понеділок, 05 грудня 2016 15:54

8 винаходів, які зроблять людину сильнішою в 10 разів
7

Український студент Антон Головаченко створив перший в Україні екзоскелет - UniExo. Він покликаний допомогти людям з паралічем кінцівок або переломами.

Створювати екзоскелети розпочали у 1960-х. Першопроходцями стали американці, які на замовлення Міноборони США мали придумати металічний механізований костюм для збільшення сили солдат. Але спроби закінчилися провалом. Минуло більш як 50 років, сьогодні у світі є до десятка досконалих версій екзоскелета.

Gazeta.ua пропонує підбірку найцікавіших екзоскелетів.

ReWalk

Екзоскелет ReWalk - це дітище ізраїльського інженера Аміта Гоффера, засновника Argo Medical Technologies. Після аварії на квадроциклі він опинився в інвалідному візку. Щоб змогти рухатися, інженер 1997 року почав працювати над екзоскелетом. 2011-го науковець представив широкому загалу своє творіння - ReWalk.

Це моторизований пристрій, який "одягають" на одяг. Закріплюють спеціальними скобами і ременями, обмотаними навколо плечей і талії. Система важить близько 23 кг. Працює на базі Windows і має режими: йти, сидіти, стояти, спускатися і підніматися. Пристрій живиться від акумулятора. Міститься разом із комп'ютером у заплічному рюкзаку і розрахований на 3,5 год. автономної роботи.

2014-го такий екзоскелет почали використовувати комерційно. Його вартість - $70 тис.

 

XOS

2010 року компанія Raytheon створила екзоскелет XOS 2 - другого покоління. Костюм призначений перкдусім для військових логістів, яким потрібно переносити важкі вантажі. Він дозволяє операторові піднімати предмети до 91 кг без жодних зусиль і важить близько 70 кг. Екзоскелет також дозволяє людині розбивати цегляні стіни і перебивати дерев'яні бруси. Проте пристрій працює, лише коли підключений до автономного джерела енергії.

 

TALOS

Ще одне витвір американської оборонної промисловості - військовий екзоскелет TALOS. Це броньований костюм, який не тільки захищає солдата від куль і осколків, але також дозволяє легко і швидко пересуватися з вантажем до 45 кг. За допомогою TALOSа військові матимуть більше шансів вижити під час бойових дій. У костюм вбудована система турботи про здоров'я бійця. Безліч датчиків відстежують фізичний стан солдата, а система надувних манжетів дозволить в автоматичному режимі зупиняти кровотечу при пораненні.

Остаточну версію екзоскелета візьмуть на озброєння армії США 2018 року.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студент хотів допомогти своїй бабусі, а створив інноваційний винахід для людства

HAL

Японський екзоскелет HAL компанії Cyberdyne призначений для людей з обмеженими можливостями. Його розробляли й удосконалювали в Університеті Цукуби протягом 20 років. Презентували 2011-го. Костюм важить близько 10 кг.

HALом управляють мозкові хвилі людини. Безліч різних датчиків зчитують біоелектричні сигнали нервів і м'язів, що виходять з мозку, і приводять костюм у рух. Також він дозволяє збільшити силові можливості людини в 10 разів.

Зараз HAL активно впроваджуєть у медичну систему Японії та Європи.

 

Mobile Suit

Інженери з Університету Цукуба розробили костюм Mobile Suit спеціально для ліквідації наслідків аварії на Фукусімі. В основі цього екзоскелета лежить згаданий вище HAL. Костюм не тільки збільшує сили, але й захищає від радіоактивного пилу і рятує від перегрівання.

 

Honda Exoskeleton Legs

Зручний і модерний пристрій для пересування представив автоконцерну Honda. "Екзоскелетон Легс" створений тільки для цивільного призначення, важить 6,5 кг.

 

ЕкзоАтлет

2011 року розробки екзоскелета почали в Росії за ініціативи Міністерства надзвичайних ситуацій. ЕкзоАтлет існує в кількох версіях. Одна призначена для військових і рятувальних операцій. Може збільшувати силу людини, дозволяючи без проблем піднімати і переносити предмети вагою до 200 кг. Інша - для медичного застосування у немічних і хворих людей.

Вартість ЕкзоАтлета зараз становить 1,5 млн рублів, але до 2018-го планують її знизити - до 700 тис. рублів.

 

Цього року іспанські вчені створили перший у світі екзоскелет для дітей. Він розроблений компанією Marsi Bionics і призначений для допомоги дітям від 3 до 14 років зі спінальної-м'язовою атрофією. Екзоскелет складається з протезів, які прикріплюються ременями до ніг і тулуба дитини. Оснащений двигунами, датчиками, контролерами руху і акумулятором на п'ять годин автономної роботи. Каркас виконаний з титану й алюмінію, а вага його становить 12 кг. Зараз екзоскелет проходить доклінічні випробування. Планують, що він використовуватиметься в реабілітаційних центрах та дозволить деяким дітям вперше стати на ноги, а також уникнути розвитку сколіозу.

Зараз ви читаєте новину «8 винаходів, які зроблять людину сильнішою в 10 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути