Ексклюзиви
середа, 14 грудня 2016 14:40

Вчені винайшли, як подолати страх павуків

Вчені винайшли, як подолати страх павуків

Людям, які відчувають панічний страх під час зустрічі чи згадці про павуків, можна допомогти - заявляють японські та європейські вчені. Вони розробили метод лікування арахнофобії за допомогою гормональних препаратів.

Вчені з'ясували, коли людина бачить об'єкт свого страху, в її мозку активуються нейронні шляхи, що ведуть в "центр страху" мозку і передають сигнал про небезпеку. Це призводить до підвищеної збудженості людини. У тих, хто боїться павуків, МРТ показало наявність додаткового "зайвого" сигналу. Це призводить до того, що страх переростає в повноцінну паніку. Що сильніше людина боїться павуків, то сильніша активація цих зв'язків. У тих, хто павуків не боїться, цей шлях передавання інформації в аналогічних ситуаціях не працює.

Цей канал вчені пропонують відімкнути через гормональне втручання. Для цього достатньо прийняти 20 мг глюкокортикоїдів - гормонів наднирників. Відповідну статтю опублікували в журналі Neuropsychopharmacology, передає Life.ru.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, як побороти страх смерті

Щоб дослідити відмінності мозку арахнофобів і тих, хто не боїться павуків, дослідники запросили кілька десятків жінок, бо серед них набагато поширеніший страх цих членистоногих.

Жінкам показували фотографії павуків і одночасно з цим реєстрували активність їх головного мозку за допомогою функціональної МРТ.

Та у прийомі глюкокортикоїдів з метою заглушити страх павуків можуть бути й побічні дії. Тривалий їх прийом дає небажані побічні ефекти, інформації про яких у дослідників поки що немає.

Арахнофобія, або страх перед павуками - одна з найпоширеніших фобій, яка зачіпає значну частину людей.

Зараз ви читаєте новину «Вчені винайшли, як подолати страх павуків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути