вівторок, 08 листопада 2016 13:02

У школах та університетах стартує конкурс з української мови ім. Петра Яцика

9 листопада у День української мови та писемності традиційно відбудеться відкриття XVII Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика. Цьогоріч естафету відкриття конкурсу від Полтавщини приймає Київщина. Вона минулого року показала найвищі результати серед знавців мови з усіх областей. Церемонія відкриття відбудеться у Білій Церкві на сцені Будинку органної і камерної музики. Передбачена концертна програма.

Автор: Прес-служба "Ліги українських меценатів"
 

"Мета конкурсу — підняти престиж української мови", — говорить Михайло Слабошпицький. Він є виконавчим директором благодійного фонду "Ліга українських меценатів" — організатора мовного марафону. Конкурс із української мови ім. Петра Яцика відбувається за підтримки Міносвіти України.

"Наше основне завдання — не пошук лінгвістичних геніїв, а масовість учасників, патріотичне виховання і будівництво української нації. Ми розуміємо, що конкурс не розв'яже усіх мовних проблем. Але він позитивно впливає на мовну ситуацію в Україні. Таких заходів, спрямованих на піднесення соціального престижу державної мови в Україні, має бути більше", – переконаний Слабошпицький.

У міжнародному мовному марафоні беруть участь школярі, студенти, учні військових та професійно-технічних навчальних закладів. Конкурс проходить у чотири етапи: шкільний, районний, обласний і загальноукраїнський. Окрім цінних подарунків та дипломів, переможці, а також вчителі та викладачі, які їх підготували, щороку отримують грошові винагороди (від 2 до 7 тис. грн). Стипендії президента України отримують переможці, що посіли перші місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОН закликає педагогів використовувати українську мову

Переможців конкурсу визначає журі. Його очолює професор, директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко. Головою наглядової ради конкурсу є мовознавець, член Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ірина Фаріон.

Конкурс започаткований канадським бізнесменом і меценатом Петром Яциком. Він народився в Україні та виїхав у часи Другої світової війни. Перший мовний марафон відбувся 2001 року за його кошт. Також Петро Яцик був першим меценатом багатотомної "Енциклопедії українознавства". Він пожертвував $15 млн на видання англійською мовою "Історії Україні-Руси". Благодійник став одним із фундаторів Інституту українських студій Гарвардського університету, засновником центру досліджень історії України при Альбертському університеті в Канаді та Освітньої фундації ім. Петра Яцика.

Автор: Прес-служба "Ліги українських меценатів"
 

Головним меценатом конкурсу є "Фармацевтична фірма "Дарниця". Голова наглядової ради фірми Володимир Загорій очолює "Лігу українських меценатів". Також участь у фінансуванні мовного марафону беруть представники української діаспори: Фундація ім. Івана Багряного (США), Союз українок Австралії, Фундація українських студій Австралії, крайові управи ветеранів Української дивізії "Галичина" з Австралії, США та Канади. І благодійники: Юлія Тимошенко, Ірина Фаріон, Леся Ткач з Австралії, Ольга та Юрій Татарки з США та інші.

За останні роки кількість учасників конкурсу сягала 5 млн людей, які представляли понад 20 країн світу.

У жовтні 2010 року міністр освіти і науки України Дмитро Табачник підписав указ, яким ліквідував Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. Це рішення не підтримала українська інтелігенція та письменники Дмитро Павличко, Михайло Слабошпицький, Іван Дзюба, Павло Мовчан, Марія Матіос, Василь Шкляр та інші. Вони написали відкритого листа до президента Віктора Януковича з вимогою скасувати рішення міністра освіти.

Зараз ви читаєте новину «У школах та університетах стартує конкурс з української мови ім. Петра Яцика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі