понеділок, 16 січня 2017 13:54

Первісток у родині хворіє частіше - вчені

Первісток у родині хворіє частіше - вчені

Американські вчені з Університету штату Техас дослідили дані про здоров'я 400 тис. дітей. Виявилося, перша дитина в родині схильна частіше хворіти.

Окрім того, первістки на 7% частіше страждають серцево-судинними захворюваннями. А діагноз ожиріння первонароджені отримують на 5% частіше, ніж інші діти.

Виявили, первістки мають більші проблеми з високим тиском.

Таку тенденцію пояснюють нав'язливою турботою батьків, які ще не навчилися правильно поводитися з малюками. Молоді тата й мами приділяють первісткам стільки уваги, яка іноді буває обтяжлива, переконані науковці. На думку фахівців, це призводить до безлічі проблем - від ожиріння до підвищеного дієтичного жиру й високого кров'яного тиску, передає hitech-news.

Крім того, первістки мають вищі шанси стати "спадкоємцями" генетичних проблем.

Також старші діти часто страждають від завищених вимог своїх батьків. Вони "повинні" втілити всі мрії батьків, які ті здійснити не змогли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували норму фізкультури для здоров'я

Але фахівціі виявили й переваги первородства. Наприклад, перші діти в сім'ї на 13% рідше починають палити. Вони відрізняються вищим зростом і міцнішою статурою, ніж молодші.

Первістки роблять успішнішу кар'єру, а їхнє психічне здоров'я часто стабільніше й краще.

Нідерландські вчені з Вільного університету в Амстердамі з'ясували, що старші діти в родині мають вищий рівень IQ, ніж молодші.

Науковці дійшли висновку, розумові здібності дітей прямо пропорційно залежать від того, якими за рахунком вони народилися в своїй родині. Найвищі показники IQ у дітей, в яких немає старших братів і сестер, далі йдуть діти з однією старшою дитиною в сім'ї. Результати дітей із двома чи більше старшими братами й сестрами - найнижчі, заявили експерти.

Первістки отримують більше батьківської уваги, що стимулює їхній розвиток, особливо на ранньому етапі життя, пояснюють науковці. Але американські психологи з університету Огайо заявляють, розум дитини залежить не від черговості народження, а від віку матері і її IQ - що молодша мама, то нижчі розумові здібності її дітей.

Раніше вчені встановили, молодші діти в сім'ях, де більше однієї дитини, частіше починають рано палити, пити, вживати марихуану й займатися сексом.
Зараз ви читаєте новину «Первісток у родині хворіє частіше - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути