понеділок, 15 лютого 2021 12:28

Дослідники натрапили на унікальну знахідку під льодовиком

Учені виявили живі організми під антарктичним шельфовим льодовиком на глибині 900 м. На таку знахідку вони натрапили на південному сході моря Уедделла.

Дослідники хотіли дістати керн осаду з морського дна. Але зразки так і не змогли отримати, оскільки натрапили на підводний валун, інформує The Guardian.

Автор: The Guardian
  Дослідники натрапили на унікальну знахідку під льодовиком
Дослідники натрапили на унікальну знахідку під льодовиком

Кадри з відеокамери, яку опустили до свердловини, показали, що на поверхні підводного валуна росли живі організми.

"Це досить дивно. Ми б ніколи не взялися за пошуки подібного життя, оскільки навіть не могли припустити, що вона існує", - говорить морський біогеограф з Антарктичної служби Великої Британії Г'ю Ґріффітс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Марсі знайшли паливо

Під час досліджень морської флори та фауни Антарктиди вже виявляли деякі дрібні організми. Йдеться про риб, хробаків і медуз, які мешкали під шельфовими льодовиками. Але вперше вчені знайшли "стаціонарні" організми, які змушені харчуватися лише тим, що пропливає повз.

Автор: The Guardian
  Дослідники натрапили на унікальну знахідку під льодовиком
Дослідники натрапили на унікальну знахідку під льодовиком

На знімках підводного валуна видно, що на ньому мешкають як мінімум 2 типи губок. Одні мають довге стебло, що переходить у капелюшок. На скелі ростуть також інші організми, які можуть виявитися трубчастими хробаками або стебельчатими черепашками.

Ізольоване скупчення валунів розташоване в 500 м під основою шельфового льодовика і в 260 км від найближчої відкритої води.

"Це безумовної найвіддаленіше місце проживання під шельфовим льодовиком. Ці організми кріпляться на камені і харчуються лише в тому випадку, якщо щось пропливає повз. Було справжнім шоком знайти їх там, але ми не можемо досліджувати організми через їх розташування. Ми навіть не знаємо, чи є знайдені організми новим видом. Вони безумовно живуть в найважкодоступнішому і найнесподіванішому місці", - сказав Г'ю Ґріффітс.

Астронавту вдалося зафіксувати природнє явище, яке має назву сироко. Він це зробив на борту Міжнародної космічної станції.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники натрапили на унікальну знахідку під льодовиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути