середа, 29 червня 2016 12:15

Власний інтернет-магазин: успіх чи провал?

Побутує думка, що сьогодні бізнес не існує, якщо у нього немає представництва в Мережі. Так це чи ні? Спробуємо розібратися разом. Ми зустрілися з Іваном Пилипчуком – власником і директором компанії Сайт Імідж, яка вже понад 10 років займається розробкою та просуванням сайтів. Поговоримо про доцільність і перспективи відкриття власного інтернет-магазину.

 

- Доброго дня, Іване. Розкажіть, чи варто сьогодні вести бізнес онлайн? Які існують ризики прогоріти?

- Вітаю. Моя відповідь: однозначно варто! Витрати – мінімальні, а ефективність – максимальна. Тільки уявіть: якщо раніше у вашій торговій точці купували товар переважно жителі одного мікрорайону, то після відкриття інтернет-магазину серед клієнтів будуть жителі всієї країни, і, можливо, не одної. Ризики прогоріти є завжди, від цього нікуди не дінешся. Але якщо довіритися фахівцям і правильно організувати роботу інтернет-магазину, то вони будуть зведені до мінімуму.

- Скільки інвестицій потрібно для успіху?

- Немає однозначної відповіді на це питання – все залежить від фінансових можливостей. Якщо у підприємця є достатній стартовий капітал, то можна замовити створення сайту на власній CMS (система управління сайтами). Ціни на такі послуги можна подивитися на нашому сайті (http://www.siteimage.com.ua/ukr/sozdanie-internet-magazinov – прим. авт.). Ці інвестиції одноразові, а інтернет-магазин на власній CMS буде унікальним і неповторним. Більш бюджетний варіант – оренда готового інтернет-магазину на SaaS (хмаркові технології). Однак платити за це рішення доведеться щомісяця, хоч і значно меншими сумами.

Одразу зазначу, що під інтернет-магазином ми розуміємо саме окремий сайт, а не сторінку в ВКонтакте або іншій соцмережі. Останнє не раджу навіть розглядати як можливий варіант. Це ненадійно і не престижно; те ж саме можна сказати і про безкоштовні CMS. Соцмережі розкривають серйозні можливості для просування компанії, і тому працювати з ними потрібно. Але це лише додатковий інструмент для розвитку інтернет-магазину, не більше.

 

- Через скільки часу окупляться витрати?

- Все залежить від товару та грамотності підходу. У когось виходить отримати перший прибуток через півроку, у інших – через кілька тижнів.

- Які інтернет-магазини сьогодні найвигідніше відкривати?

- Дуже добре окупаються інтернет-магазини одягу. Конкуренція в цій ніші жорстка, але якщо ви зможете зацікавити клієнтів ціною і якістю, то є всі шанси вибитися в лідери. Також непогано купують дитячі іграшки, товари для дому та аксесуари. Але це не означає, що інша продукція не користується популярністю.

 

- Які кроки потрібно зробити підприємцю-початківцю, щоб його інтернет-магазин став успішним?

- Алгоритм дій інтернет-підприємця приблизно такий.

Перше: правильно вибрати нішу. Не поспішайте сліпо в ту галузь ринку, яка обіцяє лише високий прибуток. Вибирайте продукцію, яка до душі особисто вам.

Друге: знайти надійних постачальників. Саме надійних, а не просто дешевих. При зриві термінів поставок в першу чергу постраждає репутація продавця і, як результат, впаде рівень довіри клієнтів.

Третє: створити сайт. Довіряти фрілансерам цю справу не варто. Вони часто бувають ненадійні, і, трапляється, щезають після першого авансового платежу. Краще звернутися в спеціалізовану веб-студію. Фахівці зроблять сучасний, функціональний сайт в обумовлені терміни. На додачу ще запропонують повну підтримку інтернет-магазину, його просування та розвиток.

Четверте: створити ефективну рекламну кампанію. Це теж чимала стаття витрат. Але, як відомо, реклама – це двигун торгівлі, тому економити не варто.

П'яте і останнє: правильно працювати з клієнтами. Щоб тримати продажі на високому рівні, потрібно дорожити кожним покупцем. Запропонуйте йому зручні способи оплати, подбайте про оперативну доставку, стимулюйте активність акціями і розпродажами, не забувайте про розсилки та різні форми лояльності.

 
Зараз ви читаєте новину «Власний інтернет-магазин: успіх чи провал?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути