середа, 01 червня 2011 21:13

Зона вільної торгівлі з ЄС знищить сільське господарство в Україні - російський експерт

Зона вільної торгівлі з ЄС знищить сільське господарство в Україні - російський експерт

Відомий російський економіст, керівник компанії експертного консультування "Неокон" Михайло Хазін впевнений, що створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС знищить сільське господарство в Україні.

Про це він заявив в ході експертного опитування Інституту Горшеніна.

"Потрібно розуміти: у Євросоюзу вільний кордон з Туреччиною. Тобто, фактично, якщо Україна вступає в ЗВТ з Європою, то вона закриває своє сільське господарство взагалі як вид, - сказав Хазін. - Тому, як тільки Україна створить ЗВТ з ЄС, відбудеться дві події: перше - в Україні зникне сільське господарство, як воно зникло в Болгарії, а по-друге - Росія закриє свої кордони. Росії не потрібні безмитні турецькі товари на своїй території. І що тоді буде продавати Україні - я взагалі не розумію, тому що те, що їй запропонувала Європа в якості обов'язкових квот, це сльози: кілька сот тисяч прокату при тому, що Україні виплавляє мільйони тонн - це несерйозно. Я вважаю, що для української економіки це - катастрофа".

За словами економіста, після створення ЗВТ кордони між Україною і Росією "будуть дуже жорсткі".

"Подібні процеси вже почалися: між Казахстаном і Киргизією стали робити кордон, де його зроду не було, тому що Киргизія не знаходиться в Митному союзі. І, відповідно, Киргизія тут же попросилися до МЗ, - сказав російський експерт. - Грубо кажучи, сьогодні для більшої частини громадян, що проживають на території Росії, України не чужа. Але якщо Україна стає частиною Євросоюзу з точки зору зони вільної торгівлі - тут волею-неволею ми починаємо до неї підходити як до частини Євросоюзу. Ні про які преференції, що виходять з якихось історичних особистих відносин, більше мови не буде".

Нагадаємо, Митний союз Росії, Білорусії і Казахстану вирішив застосовувати на своїй території ряд захисних заходів у зовнішній торгівлі, які, зокрема, торкнуться України.

Зараз ви читаєте новину «Зона вільної торгівлі з ЄС знищить сільське господарство в Україні - російський експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути