середа, 30 листопада 2016 16:17

Стало відомо, завдяки чому люди мають гострий зір

Японські вчені з'ясували, що гарний зір у людей розвинувся через необхідність розпізнавати змій. З прадавніх часів їх вважають найнебезпечнішими ворогами приматів.

Науковці Нагойського університету в Японії показували 20 добровольцям з відмінним зором серію зображень тварин чотирьох категорій: змій, птахів, кішок і риб. Обриси тварин на картинках переводили в чорно-білий формат і "зашумлювали" з інтенсивністю від 0 до 100%, щоб тварини ставали непомітними на зображенні. Людям показували картинки серіями, від максимально "зашумленого" до первісного зображення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із розплідника втекли двісті небезпечних змій

Виявилося, що людина здатна розпізнати зображення змії за 15 мілісекунд, тоді, як зображення будь-якого іншого потенційного ворога розпізнає за 25 мілісекунд, пише naked-science. Піддослідні розпізнавали змій набагато ефективніше і швидше, ніж решту тварин - вже на 7-му зображенні, де "зашумлення" становило 56%.

 

Це пояснюють тим, що коли людина бачить змію, в її мозку відбувається дуже інтенсивна реакція нейронів таламуса. Він відповідає за збір, аналіз і передавання до кори мозку важливої сенсорної інформації.

Раніше вчені заявили, що найнебезпечнішими тваринами для людини є прісноводні равлики. Вони вбивають близько 10 тис. людей щорічно. Ці равлики - носії тропічного паразитарного захворювання - шистосомозу. Він зумовлює ураження органів, яке прогресує. Без належного лікування це загрожує летальним результатом.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, завдяки чому люди мають гострий зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути