вівторок, 15 листопада 2016 16:17

У Харкові створили унікальний каталог Чумацького шляху

У Харкові створили унікальний каталог Чумацького шляху

Група харківських астрономів на чолі з професором Харківського національного університету ім. Василя Каразіна Петром Федоровим завершила роботу над власним каталогом Чумацького шляху. Він розкриє таємницю руху зірок у просторі нашої галактики.

"Особливістю нашого каталогу є те, що він містить абсолютні власні рухи зірок. Це перший і поки що єдиний каталог з такою кількістю абсолютних власних рухів. Сьогодні є більші каталоги, але вони мають інше завдання - відтворювати ту систему відліку, у якій вони отримані", - розповів Федоров в інтерв'ю для ZN.UA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені відкрили галактику старих зірок

Науковець повідомив, що створений каталог реалізує нову систему відліку. Він містить приблизно таку ж кількість об'єктів, як і каталог "Гайя". Але на відміну від нього, він містить абсолютні власні рухи зірок, отримані зі спостережень із Землі, а телескоп "Гайя" виконує спостереження в космосі.

Новий каталог ХРМ-2 вже використовують для дослідження кінематики Чумацького шляху, що дозволить дослідити, як рухаються зірки під впливом гравітаційних сил. Якщо вивчити цю проблему, астрономи зможуть відповісти і на запитання "чому вони рухаються?".

Отримані результати мають фундаментальний характер, адже вони допоможуть вдосконалити супутникові навігаційні системи, оптимізувати розрахункові траєкторії руху тіл, як на Землі, так і в космосі, провести розвідку корисних копалин і навіть спрогнозувати землетрус.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові створили унікальний каталог Чумацького шляху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути