середа, 06 червня 2012 18:42

Навколо "Олімпійського" є 26 барів та ресторанів

Із 8 червня по 1 липня проходитиме чемпіонат Європи з футболу. На підготовку Україна  витратила п'ять мільярдів доларів, повідомив віце-прем'єр Борис Колесніков. Гроші пішли на будівництво аеропортів, стадіонів, доріг. 55 мільйонів доларів вклали в мовну підготовку персоналу, рекламну, інформаційну підтримку чемпіонату.

Матчі відбудуться в Києві, Харкові, Донецьку, Львові. Як міста підготувалися до Євро-2012?

- Знаю, що в нашій школі буде "Беркут" сидіти. Здали її в оренду на Євро. Бояться англійських фанів, бо вони самі агресивні, - розповідає продавець квітів на столичній вул. Фізкультури, що поряд зі стадіоном "Олімпійський". Неподалік від нього школа № 112 . - Тут бруківку замінили, фасади пофарбували. Коли йду на роботу, проходжу всю Червоноармійську, то видно, що чистіше стало. А сусідня Горького так і залишилась брудна.

Біля станції метро Олімпійська двоє чоловіків купують соняшникове насіння. За півлітровий стакан дають 5 грн.

- Коли старий стадіон бил, то сємочки хорошо покупали. Тут цілі ряди стояли перед матчами, - каже продавець Микола, 54 роки. Поруч із ним велика купа сміття - одноразові стаканчикив від кави, недопалки й обгортки від морозива. Урн на виході з метро немає. - А шоб щас на стадіон йти, євриків нема. Там же ціни загнули бєшені. І з водою нєльзя, з сємєчками нєльзя, з дудками і шапками нєльзя.

Біля готелю "Спорт" працюють трактори, чути матюки будівельників. Троїцька площа загороджена 2-метровим металевим парканом. Робітники завершують класти тротуарну плитку на з'їзді до підземного паркінгу.

За год по дому трещины поползли. Да и сам он дал усадку

- Из-за строительства от нас половина клиентов ушла, - говорить Олеся Володимирівна, 37 років, адміністратор магазину "Сервиро" на вул. Червоноармійській, 72. Продають дороге кухонне начиння, фужери. - Постоянный шум, заторы, мусор. Вип-клиентам парковаться негде. Перед матчами будем закрываться. Домой не доберешься, потому что дороги и метро перекроют.

32-річна Катерина докурює сигарету біля будинку на вул. Горького, 47. Працює в офісі торговельно-розважального комплексу "Олімпійський".

- За год по дому трещины поползли. Да и сам он дал усадку, - випускає клуб диму. - В воздухе пыль столбом, окна не откроешь. В этом году уже дважды фильтры в кондиционерах чистили.

Стадіон "Олімпійський" для відвідувачів закритий, його готують до чемпіонату. Працівники на крані з шлангу миють скляні стіни. Біля входів двоє українців та іноземець підносять до електронних зчитувачів, по яких входитимуть на стадіон, картонні листки з рядом кодів. Табло постійно мерехтить червоним. Чоловіки невдоволено переговорюються англійською.

- Проверяем, как работает система, - каже перекладач Олександр. - Больше ничего не скажу, потому что уволят.

Біля північного входу стадіону відкриті чотири каси. На склі висить оголошення про ціни на майбутній концерт Мадонни. Найдешевший квиток коштує 110 грн, найдорожчий - 11 тис.0 грн. Питаю, чи є квитки на матчі Євро. З динаміка каси стомленим голосом кажуть: "Нет".

- Проверяем, как работает система, - каже перекладач Олександр. - Больше ничего  не скажу, потому что уволят

- Билетов на Евро нет, - передражнює голос касира чоловік у брудному світлому піджаку й темних квадратних окулярах. У нього тільки три своїх зуби, решта вставні, золоті. - Я жил на Жилянской. Здесь парк был, лавочки. А сколько транспорта когда-то ходило - трамваи, троллейбусы,один за одним. А сейчас ничего, зато легковых машин много. Деревьев нету, небольшой базарчик снесли. Одни строительные заборы три года были.

На розі вул. Червоноармійської та Саксаганського з біґ-борда звітує київський нардеп-"регіонал" Ігор Лисов: за останній рік у столиці відкрили п'ять футбольних полів. Поряд до чемпіонату запрацював ресторан "Варенична "Перемога". Літній майданчик прикрашають етажерки з книжками. Всередині на стінах сучасні плазми, перероблені під старі телевізори, й фотографії олімпійських чемпіонів 1980-х. Є портрети молодих Валерія Лобановського, Олега Блохіна.

У меню під українськими назвами страв - англійський переклад.

- Ресторан открыли специально к Евро-2012, готовимся к наплыву иностранных болельщиков, - говорить адміністратор Володимир Сурін, 30 років. - Обставили в стиле Олимпиады-80. Наша фишка - можно взять домой почитать любую книгу с полки. Все официанты знают английский. Кроме окрошки и украинского борща с пампушками, предлагаем вареники. Фирменные - с лососем за 30 гривен и шпинатом с брынзой за 26. Но чаще заказывают с картошкой, мясом или печенкой. Запить можно пивом. Поллитровый бокал стоит 14 гривен.

У півторакілометровій зоні навколо стадіону "Олімпійський" нараховуємо 26 барів, ресторанів та пабів.

- Цена на блюда, наверное, останется прежняя, а вот 10-15 процентов за обслуживание точно будут сразу вносить в счет, - каже офіціант із пабу "Бістро №2" на вул. Фізкультури.

- Сосєд хотів здати квартиру на чемпіонат, то ніхто не повівся. За ніч 200 євро просив. У нашому домі, наскільки знаю, ніхто так і не здав. Борделі з проститутками, може, десь тут і є. Але хіба їх вгадаєш? У нас півміста визивающе вдягаються, - говорить Вікторія Розенко, 37 років, із будинку на вул. Горького, 13.

Зараз ви читаєте новину «Навколо "Олімпійського" є 26 барів та ресторанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути