понеділок, 03 квітня 2017 12:14
EMA

Банкомат не видав гроші? Обережно, це може бути шахрайством!

Банкомат не видав гроші? Обережно, це може бути шахрайством!
Кеш-треппинг - найбільш поширений вид банкоматного шахрайства в Україні

Без жодних підозр уводите ПІН-код, вказуєте необхідну суму, чуєте, як банкомат старанно рахує купюри, протягуєте руку і… нічого не отримуєте. "Технічний збій", – перше, що спадає вам на думку. Ви тихо чортихаєтеся, забираєте картку і йдете шукати, де зняти гроші. А за півхвилини до банкомата, від якого ви так безпечно відійшли, не з'ясувавши причину проблеми, підходить злодій і без зусиль дістає з отвору для отримання готівки відраховані для вас купюри. Виявляється, ніякого збою не було – ви просто натрапили на банкомат із кеш-трепінговим пристроєм. Що це? Звичайна пластикова чи металева планка-накладка зі скотчем – нехитре шахрайське приладдя, встановлене на отвір для отримання готівки, яке "захоплює" та утримує всередині приготовані до видачі купюри.

Кеш-трепінг – "захват готівки" у перекладі з англійської – найрозповсюдженіший вид банкоматного шахрайства в Україні. За даними Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА, яка за підтримки Державного департаменту США зараз реалізує у країні Національну програму сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків Safe Card, у 2016 році банками та банківськими клієнтами в Україні було виявлено 830 кеш-трепінгових накладок. На жаль, через необізнаність, поспіх та неуважність наші громадяни "віддають" шахраям – "ловцям готівки" в банкоматах немалі суми: у середньому сума втрат клієнта склала 1500 гривень. І це в той час, коли захиститися від кеш-трепінгу не так уже складно – варто лише дотримуватися двох правил.

Перше: починаючи роботу з банкоматом, знайдіть декілька секунд, щоб придивитися до отвору для отримання готівки. Якщо встановлено кеш-трепінговий пристрій, ви, можливо, помітите цей сторонній предмет. Зазвичай накладка не закріплюється щільно і хитатиметься, коли ви спробуєте її потягти.

Втім, часто самостійно виявити злодійський пристрій важко, тому – правило номер два (насправді головне!): ніколи не відходьте від банкомата, не з'ясувавши, чому він не видав вам готівку. Тим більше, якщо на екрані висвітилося повідомлення про те, що операцію було успішно завершено, а на мобільний прийшло sms-повідомлення про зняття коштів. Перевірте отвір для отримання грошей. Він закритий? (Тобто "шторка", яка піднімається, коли банкомат видає купюри, не піднялася). Ймовірно, ви натрапили на кеш-трепінговий пристрій. Посмикайте за пластинку. Варто також зазирнути в отвір – іноді захоплені гроші можна побачити через щілини.

Що робити? Негайно телефонувати в банк за номером, указаним на банкоматі, або за номером, який зазначено на зворотному боці вашої платіжної картки. Не відходячи від банкомата! Працівник банку за допомогою системи перевірить, чи точно не стався технічний збій, і розкаже, що вам робити далі.

Якщо ви не зателефонуєте в банк, а шахрай, дочекавшись, коли підете від банкомата, забере "захоплені" гроші, повернути вкрадене буде складно, адже система зафіксує вашу операцію зі зняття готівки як таку, що успішно відбулася. А в цьому випадку банк не несе відповідальності за те, що грошей ви так і не отримали.

Зараз ви читаєте новину «Банкомат не видав гроші? Обережно, це може бути шахрайством!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути