четвер, 11 грудня 2014 13:42

Журналісти опублікували текст "шокової терапії" від Мінфіну

Журналісти опублікували текст "шокової терапії" від Мінфіну
Міністр фінансів Наталія Яресько. Фото: korrespondent.net

Міністерство фінансів України підготувало пропозиції для оптимізації державного бюджету, які дозволять заощадити майже 500 мільярдів гривень.

Текст документу, котрий рекомендує зміни до законодавчих актів України, указів президента і уряду, оприлюднили журналісти редакції  DT.UA.

З метою скорочення видатків бюджету Мінфін пропонує внести зміни в законодавство, що регулює гуманітарну сферу, сферу державного управління, пенсійне забезпечення, соціальне страхування, роботу органів прокуратури і армії.

Зокрема, пропонується внести чотири зміни до Конституції України. Так, в основному законі рекомендують прописати скорочення кількості народних депутатів з 450 до 150. На зменшенні кількості народних обранців можна зекономити  424 млн грн, підрахували в Мінфіні.

Ще одна вірогідна зміна до Конституції - зменшення обов'язкового терміну навчання в школі з 11 до 9 років. Зазначають, що нині діти в Україні закінчують школу в 17-18 років в той час, як в Ізраїлі, Білорусі, Австрії, Японії - обов'язкове навчання до 15 років, у Франції, Італії, Нідерландах, Канаді - до 16 років, у Грузії - до 12 років.

Пропонують також вилучити норми основного закону щодо безкоштовної освіти і медицини, а також заборони скорочення мережі закладів.

Як наголошується в документі, реалізація пропозицій Мінфіну "сприятиме уникненню вишукання додаткових витрат бюджету в 2015 році в обсязі близько 496,9 млрд грн, джерела покриття яких відсутні, забезпечить економію державних коштів в обсязі близько 27,1 млрд грн, а також збільшить дохідну частину бюджету на суму близько 0,9 млрд грн, що гарантуватиме часткове збалансування бюджету".

Зараз ви читаєте новину «Журналісти опублікували текст "шокової терапії" від Мінфіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути