понеділок, 20 червня 2011 20:04

Зволікання із збалансуванням бюджету може дуже дорого коштувати Україні - експерт

Зволікання із збалансуванням бюджету може дуже дорого коштувати Україні - експерт

Україна має на прикладі Греції зрозуміти, що зволікання із збалансуванням бюджету може дуже дорого коштувати. Так вважає старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "CASE-Україна" Володимир Дубровський, 48 років.

"Звісно, в Україні не така катастрофічна ситуація, як сьогодні в Греції і в нас ще є певний час. По друге, в Україні проблеми з дефіцитом прив'язані не тільки до надмірної соціальної сфери, але й багатьма іншими факторами: зловживання на державних закупівлях, монополізація ринків та інші. Тому Україні треба робити висновки, що реформи потрібні, але ці реформи можуть дещо відрізнятися від тих, що робляться в Греції. Подекуди, звісно,  це буде затягування пасків", - зазначив він.

На його думку, глибинні причини цієї фази кризи — популізм.

"Причина глобальної кризи також популізм. Криза виникла, бо багаті країни довгий час жили краще, ніж могли собі дозволити, адже вони жили в борг. Їм, на жаль, дуже важко від цього відмовитись. Тепер людям в багатьох країнах пояснюють, що будемо жити по можливостях. Утім, необхідно ще й самим подавати приклад. На Заході еліти спочатку починають відмовитись від своїх привілеї, а потім звертаються до народу про те, щоб люди затягували паски. У нас навпаки. Еліта демонстративно розкошує, а від людей вимагають затягування пасків, а так не буває? Це традиції середньовічної феодальної монархії. Звичайно, така еліта не викликає довіри й не може проводити політику затягування пасків", - сказав Дубровський.

"Інше річ реформи. Скорочення витрат  - це не реформа. Реформа це перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи, від непрозорої до прозорої системи державних закупівель. Оце реформи. Щоб їх зробити, треба більше креативності й політичної волі. Без таких реформ затягування пасків тимчасовий захід, який пом'якшують ситуацію на певний час. В наш умовах, мабуть, й в умовах Греції це вивільнення підприємництва, дерегуляція, створення умов для бізнесу. Це збільшує суспільне багатство, тоді виникає менше потреб для затягування пасків", - підсумував економіст.

Нагадаємо, Міністри фінансів країн єврозони відклали до липня ухвалення остаточного рішення про надання Греції чергового траншу екстрених кредитів від Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 12 млрд євро.

Зараз ви читаєте новину «Зволікання із збалансуванням бюджету може дуже дорого коштувати Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути