вівторок, 07 лютого 2017 16:11

Українець винайшов механізм компенсації органів чуття

Українець винайшов механізм компенсації органів чуття
facebook.com

Вчений Антон Філіпчук з Кривого Рогу зробив дослідження у сфері нейронауки. Результати використають для покращення якості життя людей, які втратили зір чи слух. Зони мозку, які відповідають за відчуття, комунікують між собою ще до нашого народження.

Про це повідомляє видання Nature Оmmunications.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паралізовані пацієнти зможуть спілкуватись

Мозок мишей знає про наявність вад зору чи інших органів чуття ще до народження. Він може запустити механізми компенсації до першого контакту з навколишнім світом.

За допомогою техніки флуоресцентного кальцію, молекулярної біології та генетики, вчені відкрили феномен сигналів, які розповсюджуються між сенсорними ядрами таламуса, комунікуючи різні сенсорні системи між собою без фактичного сенсорного досвіду. Якщо одна з сенсорних систем пошкоджена до народження, кальцієві хвилі у таламусі запускають процес адаптації неушкоджених відчуттів ще під час ембріонального розвитку.

Уже 4 роки Антон Філіпчук вивчає ембріональний розвиток сенсорних систем в Інституті нейронаук іспанського міста Аліканте. Раніше нейронаука базувалася на тому, що розвиток зон кори головного мозку, які відповідають за органи чуття - зір, слух і тактильні відчуття - відбувається після народження під час взаємодії з навколишнім середовищем.

Автори дослідження наголошують, що його результати відкривають нові перспективи для можливості покращення якості життя пацієнтів з втратою органів чуття.

Зараз ви читаєте новину «Українець винайшов механізм компенсації органів чуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути