вівторок, 06 грудня 2016 12:44

Українці допомогли туркам запустити ракету в космос

Українці допомогли туркам запустити ракету в космос

Вчора Міністерство оборони Туреччини запустило у космос свою розвідувальну ракету-супутник з українським двигуном.

"5 грудня 2016 року о 15:51 за київським часом з космодрому "Куру" у французькій Гвіані успішно стартувала ракета-носій легкого класу "Вега" із супутником спостереження Міністерства оборони Туреччини Göktürk-1", - повідомляє прес-служба Кабміну.

Завдяки україно-європейському супутнику Збройні сили Туреччини отримуватимуть знімки поверхні Землі великої роздільної здатності.

"Маючи можливість сканувати поверхню Землі й отримуючи знімки з роздільною здатністю до півметра, ми зможемо використовувати супутник для вирішення широкого спектра питань, починаючи з оцінення збитку природних катаклізмів до прогнозу врожаю", - заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який спостерігав за стартом у прямому ефірі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли Земля стане перенаселеною

Супутник створили італійська компанія Telespazio і французька - Thales Alenia Space. Його носій - ракету класу "Вега" сконструювали спільно європейське (ESA )та італійське (ASI) космічні агентства. Маршовий двигун РД-843 для 4-го ступеня ракети-носія виготовили українські фахівці. Розробили двигун у Конструкторському бюро машинобудівного заводу "Південний", а виготовили на Південному машинобудівному заводі ім. Макарова. Ці світові центри ракетно-космічної науки та технологій, розташовані у Дніпрі, повідомляють у Державному космічному агентстві України.

Цей пуск - другий за 2016 рік. У вересні у французькій Гвіані запустили таку ж ракету "Вега" з українським двигуном. Носій вивів на орбіту чотири супутники SkySat оператора Terra Bella, що належить Google, передало Європейське космічне агентство.

Зараз ви читаєте новину «Українці допомогли туркам запустити ракету в космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути