понеділок, 08 серпня 2016 13:09

Від зайвої ваги старіє мозок

 

Британські вчені дослідили, що мозок людей із зайвою вагою виглядає старіше. Про це повідомляють у журналі Neurobiology of Aging .

Вони спостерігали за станом нервової системи у струнких та не струнких людей. Дослідження показало, що мозкова тканина осіб із зайвою вагою виглядає на 10 років старше, ніж у людей того ж віку без зайвої ваги.

"Під час старіння наш мозок поступово зменшується в об'ємі, і в гладких людей цей процес чомусь йде швидше, ніж у людей з нормальною вагою. Ми не знаємо, чому це відбувається, і можемо тільки гадати, чи спричинює ожиріння прискорене "всихання" мозку або, навпаки, викликають ожиріння ті процеси, які змушують мозок старіти швидше", - заявила Ліза Ронан з Кембриджського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять головних гормонів молодості

Вчених цікавило, як дієтичні звички, стан метаболізму й інші речі, пов'язані з ожирінням і діабетом, впливають на швидкість старіння мозку та на схильність його клітин до смерті.

Вчені вивчали мізки зі МРТ-знімків 500 жителів Кембріджу віком від 20 до 87. Використовуючи дані магнітно-резонансного томографу, британські нейрофізіологи обчислювали обсяг білої речовини людей, товщину кори їх мозку і її площу у товстих і струнких людей. Потім порівнювали ці дані між собою.

 

Відмінності в структурі мозку почали з'являтися після 40 років життя. Мозок людей із надмірною вагою починав стрімко старіти і скорочуватися в обсягу. До 50 років його обсяг і будова відповідали вигляду мозку в струнких людей у 60 років.

Цей процес зачіпав білу речовину мозку, і майже не зачіпав кору, чия площа і товщина була приблизно однаковою як у товстих, так і у худих людей похилого віку.

Це означає, що когнітивні здібності та IQ товстих і худих людей в цій віковій категорії приблизно рівні один одному.

На думку Лізи Ронан, захист мозку людей від старіння може стати одним із головних завдань медицини наступних десятиліть. Адже населення Землі стрімко старіє та набирає зайву вагу.

Нагадаємо, що працювати у нічну зміну, на думку американських вчених, - смертельно небезпечно.

Зараз ви читаєте новину «Від зайвої ваги старіє мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути