четвер, 01 грудня 2016 16:17

Стипендія має бути як мінімальна зарплата - експерт

Стипендія має бути як мінімальна зарплата - експерт

Стипендії для студентів зростуть з наступного року, повідомили у Міносвіти. Найменша стипендія в університетах буде 1100 грн. Відмінники отримуватимуть 1600 грн. Для цього Кабмін виділив 5,82 млрд грн. Для порівняння, 2016 року на стипендіальні виплати дали на 576 млн грн менше - 5,24 млрд грн.

Але отримуватимуть ці гроші лише ті студенти, які лідируватимуть у рейтингах успішності, а не просто "хорошисти".

- Я думаю, підвищення стипендій на якість освіти не вплине. Все залишиться без змін, - каже Gazeta.ua Єгор Стадний, експерт із питань вищої освіти аналітичного центру CEDOS. Він розповідає про переваги і недоліки такого рішення.

Чи буде зацікавлення вчитися, а не працювати, у тих студентів-хорошистів, які не матимуть стипендії?

- Зацікавлення буде. Але в нашій державі ніколи нічого по-чесному не було. Хто раніше міг отримувати підвищену стипендію, за рахунок певних кроків - скажімо так, проплачених - той робитиме це і зараз. Хто хоче отримувати стипендію, той отримає. Але яким шляхом?

Якого результату очікує влада, приймаючи таке рішення? Скоротити витрати?

- Так, це елементарна економія. Ніхто не турбується про викладачів, про якість освіти, фінансування освіти, про обладнання тощо. Влада займається не тими питаннями. Доки в нас не буде незалежних гілок влади, система не зміниться.

Взагалі, вони не з того кінця почали. Не треба підвищувати стипендії та їх скорочувати. Якщо ми йдемо в Європу, то треба насамперед створити такі умови, щоб стипендія була не потрібна, а потім її скасовувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стипендії будуть нараховувати по-новому

Чому студенти-інженери й математики отримуватимуть майже на тисячу гривень більшу стипендію?

- Це логічно, що інженери отримуватимуть більше грошей. Вони повинні отримувати більше. Гуманітарні науки - це одне. А точні та інженерні науки - зовсім інше. Нашій державі потрібні фахівці таких спеціальностей. Вони будують нашу державу. Країні потрібне молоде покоління, яке б навчалось і працювало в Україні, сприяючи її розвитку. А не шукало підробіток деінде не за спеціальністю.

Якою має бути модель нарахування стипендій у нинішній економічній ситуації в Україні?

- Студент - це доросла людина з відповідними потребами. У будь-якому випадку він має отримувати стипендію, не меншу за прожитковий мінімум. Більшість студентів зараз на роботах. А так не має бути. Я вважаю, що стипендія має бути як мінімальна зарплата.

Тобто коли студент біжить після пар, а то і замість лекцій, працювати, це неправильно?

- Навчання - це, по суті, та ж робота. А у нас, виходить, студент має заробляти гроші, щоб ходити на роботу? Це нелогічно.

За яким принципом дають стипендії в розвинених країнах?

- Там зовсім інша система. Навчання якісніше, дорожче, ніж у нас. Там на навчання відкладають кошти багато років. Але знають, що отримавши диплом, вони матимуть пристойну роботу за спеціальністю і з гідною зарплатою. У нас диплом має кожен другий чи, скоріше, перший. Але яка з нього користь, коли працюють не за своєю професією?

Зараз ви читаєте новину «Стипендія має бути як мінімальна зарплата - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути