середа, 20 лютого 2013 14:52

Заборона секонд-хендів підірве купівельну спроможність третини українців - експерт

Заборона секонд-хендів підірве купівельну спроможність третини українців - експерт
Фото: radiosvoboda.org

Закон про "Про заборону оптової та роздрібної торгівлі, крім комісійної, уживаних текстильних виробів, одягу та взуття" не приймуть.

Таке переконання у коментарі Gazeta.ua висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

За його словами, заборона секонд-хенду спричинить лише подорожчання товару.

"Ринок секонд-хенду - для бідних верств населення. Це підірве купівельну спроможність щонайменше третини населення країни. Окрім цього, заборона на імпорт секонд-хенду суперечить принципам зони вільної торгівлі з ЄС. Тому секонд-хенд подорожчає, але не зникне з ринку. Закон в такому вигляді не приймуть. Такі заходи в українській торгівлі ніяким чином не допоможуть легкій промисловості. З початку 90-х все робилося для того, щоб її знищити. Зараз треба починати зі стимулювання ринку легкої промисловості, здешевлювати кредитні ресурси для українських підприємств легкої промисловості, здійснювати якомога більше державних закупівель", - сказав Новак.

В Асоціації секонд-хенду відмовились детально коментувати новий законопроект.

"Якщо приймуть закон, у нас будуть додаткові проблеми на митниці", - сказав заступник голови асоціації Павло Кулик.

Нагадаємо, що 18 лютого народний депутат від фракції "Батьківщина" Віталій Немілостівий зареєстрував законопроект "Про заборону оптової та роздрібної торгівлі, крім комісійної, уживаних текстильних виробів, одягу та взуття" № 2320.

У пояснювальній записці до законопроекту автор зазначає, що необхідність прийняття законопроекту обгрунтовується тим, що все більше і більше відбувається перенасичення внутрішнього ринку вживаним одягом і взуттям.

Ідею обмеження секонд-хенду в Україні вже обговорювали в уряді в 2011 році, в рамках створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Ідея заборонити його імпорт викликала масові протести. Таким чином, як можливий вихід із ситуації обговорювалася ідея введення entry price (встановлення ввізних цін) на такий товар.

Зараз ви читаєте новину «Заборона секонд-хендів підірве купівельну спроможність третини українців - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути