вівторок, 15 липня 2014 10:07

За кілька місяців буде нова хвиля відтоку депозитів - експерт

За кілька місяців буде нова хвиля відтоку депозитів - експерт
фото: www.novostimira.com.ua

Українці сплачуватимуть податок за депозити. Це рішення минулого тижня прийняла Верховна рада, внісши зміни до законодавчих актів закону "Про банки й банківську діяльність України".

"Це призведе до відтоку депозитів у найближчі місяці. І питання не так в його розмірі як у самому факті, адже люди несуть гроші у банк, щоб отримувати за ними прибуток, а не витрачати, - вважає Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. - Звісно, відсоток на дохід від депозитів не перекриває нарахованих відсотків, проте вони могли б бути меншими".

Економіст вважає, що відсоткову ставку на депозити потрібно піднімати поступово, щоб відтік вкладів різко не зменшувався.

"Цей податок у теперішній економічні ситуації потрібен. Він є й в багатьох інших країнах. Проте починати оподатковувати депозити потрібно було із 5 відсотків, це було б майже не відчутно. Потім ввести 10 відсотків податку й через деякий час — 15 відсотків".

Податок на дохід за депозитами є у Німеччині, Швейцарії та інших країнах. У Німеччині із вкладників вираховують 50% від доходу, в Швейцарії — 65%.

"Окрім відсоткової ставки податку, ще важливо адміністрування цього податку. Що простіше воно буде, то краще для нашої економіки. Зараз обрали оптимальний варіант відрахувань, коли щоб відрахувати податок не потрібно йти в податкову. Його автоматично бере банк."

Зараз ви читаєте новину «За кілька місяців буде нова хвиля відтоку депозитів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути