субота, 02 березня 2013 21:00

Заборона валютних депозитів є ініціативою уряду та НБУ - експерт

Заборона валютних депозитів є ініціативою уряду та НБУ - експерт
Фото: fonda.com.ua

Законопроект про заборону українським банкам залучати вклади у валюті може бути ініціативою не народного депутата від фракції Партії регіонів Євгена Сігала, а Національного банку України (НБУ) і уряду.

Таку думку висловив директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін в ефірі Першого ділового каналу.

"Якщо ми говоримо про необхідність кроків з дедоларизації економіки, то це необхідно робити. Однак з використанням інструментів і механізмів, які не підривають довіру населення до національної валюти. Я переконаний, що законопроект, який поданий народним депутатом Сігалом, насправді не є його ініціативою, оскільки він є продовженням напрямків політики, які були озвучені Національним банком в останні півроку: це й паспортизація валютообмінних операцій, і спроба заборонити прогноз валютних курсів, і спроба посилення валютообмінних операцій з виведенням їх з обмінників і переведенням в банківську систему. Те, що зараз відбувається, більше схоже на тестування Національним банком і урядом грунту максимально можливих ходів щодо жорсткості ходіння іноземної валюти в Україні", - сказав Баронін.

За його словами, населення не довіряє владі більше, ніж банківській системі.

"На мій погляд, те, що населення різко збільшило обсяги заощаджень в доларі, особливо після різкої ревальвації гривні з подальшою девальвацією в 2009 році, відображає недовіру навіть не стільки до банківської системи, скільки до політики держави у сфері економіки та банківської системи", - зазначив Баронін.

Зараз ви читаєте новину «Заборона валютних депозитів є ініціативою уряду та НБУ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути