пʼятниця, 19 серпня 2011 20:32

Заборона кредитів у валюті не змінила би ринок суттєво - банкір

Заборона кредитів у валюті не змінила би ринок суттєво - банкір

Кредитний ринок України істотно не змінився б, якби президент Віктор Янукович не наклав вето на закон про заборону валютного кредитування.

Таку думку висловив заступник голови правління роздрібного бізнесу Першого українського міжнародного банку Дмитро Крепак у ефірі Першого ділового каналу.

"У 2008 році валютне кредитування було, з одного боку, заборонене, а з іншого - були введені економічні важелі, які не сприяли валютному

кредитування для фізичних осіб - це було резервування. Згодом заборону було знято, а резервування залишилося ... Фактично банки не кредитують

фізичних осіб у валюті з 2008 року. Тому цей закон не змінює ситуацію, яка склалася на ринку, а формалізує те, що було зроблено раніше", - сказав банкір.

Крім того, він також виділив позитивні та негативні сторони заборони на валютне кредитування.

"До плюсів належить зменшення валютного ризику. Якщо ми подивимося на результати кризи, то 27% іпотеки в кризу стало безповоротною. До кризи 2008 року цей показник становив приблизно 2-3%. Можна припустити, що близько 20% неповернення іпотеки було пов'язане з девальвацією гривні та з тим, що кредити видавалися у валюті", - зазначив Крепак.

"Що стосується мінусів ... Я не згоден з думкою експертів, які говорять про те,що заборона валютного кредитування позначиться позитивно на інфляції. Заборона валютного кредитування стосується переважно іпотеки. Кредити на автомобілі, беззаставні готівкові кредити видаються у гривні чудово через свій невеликий розмір. Проблема з іпотекою виникає через її великий розмір", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Заборона кредитів у валюті не змінила би ринок суттєво - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути