четвер, 30 січня 2014 12:33

З прилавків українських магазинів зникає імпортна ковбаса

З прилавків українських магазинів зникає імпортна ковбаса
Імпорт ковбасних виробів в Україну скоротився майже на 30%. Фото: yatran.com

Україна в січні-листопаді минулого року скоротила імпорт ковбасних виробів майже на 30%, а їх експорт - на 3%.

Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

За січень-листопад минулого року в Україну було ввезено 0,9 тис. тонн м'ясо-ковбасних виробів, на загальну суму $5,5 млн.

Помітно змінилася географія імпорту: якщо у 2012 році половина ковбасних виробів надходила з Білорусі, то в минулому році більше ковбасних виробів було імпортовано з країн Європейського Союзу, таких як Італія, Іспанія, Польща, Словаччина. Імпорт з Білорусі становив лише 13% від загальної кількості ввезеної ковбасної продукції.

Експорт м'ясо-ковбасних виробів за одинадцять місяців минулого року склав 1,3 тис. тонн, що в грошовому вираженні становить $5,6 млн.

Таким чином, сальдо зовнішньої торгівлі м'ясо-ковбасними виробами хоч і невелике, але все ще залишається позитивним. Основними зовнішніми ринками збуту для українських ковбас зараз є Росія (68%) і Молдова (30%).

За даними Держстату, за минулий рік в Україні було виготовлено 285,7 тис. тонн ковбасних виробів, що на 1% менше, ніж у 2012 році. Слід зазначити, що загальне виробництво м'яса в Україні за 2013 рік зросла на 8,5 %, проте це зростання не позначилася на ковбасних виробах. Найбільшу частку в структурі виробництва зайняли варені ковбаси, сосиски і сардельки - 65%. Їх виробництво в минулому році зросла на 0,4% і склала 185 тис. тонн.

"М'ясопереробні підприємства відзначають зниження попиту на м'ясо-ковбасні вироби. Це пов'язано з низькою купівельною спроможністю населення, для якого ковбаси чи не в першу чергу стають предметом економії. Крім цього, в останні роки переваги споживачів зміщуються в бік споживання безпосередньо м'яса. Тобто, з одного боку, м'ясопереробні підприємства не мають змоги придбати якісне вітчизняне м'ясо за доступними цінами, а з іншого боку - недостатній попит не дає їм можливості нарощувати виробництво. Вихід на нові зовнішні ринки також є утрудненим, адже передбачає багато дозвільних документів, вартість яких значно здорожує українську продукцію на зовнішніх ринках", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Зараз ви читаєте новину «З прилавків українських магазинів зникає імпортна ковбаса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути