Ексклюзиви
четвер, 20 жовтня 2011 13:54

На святі приготували 200 страв із сала

 

14 жовтня в місті Христинівка на Черкащині відбувається свято сала. Його вчетверте організовує міська влада. У конкурсі на кращу страву із цього продукту беруть участь 10 команд. Серед них родини і підприємства. У Христинівці живуть 12 тис. людей.

Подружжя Захарчуків торік перемогло в конкурсі. Нині теж вирішили позмагатися.

Наталя Захарчук, 29 років, більшість страв для конкурсу приготувала вчора. На сьогодні лишила ті, що подають гарячими. Їй допомагають свекруха Раїса Олександрівна, сестра 23-річна Оксана та двоюрідна сестра Юлія, 28 років.

- Готуватися почали за тиждень, - каже Наталя, господині ліплять вареники з картоплею. До них готуватимуть засмажку. - Вчора майже не спали. Багато часу пішло на свинячу голову, яку відварила та начинила капустою. Сало в шоколаді зробила. Торт із підчеревини: вирізала круглий шматок із прожилками, "крем" - із перемеленого сала з часником. Дочка Софійка прийшла зі школи й попросила шматок торта. Одразу й не повірила, що він не солодкий. Чоловік сало коптив на фруктових гілках. Рецепт спецій для цієї страви Юра тримає в секреті.

- Торік купили кабана на 170 кілограмів, готову тушу привезли на свято. Піднімали вп'ятьох, - згадує 35-річний Юрій Захарчук.

Цього року вони вклали в підготовку до свята 3 тис. грн. Купили 18 кг сала. Решта грошей пішли на інші продукти, оздоблення, національні костюми.

О 13.25 родина виїжджає на центральну площу міста. Там зібралися близько 2 тис. людей.

Учасники конкурсу розставляють столи. На них домашня ковбаса, кров'янка, буженина, сало запечене, варене. Із салом: пироги, пончики, "рафаело", завиванці. Сало в шоколаді, копчене, мариноване. Картопля запечена, вареники зі шкварками. Свинячі вуха копчені. На одному столі - понад десяток видів бутербродів.

- Щось не видно нашого мера Миколи Наконечного, - каже Наталія. - Він ініціатор цього свята, завжди говорить, що Христинівка - це європейське місто.

14.00 журі з п'яти осіб, серед яких і мер, оглядає й оцінює роботи. За годину всі охочі починають куштувати. Гостей пригощають самогоном і наливкою. На столі Захарчуків 28 страв. Наталя подає бутерброди та шматки інших наїдків.

Городяни прийшли родинами, бабусі з онуками. Люди шикуються в черги. Молодь фотографується біля найоригінальніших страв. Беруть по кілька бутербродів. Усе приготоване розходиться за 2 год.

Починають Богатирські ігри. Восьмеро силачів тягають воза з мішками, носять лантухи, піднімають колоду, кидають гирі на відстань, перетягують канат і піднімають дівчат.

17.00. Оголошують підсумки конкурсу. Цього дня на площі в Христинівці виставили 200 страв. Мер вручає подарунки. За перші три місця - кухонну побутову техніку. Захарчуки за перше місце отримали хлібопічку Kenwood. Друге посіла корпорація "Украгротех", третє - команда міської ради.

Зараз ви читаєте новину «На святі приготували 200 страв із сала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути