почали отримувати задоволення від того, чого нас учили: збудувати будиночок із дощок, плавати. Два останні тижні дієтологи й кухарі переконували, що здорова їжа може бути смачною. Підлітки все розуміли, але я не впевнена, що 6літка відмовиться від морозива на користь броколі. Ми не контактуємо з однотабірниками, хоч там були дуже дружні. Не хочеться, щоб хтось нагадував, якою свинею ти була.Знаю, що під час депресій можу зірватися на їжу. Тому, коли відчуваю, що все погано, проводжу по кілька годин у спортзалі.

ХО Пак, 34 роки, тренер, Пекін:

– НАШІ ТАБОРИ ДЛЯ ДІТЕЙ З ОЖИРІННЯМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ВІД АМЕРИКАНСЬКИХ. Ми проводимо менше психологічної роботи і долаємо нездорову пристрасть до їжі через фізичні перемоги. З маленькими складніше, але доросліші усвідомлюють свою проблему. Треба втовкмачити їм, що вони чогось варті, примусити полюбити себе.Ми попереджуємо батьків, що у тренерів агресивний стиль роботи.Коли діти приїжджають, рідко хто може присісти п'ять разів. Ми кричимо, обзиваємо, але примушуємо займатися. Перші тижні працюють, доки не потемніє в очах. Через 10 днів фіксуємо перші результати. Вони скидають по кілька кілограмів, можуть трішки пробігти, стають витривалішими. Потім стиль роботи змінюється. Переконуємо, що попереду багато можливостей, а в дитини така міцна воля, що гріх заковувати у жирне тіло. І більшість перевиховуються. Наприкінці їм починає подобатися, вони бачать, як змінюється їхнє тіло.Наш табір триває два з половиною місяці. Підліткам не дозволяємо зустрічатися з батьками, до маленьких можуть приїжджати раз на два тижні.Табір платний. Місяць коштує 500 доларів. Є безкоштовні, але там немає таких спеціалістів, як у нас. Тут працюють три тренери, дієтолог, кухар, психолог, учитель танців, кілька студентів займаються розважальною програмою. У безкоштовних концентруються на спорті й дієтичному харчуванні, а ми намагаємося змінити світогляд дитини.

ШІ Мелінда, 23 роки, кардіолог, Пекін:

– ТАТО ПРАЦЮЄ В ТОРГОВОМУ ПРЕДСТАВНИЦТВІ ВЕЛИКОЇ КОМПАНІЇ В МОСКВІ, мама – відомий кардіолог у столиці. У неї часто бувають нічні чергування, термінові операції. Мої 14річні брат із сестрою з 10 років відповідали за себе самі. Торік маму підвищили, і вона почала майже жити в лікарні. Шон і Кора добре вчаться, але лінуються займатися домашніми клопотами. Нашу адресу знають усі фірми з доставки фастфудів. У малих почала псуватися шкіра, з'явилися проблеми з травленням.Мама віддала їх на початку червня в табір для гладких. Кора дуже плакала, але потім змирилася. Шон у перший день отримав покарання, бо в нього знайшли три шоколадні батончики. Він відмовлявся виконувати завдання, за що вечеряв після всіх і мився у холодній воді. Через тиждень у нього ці дурощі минули. Ми віддавали їх на місяць, але коли за два тижні приїхали, Кора попросила заплатити ще за 30 днів. Вона побачила, що почала краще виглядати.За тиждень ми дізналися, що одна дівчинка намагалася повіситися. У 16 років вона важить понад 90 кілограмів. Не можна так говорити, але її не витримала люстра у кімнаті. Зараз дівчина почала скидати вагу, однак їй усе одно знадобиться допомога спеціалістів.

Джулія РІМ, 22 роки, вчителька, Атланта, США:

– 12-РІЧНОЮ З'ЇЗДИЛА В ТАБІР ДЛЯ СХУДНЕННЯ У ФЛОРИДІ. Ми зважувалися раз на тиждень. Щодня займалися аеробікою, плавали в басейні. Їжа була смачною, крім одного дня на тиждень, коли давали печінку з цибулею. Я схудла майже на 8 кілограмів.

Нейла БРАЙТ, 40 років, менеджер, Цинциннаті, Огайо, США:

– КОЛИСЬ БАТЬКИ МЕНЕ ВІДПРАВИЛИ В ТАБІР ДЛЯ СХУДНЕННЯ ДЕСЬ НА ПІВНІЧ ВІД НЬЮЙОРКА. Я мала 14 років, і це було пекло. Я схудла, проте зненавиділа дієтичну їжу, що там давали. А опісля швидко набрала попередню вагу і ще кілька кілограмів зверху. Варто дуже уважно вибирати табір. Бо в моєму було багато худих дівчат, які глузували з мене й обзивали товстухою. Також, за можливості, перевірте дієту табору. Нам усім давали однакові порції, незалежно від того, хто скільки важив. Я весь час відчувала знесилення та голод.

Аманда, 18 років, школярка, Колумбус, Огайо, США:

– ДЕВ'ЯТЬ ТИЖНІВ – ЦЕ БІЛЬШЕ, НІЖ ДОСТАТНЬО. Мені страшенно хотілося додому. Було нудно, робили постійно ті самі вправи кожен день. Крім того, в таборі було багато худорлявих дівчат, навіть анорексичних, це виглядало відразливо. У кімнатах – мурахи, ми не знали, як від них рятуватися. Іноді було весело, ходили в похід, каталися на водних лижах, але таких моментів дуже мало. Натомість у їжу додавали проносне. Моя вихователька пішла звідти, бо вона вчилася на дієтолога й була не згодна з тим, як нас годували.

 

 

Режим дитячих таборів для схуднення Well Spring, які працюють у США та Великій Британії

1. Зарядка або йога. Ранкова прогулянка – 10 тисяч кроків на свіжому повітрі.

2. Сніданок із яєчні з беконом, тостів, свіжих фруктів та йогурту.

3. Сходження на схил гори.

4. Обід із курки та рису, овочі на пару, суп із сочевиці, салат – без обмежень.

5. Майстерклас із кулінарії. Приготування здорового сендвіча.

6. Підвечірок із друзями – на вибір чіпси або знежирений пудинг.

7. Футбол: тренінг, а потім турнір між командами.

8. Вечеря з індички з кисло­солодким соусом, грибного супу. Салат і фрукти – без обмежень.

9. Шоу талантів. Співи, танці, жарти з друзями. Знежирені снеки.

10. Відбій.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Не хочеться, щоб нагадували, якою свинею ти була». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути